Uusimmat

Applen uudet iPodit

13.09.2006 21:35 Antti Valkeinen

Apple julkaisi juuri uudet päivitetyt versiot suosituista iPod-mediasoittimista. IPod, iPod Nano ja iPod Shuffle ovat säilyttäneet tutun perusilmeensä, mutta saaneet joukon toivottuja ja odotettuja uudistuksia.

IPod-malliston suurikokoisin ja monipuolisin iPod-soitin on ehostettu aiempaa kirkkaamalla näytöllä, tehokkaammalla akulla ja ohjelmistopäivityksellä. Värivaihtoehdot ovat edelleen tutut ja turvalliset valkoinen sekä musta ja tallennuskapasiteettiä on tarjolla 30 tai 80 gigatavua. 30 gigatavun tallennustilalla varustettu soitin on kolme milliä ohuempi kuin 104 x 62 x 14 millimetrin kokoinen isoveljensä. Painoa pienemmälle versiolle on kertynyt 136 grammaa ja suuremmalle 157 grammaa. 80 gigatavun versiossa myös akun kapasiteetti on suurempi ja soittoaikaa luvataankin peräti 20 tuntia. Videokäytössä akunkesto jää 6,5 tuntiin. Vastaavat luvut 30 gigatavun versioille ovat 14 ja 3,5 tuntia.

Ohjelmistopuolella merkittävin uudistus lienevät pelit, joita voi myös ostaa iTunes-palvelusta. Suomen Apple Storesta hankittuna 30 gigatavun mallin hinnaksi jää 289 euroa ja suuremman 80 gigatavun malli kustantaa 399 euroa.

IPod Nano

Ehkäpä odotetuin ja eniten muutoksia kokenut iPod-malli on toisen sukupolven Nano. Aiemman muovisen kuoren sijasta uusi Nano on istutettu alumiinikuoriin. Myös soittimen kokoa on saatu pienennettyä ja uudet ulkomitat ovat lähes miniatyyriset 90 x 40 x 6,5 millimetriä. Painoa alumiinikuoriselle soittimelle on kertynyt 40 grammaa.

Ensimmäisen sukupolven Nanoon verrattuna tallennuskapasiteetit ovat kasvaneet kaksinkertaisiksi. Flash-muistia sisältävien soittimien uudet kokovaihtoehdot ovat kaksi, neljä ja kahdeksan gigatavua. Kahden gigatavun malli on saatavilla ainoastaan harmailla peruskuorilla, neljän gigatavun mallille värivaihtoehtoja on peräti viisi ja suurin kahdeksan gigatavun malli on aina musta.

IPodin tapaan akunkesto on kasvanut edellisestä versiosta ja niinpä Apple lupaakin Nanolle peräti 24 tuntia tehokasta soittoaikaa. Myös 1,5 tuuman kokoinen värinäyttö on aiempaa versiota kirkkaampi. Apple Storen hinnasto kertoo kahden gigatavun lähtöhinnaksi 159 euroa, neljän gigatavun mallille 209 euroa ja kahdeksan gigatavun mallille 259 euroa.

IPod Shuffle

Pienin näytötön iPod Shuffle on Nanon tapaan kokenut merkittävimmän päivityksensä ulkokuoren osalta. Uusi alumiinirunkoinen Shuffle painaa vain 15 grammaa ja on varustettu kiinteällä klipsulla, jolla soitin kiinnittyy esimerkiksi taskun reunaan.

Yksinkertaisin ja edullisin iPod on saatavilla ainoastaan hopean värisenä yhden gigatavun tallennuskapasiteetillä varustettuna. 42 x 27 x 11 millimetrin kokoinen soitin sisältää muiden iPodien tapaan erittäin kestävän Li-ion-akun, jolla soitin pysyy toiminnassa peräti 12 tuntia. Soittimen toimitukset aloitetaan lokakuussa ja laitteen voi lunastaa itselleen 89 euron hintaan.

Muropaketin uusimmat