Uusimmat

Asus R2H UMPC

30.08.2006 09:38 Antti Valkeinen

Asuksen paljon huomiota saanut ja kevään mittaan useissa näyttelyissä esiintynyt R2H-UMPC-laite on julkaistu virallisesti. 830 gramman painoinen ultramobiili PC sisältää lähes kaikki pöytäkoneen ominaisuudet ja lyö lisäksi pöytään joukon erityisesti mobiiliratkaisuja varten räätälöityjä ominaisuuksia.

900 Megahertsin kellotaajuudella toimiva Intel Celeron ULV -prosessori ja 256 megatavua DDR2-muistia takaavat Windows XP Tablet PC Edition -käyttöjärjestelmän sujuvan pyörimisen. Paljon muistia kuluttavia ohjelmia ja tulevaisuuden tarpeita varten laitteeseen on onnistuttu ahtamaan myös yksi SoDIMM-muistipaikka, jolla keskusmuistin määrä saadaan päivitettyä 786 megatavuun.

Minikokoisen PC:n tärkein työväline on seitsemän tuuman kokoinen kosketusnäyttö, joka yhdessä älykkään ohjelmiston kanssa tarjoaa helppokäyttöisen tavan ohjata laitetta. Näytön sivuilta löytyvät toimintanäppäimet ja tappihiiri rullausnäppäimineen helpottavat perustoimintojen käyttämistä. 800 x 480 -resoluutiolla varustettu näyttö on kiinnitetty näyttäviin harjatusta alumiinistä valmistettuihin kuoriin. Jäykkä alumiinirakenne suojaa painavaa laitetta vaurioilta ja tekee laitteen ulkonäöstä viihdyttävän.

Yksi mobiililaitteiden suurimmista ongelmista tehonkulutuksen lisäksi on tietoturva, jonka Asus on ratkaissut sormenjälkitunnistuksella. Tunnistusmenetelmä on osaksi rautapohjainen, joten laitteeseen murtautuminen ei tapahdu aivan sormen pyöräytyksellä. Lisäturvaa tarjoaa Asuksen laaja turvaohjelmisto, jonka avulla käyttäjä voi määritellä erilaisia tietoturvatasoja eri tietoverkkoihin ja käyttötilanteisiin.

Ulkomitoiltaan 23,4 x 13,3 x 2,8 senttimetrin kokoinen laite ei ole aivan taskukokoa, mutta paljon liikkuvalle R2H:n GPS-paikannin ohjelmistoineen on näppärä lisäapu. Esimerkiksi autossa ja tuntemattomassa kaupungissa isokokoinen näyttö tarkkoine karttoineen on näppärä apuväline. Kartoja laitteen 1,8 tuuman kokoiselle kiintolevylle mahtuu varmasti riittävästi, sillä tallennustilaa on mahdollista saada jopa 60 gigatavua. Edullisimmassa versiossa kiintolevyn koko on 20 gigatavua. Lisätilaa ja tiedostojen nopeaa siirtämistä varten R2H:n kyljestä löytyy yksi SD-muistikorttipaikka.

Liitettävyyspuolella asiat ovat mallillaan, sillä perusominaisuudeksi laskettavan WLAN 802.11 a/b/g -standardin mukaisen langattoman verkkosovittimen lisäksi Asus on integroinut laitteeseen nopean Bluetooth V2.0 + EDR -tuen, peräti kolme USB-liitintä ja 1,3 megapikselin videokameran.

Asus R2H:n akunkesto on toistaiseksi hämärän peitossa, eikä Asus mainitse teknisissä tiedoissa ja lehdistötiedotteessaan asiasta. Pahimmillaan todellisen käyttöajan voidaan raskaassa käytössä epäillä jäävän vain muutamaan tuntiin. Hintaluokaltaan R2H on noin 1000 euroa.