Bluetooth kehittyy

23.03.2006 00:00 |

Bluetooth on valittu tekniikaksi, jolla kodin viihdelaitteet tulevat tulevaisuudessa lähettämään video- ja äänimateriaalia johtojen sijaan. Maailman suurimpien elektroniikkayhtiöiden yhteinen päätös viitoittaa suuntaviivat sille, kuinka kodin elektroniikka kommunikoi johdottomasti vuosikymmenen vaihteessa.

Ruotsalaisen Ericssonin 90-luvulla kehittämä Bluetooth on kehittynyt vuosien saatossa tietoturva- ja yhteysominaisuuksiltaan esimerkiksi Wi-Fi-yhteyksiä monipuolisemmaksi. Päätös Bluetoothin käytöstä tulevaisuuden kulutuselektroniikassa Wi-Fi:n sijaan perustuukin pitkälti valmiiksi kehiteltyihin standardeihin, jotka Wi-Fi:stä vielä puuttuvat.

Nykyisin käytössä olevat Bluetooth-laitteet ovat aivan liian hitaita korkeatasoisen videomateriaalin lähettämiseen. Äskettäin lukkoon lyöty sopimus UWB:n käyttämisestä seuraavan sukupolven Bluetooth-määrityksissä nostaa yhteysnopeuden nykyisestä megabitistä sekunnissa satakertaiseksi. Muun muassa Microsoft ja Nokia ovat ilmoittaneet työskentelevänsä yhteistyössä päämääränään ensimmäiset seuraavan sukupolven Bluetoothia käyttävät päätelaitteet jo vuonna 2008. Prototyyppiasteelle laitevalmistajat uskovat pääsevänsä jo ensi vuoden alkupuolella.

Bluetooth SIG ja WiMedia Alliance ovat kertoneet aiempaa nopeamman Bluetoothin käyttävän yli kuuden gigahertsin lähetystaajuuksia. Korkea taajuus rajaa laitteiden optimaalisen kantomatkan noin 10-15 metrin alueelle, jonka on katsottu riittävän mainiosti tulevaisuuden kodinkoneille.

Tällä hetkellä Bluetoothia tukevia laitteita on maailmalla jo noin 500 miljoonaa kappaletta ja kehitys on voimakasta. Tämän vuoden loppuun mennessä laitteiden kokonaismäärän odotetaan ylittävän miljardin rajan. Matkapuhelimien lisäksi Bluetoothin on ottanut käyttöön laajasti esimerkiksi autoteollisuus. Standardin kehityksessä pääkohtina ovat Bluetoothin nykyiset vahvuudet, eli pieni tehonkulutus ja yhteensopivuus edellisten sukupolven laitteiden kanssa.