UUSIMMAT

Bluetooth saa lisää ominaisuuksia

21.02.2005 00:00 |

Bluetooth-standardia tukevien laitteiden määrä on kasvanut viimeaikoina hurjaa tahtia ja tuoreimpien tilastojen mukaan uusia Bluetooth-laitteita myydään joka viikko yli kolme miljoonaa kappaletta. Bluetooth-standardia kehitetään jatkuvasti ja tekniikan standardoinnista vastaava Bluetooth SIG -järjestö onkin julkistanut kehityssuunnitelman lähivuosille. Tulossa on niin Bluetoothin käytettävyyttä nykyisissä sovelluksissa helpottavia parannuksia kuin kokonaan uusia ominaisuuksia.

Viime marraskuussa Bluetooth sai tuntuvan uudistuksen, kun standardiin lisättiin EDR-määritykset, jotka nostavat Bluetooth-laitteiden nopeuden yli kahteen megabittiin sekunnissa. Varhaisempaan 1.2-versioon perustuvilla laitteilla suurin tiedonsiirtonopeus jäi alle megabitin sekunnissa. 2.0-määrityksiin perustuvia Bluetooth-siruja on alettu jo tuottamaan useiden valmistajien toimesta.

Tänä vuonna Bluetooth puolestaan tulee kokemaan useita päivityksiä. Tietoturvaa parantamaan standardiin on suunnitteilla QoS-määritykset. QoS:n lisäksi Bluetoothin käyttökelpoisuutta ollaan lisäämässä kasvattamalla yhden Bluetooth-laitteen rinnalle kytkettävien tytärlaitteiden määrää seitsemästä 255:een. Ominaisuus lisää Bluetoothin käyttökelpoisuutta automaatiokäytössä ja esimerkiksi anturiverkoissa teollisuudessa.

Tiekartta paljastaa, että ensi vuonna standardiin on suunnitteilla suuri muutos multicastingin tullessa Bluetooth-laitteisiin. Nykyisellään standardi sallii vain suorat yhteydet kahden Bluetooth-laitteen välillä, mutta multicasting sallii useamman Bluetooth-laitteen kommunikoimisen keskenään yhtä aikaa.

Muropaketin uusimmat