CES 2004 kuulumisia

11.01.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Consumer Electronics Show eli lyhyemmin CES järjestettiin kuluneella viikolla Las Vegasissa. Vaikka messut ovatkin suunnattu kuluttajaelektroniikasta kiinnostuneille, matkapuhelimet eivät silti olleet siellä kovin suuressa roolissa. Kuitenkin eräät valmistajat esittelivät omia uutuuksiaan, joten tutustumme tässä artikkelissa niistä mielenkiintoisimpiin.

Siemens ”uutuuksia”

Siemens Mobile julkisti kaksi mallia USA:n markkinoille, jotka eivät sinällään ole uutuuksia, koska kyseiset mallit ovat aiemmin saapuneet markkinoille Euroopassa. Esillä olleista malleista C61, joka on GSM850/1900-versio C60:stä, oli tarkoitettu AT&T Wireless -operaattorille. A56i puolestaan on prepaid-palvelulle tarkoitettu versio A56:sta

Wildseed Identity

Wilseedin toinen SmartSkin-puhelin tuli myös messuilla julki ja Identity on todellakin jotain uutta. SmartSkin-tekniikan turvin puhelimen kuoret ovat vaihdettavissa, mutta puhelimessa muuttuu tuolloin muutakin kuin pelkkä fyysinen ulkonäkö.

Kuoriin voidaan tallentaa mm. uusia soittoääniä, pelejä ja muita ominaisuuksia, jotka muuttavat puhelimen todellakin erilaiseksi. Korealaisen Curitellin valmistama Identity toimii GSM-verkossa ja siinä on rohkean muotoilun lisäksi VGA-kamera ja 64MB muistia. Markkinoille se tulee vuoden toisella neljänneksellä USA:ssa.

Audiovox ja 1xEV-DO

Audiovox julkisti useammankin puhelimen, joista suurin yllättäjä oli PPC 5050. Kyseinen Pocket PC 2003 -käyttöjärjestelmän päälle rakennettu älypuhelin tukee uutta 1xEV-DO-tiedonsiirtoa, joka tosin ei ole saatavilla täällä Euroopassa. Yhdysvaltojen CDMA-verkossa sillä voidaan kuitenkin saavuttaa jopa EDGE-tekniikkaakin nopeampi tiedonsiirto.

PPC 5000 -mallimerkinnällä varustettu Pocket PC -laite oli Audiovoxin ainoa GSM-julkaisu Euroopan markkinoille. Se sisältää sisäisen antennin lisäksi 400MHz prosessorin, VGA-kameran ja bluetoothin.

BenQ

Taiwanilainen BenQ esitteli uutta P30-älypuhelinta, joka on perustuu Symbian-pohjaiseen UIQ-käyttöjärjestelmään. Se toimii GSM-verkossa, joten hyvällä tuurilla saatamme saada puhelinta jossain vaiheessa jopa Suomeen myyntiin. 65 tuhannen värin kosketusnäytöllä, bluetoothilla ja kameralla se ei eroa paljoakaan Sony Ericssonin vastaavista UIQ-puhelimsta.

Bluetooth edelleen voimissaan

Vaikka useat tahot ovat ennustaneet bluetooth-tekniikan kuolemista, ei CES-messujen uutuuksien määrä ainakaan viittaa moiseen. Uusia langattomia hands-free-laitteita esittelivät ainakin GN Netcom, yritys Jabran takana, sekä Logitech. Motorola puolestaan esitteli uutta kaiutinsarjaansa bluetooth-puhelimille.