DualPhone

28.01.2006 00:00 |

Yksi suurimmista kompastuskivistä lankapuhelin- ja matkapuhelinyhteyksissä on kalliit ulkomaan puhelut. Kotimaassa hinnoittelu on laskenut tasaisesti ja harva pitää enää lankapuhelinliittymää voimissaan ainakaan kustannussyistä. Kalliisiin ulkomaanpuheluihin ja pitkiin kotimaanpuheluihin on kuitenkin olemassa normaalia matkapuhelintakin edullisempi ratkaisu, nimittäin laajakaistayhteyksiä käyttävät ohjelmistopohjaiset ratkaisut, kuten Skype. Skypen käyttäjät pystyvät puhumaan toisilleen näennäisen ilmaiseksi laajakaistayhteyden läpi ja nykyään Skype tarjoaa jo mahdollisuuden soittaa tietokoneelta normaaliin lanka- tai matkapuhelimeen. Erityisen kätevä ominaisuus on soitettaessa ulkomaanpuheluita, sillä puhelu yhdistetään lankaverkkoon vasta lähellä kohdetta ja kuluiksi jää vain paikallispuhelun hinta.

Skypen integrointi älypuhelimiin ja datayhteyksillä varustettuihin mobiililaitteisiin on parhaillaan käynnissä, mutta markkinoilta löytyy myös yksinkertaisempia versiota aiheesta. Yksi yrittäjistä on DualPhone, joka yhdistää Skypen ja lankapuhelimen parhaat puolet. DualPhone on yksinkertaisimmillaan langaton päätelaite, joka yhdistyy lankapuhelinlinjaan ja tietokoneeseen liitettyyn tukiasemaan. DualPhone kykenee näin sekä vastaanottamaan että soittamaan puheiluita Skypen ja normaalin puhelinverkon kautta. Käytettävyydeltään DualPhone vastaa täysin normaalia puhelinta, sillä Skypen vaatimat asetukset säädetään kotitietokoneelta käsin asennuksen yhteydessä.

DualPhone on varsin edullinen, sillä yhden langattoman puhelimen sisältävä pakkaus maksaa noin 140 dollaria ja samaan tukiasemaan liitettävät lisäpuhelimet 70 dollaria kappaleelta. Yhteen tukiasemaan voidaan liittää enimmillään neljä DualPhone-puhelinta. Langattoman DualPhonen kantomatka on noin 30 metriä ja ladattava akku tarjoaa puheaikaa noin 6,5 tuntia sekä valmiusaikaa noin 100 tuntia.

Parhaimmillaan DualPhone ja samankaltaiset yhdistelmälaitteet ovat pitkiä ulkomaanpuheluita soitettaessa, joissa laitteen hinta kompensoituu nopeasti. Tietokoneeseen verrattuna DualPhone tarjoaa mahdollisuuden soittaa ja vastaanottaa puheluita lankaverkosta, sekä tietysti ylivoimaisen liikkumisen vapauden.