Uusimmat

Ensitesti OnePlus 8T -puhelin – Paljon tuttua, mutta myös erinomaisia uudistuksia

14.10.2020 17:50 Kai Taipale

OnePlus teki Nord-mallin julkaisulla kesällä sen, mitä siltä ehdittiin jo odottaa: paluun erinomaisen hinnan ja ominaisuuksien suhteeseen. Mallistossa pykälää ylemmäs asettuu juuri julkaisu OnePlus 8T -puhelin. Se on monilta osin keväisen 8-mallin kaltainen, mutta silti sopivasti uudistunut – erityisesti pikalataus ja Android 11 -käyttöjärjestelmään pohjautuva OxygenOS 11 ilahduttavat.

OnePlus julkaisi tänään, 14. päivä lokakuuta, uusimman 8T-puhelinmallinsa. Keväällä julkaistu 8 Pro -malli ei tällä kertaa päivity, vaan saa pitää paikkansa valmistajan malliston huipulla sellaisenaan.

OnePlus 8T -puhelimesta tulee myyntiin kaksi eri versiota, jotka poikkeavat toisistaan niin muistin kuin tallennustilankin suhteen. Malleista edullisemmassa on muistia kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua, ja se on hinnoiteltu 599 euroon. Toisessa versiossa käyttömuistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa tuplat eli 256 gigatavua – tämän version hinta 699 euroa. Ennakkomyynti alkoi välittömästi julkaisun jälkeen, ja varsinainen myynti 20. päivä lokakuuta.

Värivaihtoehtoja on kaksi: kuvissa esiintyvä vihreä (aquamarine green) ja harmaa (lunar silver).

Huhtikuussa julkaistu OnePlus 8 osoittautui Muropaketin pikatestissä monilta osin hyväksi puhelimeksi. Se keräsi kiitosta esimerkiksi akkukestolla, viimeistelyllä ja toimivalla peruskameralla. Moitteita se sai hinnan kohoamisesta ja vähäisistä uudistuksista. Pitkälti nämä pätevät 8T-malliin, mutta uudistukset ovat osuneet aika hyvin oikeisiin kohtiin.

Saimme laitteen käyttöön ennen sen julkaisua, mutta käytännön testiaika jäi rajalliseksi, joten julkaisemme hieman kattavamman testin suorituskykymittauksineen hieman myöhemmin.

Keskitymme ensitestissä lähinnä uusittuihin ominaisuuksiin, sillä OnePlus 8T tuntuu ja näyttää hyvin samankaltaiselta kuin 8-versio. Muistiversiot ja sisällä sykkivä Snapdragon 865 -mobiilialusta ovat täsmälleen samat kuin kevään versiossa. Myös 5G-yhteyksistä vastaa Qualcommin X55-modeemi. Näiltä osin uusi ja edeltäjämalli ovat toistensa hyvin toimivia kopioita. Testijakson aikana, ei missään vaiheessa ilmennyt tahmailua tai hidastelua. Teho riittää kaikkeen käyttöön aina raskaampaa pelaamista myöten.

OnePlus 8T edustaa olemukseltaan tehopuhelimien kompaktimpaa osastoa. Mikään pieni se ei ole, sillä näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa. Ulkomitat ovat sen myötä 160,7 x 74,1 x 8,4 millimetriä. Edeltäjäänsä nähden mitat ovat kasvaneet aavistuksen. Painoa on kertynyt edelleen suhteellisen maltillisesti, 188 grammaa.

Näillä ulottuvuuksilla puhelin mahtuu vielä mukavasti taskuun, ja tuntuu kädessä tasapainoiselta ja käyttömukavalta. Oman osansa tekee näytön pitkulainen 20:9-kuvasuhde. Etukameralle on nyt kohtuullisen pieni näyttöreikä. Näyttö itsessään on tasainen, mutta väritys saa sen näyttämään kaartuvan maltillisesti reunoille. Esiasennettuna on kelvollisen sormituntuman tarjoava suojakalvo. Riittävän nopeasti toimiva sormenjälkilukija sijaitsee näytön alla, ja myös kasvojentunnistus on tarjolla.

Runko on hienoisesti paksunemisestaan huolimatta edelleen riittävän ohut, joten laite on miellyttävä käsitellä. Painikkeet löytyvät tutuista paikoista: äänenvoimakkuus vasemmasta kyljestä, virtapainike ja hälytysten liukusäädin oikealta. Kaikki painikkeet toimivat erittäin jämäkästi ja tarjoavat selkeän vasteen. Tyylittelynä myös painikkeet ovat takakuoreen sävytetyt. Tämä antaa miellyttävän kuvan viimeistelyn laadusta.

Taustan Gorilla-lasi on näyttävä. Väriin on saatu syvyyttä ja sen sävy vaihtelee hieman valaistuksen mukaan. Rungon ja takakannen värien sävyero on selkeä, mikä omaan silmääni tuntuu tyylirikolta.

Pinta ei tunnu erityisen liukkaalta, mutta suojakuoren käyttöä on silti helppo suositella. Sormenjäljet erottuvat sopivassa valossa pinnasta helposti. Puhelimen metallirunko on kulmista miellyttävästi pyöristetty.

Mediatoisto-ominaisuuksiinkin on kiinnitetty huomiota. Puhelimessa on kohtuulliselta kuulostavat stereokaiuttimet sekä tuki Dolby Atmos -äänelle. Puheäänet toistuvat selkeinä, mutta musiikissa vokaalit kuulostavat herkästi hieman ontoilta. Kokonaisuus on kuitenkin positiivisen puolella ja äänenvoimakkuus riittää sisätiloissa hieman tilavampaankin huoneeseen, vaikkakin liiallinen voimakkuus tuo jo ääniin metallisen vivahteen.

Erityismaininnan voi antaa myös Bluetoothin ominaisuuksista. Se on nimittäin versiota 5.1 ja koodekkituki kattaa myös laadukkaammat AAC-, AptX HD- ja LDAC -muodot.

Yksi selkeimmistä kehityskohteista on ollut puhelimen pikalataus. OnePlus tuli tunnetuksi yhdestä ensimmäisistä aidosti nopeista pikalatauksista. Suurin ongelma on ollut siinä, että pikalataus ei ole toiminut muiden kuin valmistajan laitteiden kanssa – WarpCharge-laturit ovat siis olleet hitaita lataamaan muiden merkkisiä laitteita. Nyt tämä epäkohta on korjattu.

OnePlus 8T-mallin 65-wattinen laturi toimii myös muiden USB-PD-laitteiden kanssa 45 watin teholla. Tämä on merkittävä käyttömukavuuteen liittyvä parannus, sillä kohtuullisen kokoisella latauslaitteella hoitelee nyt niin yhteensopivat kannettavat, kuulokkeet kuin kännykät.

Puhelimen 4500 milliampeeritunnin akku on suunniteltu uudelleen, ja samalla se on jaettu kahtia. Tämä helpottaa korkeimpien latausnopeuksien saavuttamista. Käytännön latausnopeus onkin erittäin hyvä. Valmistaja lupaa niinkin lyhyen ajan kuin 39 minuuttia. Ja tähän pääsee myös käytännössä. Testin aikana kahden prosentin varauksesta akku humahti täyteen vaivaisessa 37 minuutissa.

Akku oli puolillaan jo vajaassa vartissa. Lisävarausta saa siis todella nopeasti. Käytännössä jo 10-15 minuutin latauksella saa monen tunnin käyttöajan. Puhelinta on siis helppo latailla tarpeen mukaan, mutta tämä toki edellyttää nopean laturin olevan saatavilla aina tarpeeseen.

Muiden valmistajien latureilla OnePlus 8T latautuu enintään 27 watin teholla. Pikalatauksessa puhelin lämpenee selvästi, muttei varsinaisesti kuumene.

OnePlus on kehittänyt näyttöä edelleen. Entistä ohuempi rakenne ikään kuin tuo kuvan lähemmäs pintaa, mikä ei ainakaan heikennä käyttökokemusta.

Fluid Amoled -nimeä totteleva näyttö on myös aiempaa nopeampi, sillä sen päivitysnopeus on nostettu 120 hertsiin. Se tekeekin sisältöjen selailusta erittäin sulavaa. Mukautuva sen päivitystaajuus ei kuitenkaan ole, mutta valittavissa on perinteisempi 60 hertsiä, joskin siihen kannattaa turvautua vain akun säästämiseksi.

Tarkkuus on entisellään eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä (402 PPI). Tämä on ruudulle täysin riittävä. Amoled-näytöille tuttuun tapaan näytön dynamiikka ja katselukulmat ovat erinomaiset.

Myös näytön väritoistoa kerrotaan entisestään parannetun. Näytön lisäasetuksista voi asettaa tilaksi esimerkiksi sRGB:n tai P3:n. Niiden myötä sävy saa hyvin osumaan oman maun mukaiseksi. Niidenkin osalta värilämpöä saa hienosäädettyä, mikäli kokeen sen tarpeelliseksi. Näyttö tukee myös HDR10+ -laajasävytoistoa.

Käyttöjärjestelmä on nyt Android 11 -versioon pohjautuva OxygenOS 11. Testilaitteen ohjelmistoversio päivittyi heti aluksi kryptisen kuuloiseen versioon 11.KB05BA.

OxygenOS on tuttuun tapaan melko lähellä perus-Androidia. Ulkoinen ilme on hiottu OnePlussan tyyliin sopivaksi, ja omaa silmää riittävän pelkistetyt, selvästi uudistetut kuvakkeet ja yleisilme miellyttävät. Käyttöjärjestelmän eleohjaus toimii sujuvasti pyyhkäisyillä. Mukana on myös uusia pikatoimintoja, kuten esimerkiksi kamerasovelluksen galleriakuvakkeen mahdollistamat pikajaot.

Nyt käytettävissä on myös yksi uusi ja toivottu ominaisuus, nimittäin aina päällä oleva ilmoitusnäyttö, tai OnePlus-kielellä ympäristönäyttö. Omalla kohdalla tässäkin versiossa AOD-näytön käyttö takkusi, mikäli sen halusi aikatauluttaa – käytännössä tämä sai testilaitteen käyttöliittymän kaatumaan jatkuvasti.

AOD-näyttöön on valittavissa 12 erilaista kelloa. Erikoisin näistä on eräänlainen vuorokausijana, jossa näkyy, milloin puhelin on ollut käytössä ja näytöltä käy ilmi montako kertaa lukitus on päivän aikana avattu.

Kattavasti toimiva tumma tila, tai Pimeä tila kuten OnePlus sitä kutsuu painikkeessa, on nyt valittavissa suoraan pikavalinnoista. Tämä on selvästi nopeampi ja loogisempi tapa kuin valmistajalla on aiemmin ollut käytössä. Rauhoittumiseen tarkoitettu Zen-tila on sekin päivittynyt versioon 2.0. Uusia teemavaihtoehtoja on viisi.

Takakameran kyhmy on nykymittapuulla maltillinen, eikä kohoa rungosta häiritsevän paljoa. Tällä kertaa se on sijoitettu puhelimen yläkulmaan. Osansa kehityksestä on saanut myös kameravarustus. Tällä kertaa neloiskamera koostuu pääkameran lisäksi ultralaajakulmasta, makrosta ja mustavalkokamerasta.

Pääkamerassa käytetään jo 8-mallista tuttua Sony IMX586 -kennoa. Sen objektiivin valovoima on hyvä eli f1.7. Pääkameran käyttöä helpottavat niin optinen kuin sähköinen kuvanvakautus. Toinen monella ahkeraan käyttöön päättyvä kamera on 16 megapikselin kennoon perustuva ultralaajakulma, joka kykenee taltioimaan mahtavan laajan 123 asteen kuvakulman. Valovoimakin on täysin kelvollinen f2.2.

Kaksikon lisäksi käytössä on viiden megapikselin makrokamera, joka tarkentuu jopa noin kolmen sentin etäisyydelle kohteesta. Varustuksen täydentää vielä kahden megapikselin mustavalkokamera.

Makrokamera on nyt edellismallia käyttökelpoisempi, sillä tarkkuus riittää jo kohtuullisen käyttökelpoisiin kuviin. Makrokameraa ei ole erityisen mielekästä käyttää vähässä valossa. Mustavalkokameran kahden megapikselin kuvat sopivat lähinnä fiilistelyyn, eikä se pikakäytössä säväyttänyt.

Kun kyseessä on vain muutaman päivän mittainen pikatesti, ei kameravarustusta testattu erityisen monipuolisesti. Yleisvaikutelma oli kuitenkin selkeästi myönteinen.

Pääkameralla sai kohtuullisen onnistuneita otoksia lähes oloissa kuin oloissa, vain nopeat liikkeet vähässä valossa osoittautuivat liian haastaviksi. Kuvien sävy miellyttää, ja pääkameran 12 megapikselin peruskuvat ovat riittävän yksityiskohtaisia. 48 megapikselin enimmäistarkkuus tuntuu edelleen tarpeettomalta, sillä pikselien yhdistäminen ja 12 megapikselin kuvaustila tuottaa luontevampaa ja dynaamisempaa jälkeä.

Entistäkin kattavamman, 123 asteen kuvakulman tallentava ultralaajakulma toimii sekin mainiosti, mutta hämärässä kuviin ilmestyy toki kohinaa. Kuvat ovat selvästi pääkameraa pehmeämpiä. Kuvien ottaminen kuitenkin onnistuu, ja kuvattavasta kohteesta saa tolkkua. Värisävytoisto ei ole yhtä luontevaa kuin pääkameralla, ja dynamiikka ei aivan yllä kiitettävän puolelle.

Videokuvauksessa on käytössä parhaimmillaan 4K-tarkkuus 60 FPS:n nopeudella. Valittavissa on myös 4K Cine -kuvaustila, joka mahdollistaa leffamaisen 21:9-kuvasuhteen videotallennuksen. Hidastukset ovat tarjolla 720p-tarkkuudella 480 kuvan sekuntivauhdilla ja 1080p-tarkkuudella 240 kuvan sekuntinopeudella.

Videokuvassa OnePlus toimii hyvässä valossa mukavasti, ja sitä voi edelleen kehua toimivasta vakautuksesta ja nopeasti toimivasta tarkennuksesta.

Etukamerassa käytetään edeltäjänsä tapaan 16 megapikselin Sony IMX471 -kennoa. Etukameran valovoima on mukava f2.0, ja siinä käytetään sähköistä kuvanvakautusta.

Käytännön akkukestosta ei ehditty pikatestin aikana saada täyttä kuvaa. Pahimmillaan akusta kului päivässä vajaat 90 prosenttia, mutta tuolloin puhelinta oli käytetty myös 5G-tukiasemana, joka on tehokas akun tyhjentäjä.

OnePlus 8T on jälleen onnistunut kokonaisuus. Puhelin on riittävän tehokas, näyttö on laadukas, lataus toimii erittäin nopeasti ja käyttöön saa uusimman Android-käyttöjärjestelmäversion. Hyvä viimeistely, toimiva 5G ja kohtuullisen hyvä istuvuus käteen ovat kaikki mainioita piirteitä.

Kaikki tämä näkyy myös hinnassa. Edullisinkin 8T-versio maksaa 599 euroa – testilaite vielä sata euroa enemmän. Ero OnePlus Nord -malliin on kuitenkin selvä. Erityisesti latausnopeus on tämän puhelimen valtti, sillä myös Nord tulee päivittymään Android 11 -pohjaiseen OxygenOS-käyttöjärjestelmään. Kameroiden ero jää pienemmäksi, sillä itseäni ei mustavalko- tai makrokameran käyttö erityisemmin tämän puhelimen kanssa viehätä. Pääkamera ja parantunut ultralaajakulma toimivat kuitenkin hyvin.

Näytön päivityttyä 120-hertsiseksi, alkavat 8 Pro -mallin valtit jäädä niukoiksi. Isompi, kirkkaampi ja tarkempi näyttö langattoman latauksen kanssa eivät oikein enää riitä perustelemaan sen hintaeroa pikkuveljeen.

Lähiaikoina myyntikamppailu käydään siis Nordin ja 8T:n välillä – pelaaja ja median himokäyttäjä valitsee jälkimmäiseen, hintatietoinen ensimmäisen. Kokonaisuudessaan OnePlussan pullat ovat kuitenkin tällä hetkellä hyvin uunissa.

Ja syytä ollakin, sillä kilpailu on kovenemassa.

Xiaomi julkaisi juuri uudet Mi 10T -mallit, jotka tavoittelevat samaa asiakaskuntaa kuin 8T, samoin kuin Samsung toi lippulaiva-arsenaaliinsa Samsung Galaxy S20 FE -mallin. Kaikista löytyy todella paljon hienoja ominaisuuksia, joten reilun 600 euron hintaluokasta puhelintaan valitsevalla on entistäkin paremmat oltavat.

Jo pikatesti kertoo sen, että mikäli valitsee OnePlus 8T:n, saa käyttöönsä hyvin toimivan ja yleiskäyttöisen puhelimen, jonka todelliset heikkoudet ovat vähissä.

Hyvää

  • Latausnopeus ja uusi latauslaite
  • Nopea ja laadukas näyttö
  • Android 11 esiasennettuna
  • Käytännön suorituskyky ja sulavuus

Huonoa

  • Kameravalikoima
  • Ei langatonta latausta

Tekniset tiedot OnePlus 8T

  • Hinta: 599 / 699  € (8+128 / 12+256 Gt)
  • Suoritin, GPU: Qualcomm Snapdragon 865, Adreno 650
  • 5G-modeemi: Qualcomm Snapdragon X55
  • Muisti, tallennustila: 8/12 Gt (LPDDR4), 128/256 Gt (UFS 3.0 kaksikanavaisena)
  • Näyttö: 6,55” (Fluid Amoled, 2400 x 1080 pikseliä, 402 ppi, 120 Hz, 20:9-kuvasuhde)
  • Takakamerat: 48 MP pääkamera (f1.7, OIS, EIS, Sony IMX586), 16 MP ultralaajakulma (f2.2, 123 asteen kuvakulma, Sony IMX481), 5 MP makro, 2 MP mustavalko
  • Videokuvaus: 4K-tarkkuus 30/60 FPS (käytettävissä myös 21:9-kuvasuhde)
  • Etukamera: 16 MP (f2.0, EIS, Sony IMX471)
  • Akku, lataus: 4500 mAh, 65 W pikalataus
  • Lataus: 30 W (Warp Charge)
  • Liitäntä: USB-C 3.1 Gen 1
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 11 (Android 11)
  • Yhteydet: LTE (4×4 mimo, Cat. 13/18), 5G (NSA ja SA), WiFi 6 (2×2 mimo), Bluetooth 5.1 (AptX, AptX HD, LDAC ja AAC), NFC, GPS (dual Band), Glonass, Galileo (dual band), Beidou, SBAS, A-GPS
  • Mitat, paino: 160,7 x 74,1 x 8,4 mm, 188 g
  • Muuta: Sormenjälkilukija näytön alla, kasvojentunnistus, stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tuki

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat