Euroopan komissio ehdottaa elektroniikkalaitteiden yleislaturia – latausliitännäksi ehdotetaan USB-C:tä

23.09.2021 15:51 Muropaketin toimitus

Euroopan komissio on ehdottanut, että puhelimien ja muun pienelektroniikan valmistajien tulisi ottaa USB-C-liitäntä käyttöön standardoituna latausliitäntänä. 

Aiemmin matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on saatu vähennettyä vapaaehtoisuuteen perustuvalla lähestymistavalla 30:stä kolmeen (USB-C, micro-USB ja lightning) viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta lopullinen ratkaisu on jäänyt puuttumaan. Tiedotteen mukaan komissio aikoo nyt toteuttaa yhteisen laitteiden latausratkaisun lainsäädännön keinoin.

Ehdotettavalla radiolaitedirektiiviin tehtävällä tarkistuksella yhdenmukaistetaan latausliitäntä ja pikalataustekniikka. USB-C-liitännästä tulee kaikkien älypuhelimien, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä. Komissio ehdottaa myös latureiden ja elektroniikkalaitteiden myymistä erillään. Tämä helpottaa kuluttajien elämää ja pienentää latureiden valmistuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristöjalanjälkeä ja sitä kautta edistää siirtymistä vihreään ja digitaaliseen talouteen.

Lisäksi pikalataustekniikan tulisi olla yhdenmukaistettua, jolloin latausnopeus olisi sama ladattaessa laitetta millä tahansa yhteensopivalla laturilla ilman keinotekoista rajoitusta. Valmistajien tulisi myös tarjota laitteiden lataustehosta enemmän tietoja kuluttajille. Muutosten tarkoituksena on vähentää elektroniikkajätteen määrää sekä helpottaa kuluttajien elämää.

Yleislaturin toteuttamiseen vaaditaan täyttä yhteentoimivuutta kaapelin molemmissa päissä. Sitä vaaditaan siis sekä elektroniikkalaitteelta että ulkoiselta virtalähteeltä. Ulkoisen virtalähteen yhteentoimivuutta käsitellään komission ekologista suunnittelua koskevan asetuksen uudelleentarkastelun yhteydessä. Uudelleentarkastelu aloitetaan myöhemmin tänä vuonna, jotta se saadaan voimaan samanaikaisesti tämänpäiväisen ehdotuksen kanssa.