Uusimmat

Fraunhofer Institute esitteli kaksisuuntaisen OLED-näytön 1667 PPI:n pikselitiheydellä

10.06.2015 17:30 Juha Kokkonen

Fraunhofer

Saksan Dresdenissä toimiva Fraunhofer Instituten FEP-yksikkö (Fraunhofer Institute for Organic Electronics, Electron Beam and Plasma Technology) on esitellyt kehittämäänsä mielenkiintoista näyttötekniikkaa, joka perustuu OLED-paneeliin. Näyttö on kooltaan huomattavasti älypuhelimissa ja jopa älykelloissa käytettäviä näyttöjä pienempi, sillä sen läpimitta on vain 0,6 tuumaa. Pienestä koostaan huolimatta sen tarkkuus on 600×800 pikseliä, joka tarkoittaa huimaa 1667 PPI:n pikselitiheyttä. Vertailun vuoksi tämän hetken markkinoiden tarkimmat älypuhelinnäytöt ovat pikselitiheydeltään vajaan 600 PPI:n luokkaa.

Erittäin korkean pikselitiheyden omaavan näytön kyvyt eivät rajoitu pelkästään kuvan näyttämiseen, vaan näyttöpaneeli on ns. kaksisuuntaista mallia (bi-directional). Toisin sanoen sillä onnistuu kuvan tuottamisen ohella myös kuvien tallentaminen, sillä siinä on käytetty viiden alipikselin asettelua, jossa viides on kuvaamisen mahdollistava fotodiodi. Kyseistä ylimääräistä pikseliä on mahdollista hyödyntää myös silmän liikkeiden tunnistamiseen virtuaalitodellisuuteen tai laajennettuun todellisuuteen liittyvissä sovelluksissa.

Fraunhofer Institute ei suostu paljastamaan minkä valmistajien kanssa se on tehnyt yhteistyötä näytön kehityksessä, mutta on hyvin mahdollista, että vastaavaa näyttötekniikkaa tullaan näkymään kaupallisissa tuotteissa lähivuosien aikana.

Fraunhofer Instituten lehdistötiedote (käännös saksasta)

PhoneArena, 1,667 pixels-per-inch: Hands on with a micro OLED bi-directional display