Uusimmat

Gartner: Android ja Windows Phone nousussa, iOS menettää asemiaan

18.11.2013 16:43 Juha Kokkonen

Gartner

Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin matkapuhelinmarkkinoiden kolmatta vuosineljännestä käsittelevä raportti paljastaa, että kaikkiaan laitteita myytiin 455,6 miljoonaa kappaletta, joista 250,2 kappaletta oli älypuhelimia. Toisin sanoen älypuhelimet kattoivat päättyneellä neljänneksellä 55 % kokonaismyynnistä ja niiden määrä kasvoi 45,8 % viime vuodesta.

Valmistajista älypuhelinmarkkinoiden ylivoimaisena ykkösenä pysyi Samsung, joka toimitti 80,36 miljoonaa laitetta, eli 32,1 % kokonaismarkkinoista. Samsungin markkinaosuus oli täysin sama, kuin vuosi sitten samalla jaksolla. Apple on edelleen markkinakakkonen, mutta sen osuus on pudonnut vuoden takaisesta 2,2 prosenttiyksikköä 12,1 %:iin. Vielä viime vuoden toisella neljänneksellä Applen osuus oli 18,8 %. TOP 5:n nousija on Lenovo, joka nappasi kiinnityksen kolmanteen paikkaan 0,3 ja 0,4 prosenttiyksikön erolla LG:hen ja Huaweihin.

Gartner

Älypuhelinkäyttöjärjestelmistä Android ja Windows Phone ovat vahvistaneet markkina-asemiaan, kun taasen iOS ja BlackBerry ovat menettäneet osuuksiaan. Ylivoimainen ykkönen on Android 81,9 % markkinaosuudella, joka on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna 9,3 prosenttiyksikköä. Kakkosena on Applen iOS, jonka 12,1 % osuus on 2,1 prosenttiyksikköä pienempi, kuin vuosi sitten. Kolmosena oleva Windows Phone omaa vaatimattoman 3,6 % osuuden, joka on kuitenkin kasvanut vuoden takaisesta noin puolitoistakertaiseksi 1,3 prosenttiyksiköllä. Toimitettujen Windows Phone -puhelimien määrä on yli kaksinkertaistunut.

Kokonaismarkkinoilla (peruspuhelimet + älypuhelimet) Samsung on selvä ykkönen 25,7 % osuudella ja Nokia yhtä selvä kakkonen 13,8 % osuudella. Perässä tulevat Apple, LG ja ZTE. Hieman yllättäen taiwanilainen HTC ei ole mahtunut lainkaan kymmenen suurimman joukkoon. Gartnerin arvion mukaan maailmanlaajuiset matkapuhelinmarkkinat tulevat saavuttamaan tänä vuonna 1,81 miljardin toimitetun laitteen rajan (+3,4 %).

Kerro kommenteissa oma ennustuksesi älypuhelinmarkkinoiden seuraavan vuoden kehityksestä. Jatkaako Samsung ylivoimaista hallintaansa, tippuuko Applen osuus entisestään ja pysyykö Windows Phone kasvun tiellä?

Gartnerin lehdistötiedote