Uusimmat

Googlelle erävoitto: Javan käyttö Androidissa Fair Use -politiikan mukaista

27.05.2016 15:43 Petrus Laine

Java / AndroidOraclen ja Googlen pitkään jatkunut kiista Javan käytöstä on saatu erätauolle. Yritykset siirtyivät pukukoppeihinsa valamiesten annettua lausuntonsa kolmen päivän miettimisen jälkeen.

Valamiesten päätöksellä Googlen tapa käyttää 37 Java-rajapintaa Androidissa luetaan tekijänoikeuslakien Fair Use -pykälien mukaiseksi. Oracle ei ymmärrettävistä syistä lainkaan tyytyväinen päätökseen, ja tulee valittamaan päätöksestä korkeammalle oikeustaholle.

Vuodesta 2010 asti käynnissä ollut taisto on nähnyt jo useampiakin merkittäviä käänteitä. Vuonna 2012 oikeuden päätöksellä todettiin, ettei rajapintoja voi suojata tekijänoikeuksin lainkaan, mutta se päätös kumottiin Oraclen valituksen myötä vuonna 2014. Tämän jälkeen Googlen ainut argumentti oli Fair Use -käytäntö tekijänoikeuksien suhteen, joka piti ainakin tällä liittovaltion oikeusasteella. Oraclen mukaan Googlen tavassa käyttää Java-rajapintoja ei ole mitään Fair Use -pykälän mukaista, vaan heidän kantansa mukaan Google on kopioinut suoraan 11 500 riviä Oraclen Java-koodia Androidiin. Voit lukea asiasta lisää esimerkiksi Ars Technican artikkelista.