Googlen insinööriltä nokkela tapa parantaa puhelimen hämäräkuvausta

30.04.2017 10:25

Vaikka puhelinten kamerat kehittyvät jatkuvasti suurin harppauksin, on pienen linssin ja kennon yhdistelmä edelleen voimaton luonnonlakien edessä. Kookkaalla kennolla ja järeällä linssillä varustettu järjestelmäkamera tuottaa käytännössä aina parempaa jälkeä hämäräkuvauksessa, koska se kykenee tallentamaan enemmän niukasti tarjolla olevaa valoa. Google Daydream -projektissa työskentelevä ohjelmistoinsinööri Florian Kainz kehitteli nokkelan, jos kohta vielä tällä hetkellä työlään tavan ottaa puhelimella upeita kuvia myös hämärässä.

Kainz käytti kokeilussaan kahta eri Android-puhelinta, Nexus 6P:tä ja Google Pixeliä. Niiden kameroissa voi säätää valotusaikaa aina 4 ja 2 sekuntiin asti. Yksittäisen ruudun kohdalla kuvaan kuitenkin ilmestyy valtavasti kohinaa hämärässä ja pitkällä valotusajalla kuvatessa.

Kainz kirjoittikin oman ohjelman, joka nappaa kameralla peräti 32 tai 64 peräkkäistä pitkän valotusajan kuvaa. Sen jälkeen hän peitti kameran linssin mustalla teipillä, ja kuvasi vielä samanlaisen sarjan pelkkää mustaa, näin saatiin talteen pelkän kennon mahdollisesti kohinaa aiheuttavat kohdat. Lopuksi kaikki kuvat yhdistettiin yhteen tietokoneella, jolloin kohina käytännössä katosi kuvista täysin.

Ero nykyisin puhelimista löytyvällä HDR+ -tekniikalla napattuun kuvaan on järisyttävä, sananmukaisesti kuin yöllä ja päivällä. Kenties Kainzin kehittämää tekniikkaa hyödyntäviä kamerasovelluksia nähdään pian puhelimissa.

Aivan ongelmatonta niiden käyttö ei kuitenkaan ole. Käsivaralta moneen minuuttiin venyvää kuvaussessiota ei pysty toteuttamaan, vaan tarvitaan jalusta. Lisäksi liikkuvat kohteet ovat ongelma, jopa tähtien liike alkaa näkyä näin pitkää yhteysvalotusaikaa käyttämällä. Käsityönä peräkkäisiä ruutuja hitusen liikuttelemalla tosin tähtitaivaastakin saa upeaa jälkeä Kainzin blogissa näkyvien esimerkkikuvien mukaan.