Uusimmat

HoloLensin seuraavaan versioon tulossa tekoälypiiri

26.07.2017 09:43 Muropaketin toimitus

HoloLens -lasit

Microsoftin HoloLens ei ole vielä valmis kuluttajatuote, vaan vasta AR-ohjelmistojen kehittäjille suunnattu laite. Seuraavan sukupolven HoloLens lisää pakettiin ainakin Microsoftin oman tekoälypiirin.

Havaijilla järjestetyssä CVPR (Computer Vision and Pattern Recognition) -tapahtumassa puhunut Microsoft Researchin johtaja Harry Shum paljasti HoloLensin saavan oman AI-apuprosessorin nyt käytössä olevan HPU-piirin (Holographic Processing Unit) lisäksi. Engadgetin mukaan lisäpiirin tarkoitus on antaa HoloLensille kyky tunnistaa esineitä ja puhetta reaaliajassa ilman tarvetta siirrellä dataa Microsoftin pilveen analysoitavaksi.

HoloLensin uutta versiota esiteltiin lyhyesti demossa, jossa se osasi tunnistaa tarkasti käsien liikkeet. Yksi uuden tekniikan käyttökohteista voisi olla näkövammaisten avustaminen. HoloLens voisi ”nähdä” ympäristönsä, ja välittää siitä tietoa äänimuodossa käyttäjänsä korviin. Laite osaisi esimerkiksi tunnistaa perheenjäsenet ja ystävät, löytää oikean talon kadun varrelta tai huoneen hotellista tai vain kuvailla näkymiä.

Microsoft suunnittelee itse tekoälyprosessorinsa. Se on täysin ohjelmoitavissa ja tukee useita eri syväoppimistekniikoita. Virtalähteenään se käyttää HoloLens-laitteen akkua. Myös Apple ja Google työstävät omia tekoälysuorittimiaan, kuten myös USB-tikkuun pakatun tekoälysuorittimen juuri julkaissut Intel. Toistaiseksi Microsoftin piiri on ainoa suoraan VR/AR-laitteeseen tarkoitettu ratkaisu.

HoloLensin kakkosversion piti ilmestyä jo tänä vuonna, mutta Microsoft ilmoitti peruvansa koko sukupolven, ja hyppäänvänsä suoraan HoloLens kolmoseen. Sen odotetaan saapuvan kauppoihin joko loppuvuodesta 2018 tai alkuvuodesta 2019.