UUSIMMAT

Huawei esitteli Kirin 950 -järjestelmäpiirin tarkat tiedot

05.11.2015 17:07 | Petrus Laine | 2

Huawei on esitellyt Pekingissä Kiinassa tulevan Kirin 950 -järjestelmäpiirinsä tarkat tiedot. Kirin 950 on Huawein omistaman HiSiliconin suunnittelema ja TSMC:n 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla valmistettu järjestelmäpiiri.

Kirin 950:ssä on yhteensä kahdeksan ARM:n suunnittelemaa prosessoriydintä big.LITTLE-konfiguraatiossa. Neljä isompaa ydintä ovat 2,53 GHz:n Cortex-A72:sta ja neljä pienempää 1,8 GHz:n Cortex-A53:a. Järjestelmäpiirin grafiikkaohjain on niin ikään ARM:n suunnittelema Mali T880MP4. Lisäksi järjestelmäpiiristä löytyy Cat 6 -luokan LTE-modeemi.

Edellä mainittujen lisäksi järjestelmäpiiristä löytyy pieni i5-apuprosessori, joka on aina päällä. Apuprosessorista ei ole saatavilla valitettavasti tarkempia tietoja tähän hätään, mutta oletettavasti se on vastuussa erilaisten sensorien hallinnasta. Lisäksi Huawein mukaan uusi piiri tarjoaa selvästi aiempaa parempaa äänenlaatua niin puheluissa kuin mediassakin.

Huawein mukaan FinFET-transistorien avulla Kirin 950 tarjoaa 40 % parempaa suorituskykyä 60 % pienemmälle virrankulutuksella. Valitettavasti AndroidCentralin raportista ei käy ilmi, vertaako Huawei FinFET-transistorien tuomia etuja 28 nanometrin prosessiin yleisesti, vai järjestelmäpiiritasolla edellisen sukupolven Kirin-piireihin.

AndroidCentral, Live from Beijing: Huawei details the Kirin 950 chipset

Keskustelu

Vaikuttaa aika suorituskykyiseltä, A72 on jonkin verran A57:aa nopeampi ja kellotkin on kivalla tasolla.

Mielenkiintoista myös että miten vertautuu Snapdragon 820:een(Hydra/Kryo) ja Apple A9:iin.

IPC lienee Applella noista paras ja A72:ssa huonoin, mutta kellotaajuudessa tällä Kirin 950:llä on huomattava etu Appleen nähden ja pieni etu Snapdragon 820:een nähden.

Ensimmäistä kertaa Huawein Kirin-piiri alkaa näyttää kilpailukykyiseltä kilpailijoihin nähden. Tähän asti kaikki Kirin 900 -sarjan piirit ovat olleet suorituskyvyssä selvästi jälkijunassa. Tämä 950 nähdään todennäköisesti Mate 8:ssa, joka tulee olemaan mielenkiintoinen luuri. Harmi, ettei tämä piiri ehtinyt Mate S:ään.

Muropaketin uusimmat