UUSIMMAT

Intel kertoo tulevien prosessoriensa olevan sukupolven muita valmistajia edellä

03.04.2017 09:15 | | 6

Intel kertoo tulevien 10 nanometrin teknologiaan perustuvien Cannon Lake -järjestelmäpiiriensä olevan sukupolven muita valmistajia, kuten Samsungia ja TMSC:tä edellä, raportoi Engadget. Intel kertoo uusien järjestelmäpiirien valmistuksessa käytetyn ”hyper scaling” -teknologian lisäävän järjestelmäpiiriin tuplamäärän transistoreja aiempaan verrattuna. Tämän vuoksi järjestelmäpiirien odotetaan olevan jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja 45 prosenttia vähävirtaisempia verrattuna nykyisiin Kaby Lake -prosessoreihin.

Intelin tulevien Cannon Lake -suorittimien lisäksi myös Samsungin ja Qualcommin yhteistyössä kehittämä Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri käyttää 10 nanometrin teknologiaa. Intel pyrkii pysymään 10 nanometrin tekniikan avulla Mooren lain tahdissa vielä noin kolme vuotta. Sen jälkeen yhtiö aikoo pyrkiä kehittämään uutta, entistäkin pienempää  7 nanometrin teknologiaa.

Keskustelu

Jos seuraava sukupolvi ei olisi nykyisiä sukupolven edellä, olisi jotain pielessä.

Otsikko on taas täysin pielessä. Prosessoreiden ominaisuuksistahan tuossa ei sinänsä ollut puhe vaan niiden VALMISTUSTEKNIIKASTA.
Otsikossa on senverran karkea virhe, että tuo kannattaisi kyllä korjata tai nakata koko oksennus roskakoppaan.

Oliko niin, että Cannon Lake prosessorit tulee kauppoihin tämän vuoden lopussa?

Tämän vuoksi järjestelmäpiirien odotetaan olevan jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja 45 prosenttia vähävirtaisempia verrattuna nykyisiin Kaby Lake -prosessoreihin.

Jos tämä toteutuu niin voisi ajatella, että Koby Laken hinnat romahtaa tai sitten tuo Cannon Lake tulee olemaan todella kallis.

Miksi tämä uutinen on Taskumuron puolella.

Juu siinä on epätoivoisesti selostettu Qualcomista ja Samsungista että sen saisi edes jotenkin sidottua mobiilipuoleen.

Mutta Cannonlake ei ole eikä ikinä tule olemaan mobiilipiiri.

Sitten on vielä se että tässä uutisessa puhutaan järjestelmäpiireistä joka on täysin oikein kun puhutaan mobiili SoC piireistä mutta Cannonlake ei ole mobiili SoC osa Cannonlake malleista voi olla SoC piirejä mutta ei kaikki joten sen niputtaminen pelkästään järjestelmäpiiri (SoC) luokkaan ei ole mielestäni oikein.

Tämä uutinen sisältää useita kyseenalaisia väitteitä. Osa niistä on peräisin Engadgetilta, mutta olisi asiat voinut muualtakin tarkastaa. Engadgetin jutussahan oli linkki Intelin PDF-tiedostoihin, jotka eroavat sisällöltään selvästi Engadgetin uutisesta.

Alussa verrataan Cannon Lakea Samsungiin ja TSMC:hen. Mitähän tällainen vertailu voisi edes tarkoittaa? Cannon Lake kuitenkin viittaa tiettyyn arkkitehtuuriin perustuviin tuotteisiin, jotka valmistetaan tietynlaisella prosessilla, siinä missä TSMC valmistaa muiden suunnittelemia ja keskenään hyvinkin erilaisia piirejä. Samsungilla sentään on omiakin prosessoreja/järjestelmäpiirejä (Exynos), mutta Intel vertaili valmistustekniikoita eikä lopputuotteita tai arkkitehtuureja.

Intel ei ainakaan em. PDF-dokumenteissa myöskään kerro "järjestelmäpiiriin" tulevan tuplamäärää transistoreita aiempaan verrattuna. Sen sijaan he kertovat, että samaan pinta-alaan transistoreita mahtuu 2,7-kertaisesti Intelin aiempiin valmistustekniikoihin verrrattuna ja 2-kertaisesti kilpailjoihin nähden. Edelleen, tuplamäärä transistoreita ei Intelin dokumentissa ole syy suorituskyvyn tai energiatehokkuuden paranemiselle. Intelin käppyröissähän akselina on "active power (norm/fin)", mikä tarkoittanee, että parannukset saavutetaan pidettäessä transistorimäärä ennallaan. Jos noita käyriä edelleen katsotaan, niin oikeastaan näyttää siltä, että saadaan joko 45 prosenttia pienempi kulutus tai 25 % lisää suorituskykyä, ei molempia yhtä aikaa, vaikka muualla kalvoissa "and"-sanalla nämä onkin liitetty toisiinsa. Mihinkään tiettyyn tuotteeseen noita parannuksia ei myöskään ole Intelin kuvissa kiinnitetty.

Siitäkään en ole varma, missä määrin Snapdragon 835 on kehitetty Qualcommin ja Samsungin yhteistyönä. Samsung valmistaa noita, mutta itse kehitystyöstä en ole juuri uutisia nähnyt.

Koko on pienentynyt alati, mikään muu ei juurikaan olekaan sitten muuttunut vuosiin…

Muropaketin uusimmat