Uusimmat

iPhone 6:n Samsungin ja TSMC:n valmistamat A9-piirit kuluttavat eri määrän virtaa

10.10.2015 15:20 Juha Kokkonen

A9

Uutisoimme TaskuMurossa viime viikolla Chipworks-sivuston tekemästä havainnosta, jonka mukaan Applen uusissa iPhone 6s -puhelimissa käytetään kahta toisistaan hieman poikkeavaa versiota A9-järjestelmäpiiristä. Toinen piireistä on Samsungin ja toinen TSMC:n valmistama ja niiden valmistustekniikka poikkeaa hieman toisistaan. Samsungin piiri on valmistettu kapeammalla 14 nm viivanleveydellä, kun taasen TSMC valmistaa saman piirin 16 nm prosessilla, joka tekee piiristä myös fyysisesti hieman suuremman.

Ennakkoon arveltiin, että Samsungin valmistama piiri saattaa edistyneemmän valmistustekniikkansa turvin kyetä hieman parempaan suorituskykyyn ja akunkestoon. Ensimmäisten vertailutestien mukaan asian laita saattaa kuitenkin olla juuri päinvastainen. Kahden YouTubessa julkaistun videon perusteella piirien virrankulutuksessa on eroa TSMC:n valmistaman version hyväksi. Suorituskykytesteissä (GeekBench ja GFXBench Metal) piirien väliset erot ovat varsin pieniä. TSMC-piirillisen kerrottiin käyvän myös havaittavasti viileämpänä rasituksen aikana.

Ensimmäisellä Austin Evansin videolla nähtävän GeekBench-testin aikana Samsungin piirillä varustettu puhelin kulutti jopa 33 % enemmän virtaa kuin TSMC:n piirillä varustettu laite. YouTube-käytössä virrankulutusero oli sen sijaan niin pientä, että se saattaa mennä virhemarginaalin piikkiin. Toisella Jonathan Morrisonin videolla puhelimia testataan videokuvauksessa ja videomuokkauksessa, jonka myötä Samsungin piirillä varustettu puhelin kulutti akkua kuusi prosenttiyksikköä TSMC:n piiriin nähden (60 vs. 66 %).

Applen sovelluskaupasta voi ladata ohjelman nimeltä Lirum, jonka avulla on mahdollista tarkastaa kumpi piiri omasta iPhone 6s:stä löytyy. TSMC:n piirillä varustetuissa malleissa mallikoodi loppuu MAP-kirjaimiin, kun taasen Samsung-piirilliset ovat AP-loppuisia. Ennen laitteen hankintaa asiaa ei voi tarkistaa, sillä se ei käy millään tavalla ilmi pakkauksen merkinnöistä.

Apple on jo ehtinyt kommentoimaan asiaa TechCrunch-sivustolle ja todennut, että yrityksen omien havaintojen mukaan eroa käytännön akunkestossa on vain noin 2-3 % eri versioiden välillä. Applen mukaan synteettiset prosessoritestit eivät kuvaa tosielämän käyttötilannetta, sillä ne asettavat epärealistisen suuren rasituksen prosessorille.

YouTube, iPhone 6s Chipgate?

YouTube, iPhone 6s Chipgate – Does it Slow Down Your Phone?

TechCrunch, Apple Says Battery Performance Of New iPhones’ A9 Chips Vary Only 2-3%

Muropaketin uusimmat