Jolla aloitti Tablettinsa ennakkotilaukset

20.08.2015 23:25 | Juha Kokkonen | 14

Jolla Tablet

Jolla ilmoitti tänään avanneensa Jolla Tablet -taulutietokoneen ennakkotilausmahdollisuuden verkkokaupassaan. Laite on tilattavissa kahdella eri muistivaihtoehdolla, joista 32 gigatavun versio maksaa 267 euroa ja 64 gigatavun versio 299 euroa. Jolla Tablet on ennakkotilattavissa Suomessa ja muissa EU-maissa, Norjassa, Sveitsissä, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Intiassa, Hongkongissa ja Venäjällä. Ennakkotilauserän kerrotaan olevan rajattu.

Toimitukset aikaisemmin Indiegogo-joukkorahoituskampanjaan osallistuneille alkavat muutaman viikon sisällä ja nyt ennakkotilaaville lokakuun loppuun mennessä.

Jollan tiedote

Jolla Tablet -ennakkotilaussivu

Keskustelu

Täytyykin heti aamutuimaan aukoa suutaan ja todeta, että eikös Suomi enää kuulukkaan EU-maihin… ;-)
Vai lieneekö haluttu korostaa sitä ihmeellisyyttä, että uusi tuote on heti saatavana Suomeenkin.
Vaikka taitaa olla aika pieni ryhmä oikeasti kiinnostunut juuri tästä laitteesta. Tablettimarkkinoilla kun tuntuu olevan sen verran tunkua. Valmistusmääräkin taitaa olla niin pientä, että lieneekö koko projektin ainoa tarkoitus olla pitää johtoporras leivässä. Käyttiksetkin ovat niin toistensa kopioita, ettei silläkään paljon ole merkitystä.
Puhelinpuolella melkein sama juttu, niissä ehkä enemmän valinnanvaraa kuitenkin laitetasolla.
Ehkä tulevat WP ja iPad mallit tuovat pientä piristystä, jos uskaltavat vähän "ylivarustaa" laitteita, uusia teknisiä innovaatioita odotellessa…

@2 En nyt oikein tajua, mitä haet tuolla "Käyttiksetkin ovat niin toistensa kopioita, ettei silläkään paljon ole merkitystä." lauseella? Sailfish, android, wp ja ios. Mielestäni jo noissa neljässä käyttöjärjestelmässä on niin paljon eroja, ettei voi toistensa kopioiksi sanoa. Toiseksi kyseessä oleva tabletti on saanut ihan hyvän vastaanoton maailmalla, mitä uutisia nyt on seurannut. Jollan tarkoitushan on saada muita laitevalmistajia mukaan, että saisi Sailfishiä lisentoitua eteenpäin. Eikös Yotaphone siirry myös käyttämään saiflishiä?

Jos lähtee miettimään mitä sailfish tarvitsee purjeidensa alle menestyäkseen on natiivi tuki sosiaalisille medioille ja navigoinnille.

Kyllä tällä tabletilla varsinkin on potenttiaalia menestyä erittäinkin kovaa. Itselläni varsinkin on luotto erittäin kova ja palkkapäivänä näkeekin lähteekö laite itsellekkin tilaukseen, puhelimen jo omistan.

X3mdog

Vai lieneekö haluttu korostaa sitä ihmeellisyyttä, että uusi tuote on heti saatavana Suomeenkin.

Kyllä, juuri sitä ihmeellisyyttä halusin korostaa ;)

Izba

@2 En nyt oikein tajua, mitä haet tuolla "Käyttiksetkin ovat niin toistensa kopioita, ettei silläkään paljon ole merkitystä." lauseella? Sailfish, android, wp ja ios. Mielestäni jo noissa neljässä käyttöjärjestelmässä on niin paljon eroja, ettei voi toistensa kopioiksi sanoa.

Lähinnä tarkoitin sitä, että jokainen käyttis on periaatteessa yhtä hyvä, ja ne hoitavat laitteen perustoiminnot riittävästi ja siinä mielessä ovat toistensa kopioita. Toki yhdessä on neliöt ikonit ja toisessa pyöreät ja värit ja teemat vaihtelevat… Asiat, kuten selaus, postit, kirjoitus, piirto, jne hoituu jokaisella, tavalla tai toisella, eli eroja tässä mielessä ei ole. Se, mkä tyyli sitten viehättää kutakin käyttäjää, onkin jo toinen juttu.

Izba

Eikös Yotaphone siirry myös käyttämään saiflishiä?

Ja tämähän palastui lopulta huhuksi.

Yotan CEO: "At this point of time, we are fully committed to Android and recently migrated our customer base to 5.0 and working on the next generation of Android OS."

[offtopic]

X3mdog

Lähinnä tarkoitin sitä, että jokainen käyttis on periaatteessa yhtä hyvä, ja ne hoitavat laitteen perustoiminnot riittävästi ja siinä mielessä ovat toistensa kopioita.

Ihan kuten dieselveturi ja sähköveturi ovat vain kopiota höyryveturista koska kaikilla voi vetää junaa, aivan yyhtä hyviä ovat!

Ei sillä mitään väliä että polttoaine on eri ja suorituskyvyssäkin on eroja ja ja ja..

Toki yhdessä on neliöt ikonit ja toisessa pyöreät ja värit ja teemat vaihtelevat… Asiat, kuten selaus, postit, kirjoitus, piirto, jne hoituu jokaisella, tavalla tai toisella, eli eroja tässä mielessä ei ole.

Noissa on huomattavia eroja. Pellin alla asiat tehdään aivan eri tavalla,
ja monet asia myös käyttäjälle näkyy aivan eri tavalla.

Jos nyt lähdetään matalalta tasolta ylöspäin, niin näistä neljästä käyttöjärjestelmässä (iOS, Android, SailfishOS, WP) kolmessa on täysin eri ydin; iOS:ssä on mach-microkernel, Androidissa ja sailfishOS:ssä Linux, ja WP:ssä windowsin kernel. Linux on näistä monoliittinen kernel jossa kernelissä totetutetaan käytännössä suuri osa POSIXia. Mach taas on mikrokernel jossa kernelin päällä ajetaan isoa joukkoa palveluita, jotka yhdessä toteuttavat POSIXin. Windowsin kernel on jotain Linuxin ja Machin välistä kooltaan, ja se ei edes yritä toteuttaa POSIXia.

Tämän päällä on sitten erimerkiksi ikkunointijärjestelmä. Se on kaikissa aivan eri. SailfishOS:ssä on Wayland, iOS:ssä, Androidissa ja WP:ssä kaikissa omansa.

Ikkunointijärjestelmän päällä pyörii graafinen käyttöliittymä kirjastoineen Jälleen kaikissa täysin eri, SailfishOS:ssä qt, Androidissa, iOS:ssä ja WP:ssä kaikissa omansa.

Useimmat softat ajetaan androidissa Dalvik-virtuaalikoneessa. Monet softat ajetaan WP:ssä .net-virtuaalikoneessa. Molempien ajamat tavukoodit ovat täysin erilaisia.

iOS-softat ja SailfishOS:n natiivisoftat ajetaan ilman mitään virtuaalikonetta, mutta niillä on käytässään melko eri kirjastot, iOS:ää koodataan pääsääntöisesti Objective-C:llä(ja nykyisin myös Swift:llä), SailsfishOS:ää C++:llä, palasia käyttöliittymästä QML:llä.

Ajoympäristöt asettavat ohjelmille huomattavia rajoitteita. WP:ssä esimerkiksi moniajoa on pahasti rajoitettu, IOS:ssä ja Androidissa moniajolla on myös huomattavia rajoituksia, mutta ei niin pahoja kuin WP:llä.
Näissä käyttöjärjestelmissä softan suoritus katkaistaan heti kun sen ikkuna ei ole näkyvillä ruudulla, mutta koodaaja voi erinäisillä taustasuortusmekanismeilla saada osan ohjelmaa, rajoitetuilla ominaisuuksilla, pyärimään ohjelman ollessa taustalla. Tämä joka tapauskessa tarkoittaa SEKÄ rajoitettuja ominaisuuksia ETTÄ koodarille lisävaivaa.

SailfishOS:ssä taas moniajoa ei ole millän tavalla rajoitettu, ohjelmat voivat toimia taustalla ollessaan ihan samalla tavalla kuin edustalla ollessaan, ainoastaan sillä rolal etä softan näkymä ei näy käyttäjälle (tai no, moniajonäkymässä näkyy monen softan näkymä yhtäaikaa).

WP:lle ja iOS:lle softia voi asentaa vain käyttisvalmistajan omasta kaupasta, heidän hyväksymiään softia, SailfishOS:lle ja Androidille voi asentaa softia mistä lähteistä tahansa.

Myös käyttöliittymät ovat aivan erilaisia. SailfishOS:ssä on esimerkiksi paljon enemmän pyyhkäisyeleitä, ja paljon vähemmän nappeja ruudulla.

[/offtopic]

hkultala

[offtopic]
Noissa on huomattavia eroja. Pellin alla asiat tehdään aivan eri tavalla,
ja monet asia myös käyttäjälle näkyy aivan eri tavalla.[/offtopic]

Toisaalta käyttiksen tasolla Ios, Android ja WP täyttävät enimmät kuluttajien vaatimukset ja tarjoavat kehittäjille vähintäänkin kelvot työkalut joilla pukata tuotoksiaan maailmalle.

Teknisellä tasolla WP:n moniajo saattaa olla rajoitetumpi mutta toisaalta täyttää 95% käyttäjäkunnan vaatimuksista (ts. spotify / sportstracker pysyy taustalla vaikka kirjoittaisi viestiä tai surffaisi netissä). Yritän sanoa, että mobiilimaailma on sen verran valmis että tilaa uudelle käyttöjärjestelmälle ei välttämättä löydy, eikö Blackberryn alasajo ja MS:n takkuilu WP:n kanssa ole tämän jo todistanut? Sailfish tarjoaa erilaisen näkökulman käyttöliittymään mutta tuon lisäksi ei korjaa mitään asiaa joka nykyisissä ohjelmistoissa olisi ns. ihan viturallaan. En usko että laitevalmistajien näkökulmastakaan Sailfish tarjoasi mihinkään ongelmaan ratkaisua.

Yritys on varmasti hyvä ja toivon olevani väärässä mutta jotenkin tuntuu, että tässä on nyt vähän samaa fiilistä kuin BeOS tietokoneiden julkistuksessa 90-luvun alussa. Ihan kivoja mutta tilaa markkinoilla ei vain ole.

kk80

Toisaalta käyttiksen tasolla Ios, Android ja WP täyttävät enimmät kuluttajien vaatimukset ja tarjoavat kehittäjille vähintäänkin kelvot työkalut joilla pukata tuotoksiaan maailmalle.

Teknisellä tasolla WP:n moniajo saattaa olla rajoitetumpi mutta toisaalta täyttää 95% käyttäjäkunnan vaatimuksista (ts. spotify / sportstracker pysyy taustalla vaikka kirjoittaisi viestiä tai surffaisi netissä).

Yritän sanoa, että mobiilimaailma on sen verran valmis että tilaa uudelle käyttöjärjestelmälle ei välttämättä löydy, eikö Blackberryn alasajo ja MS:n takkuilu WP:n kanssa ole tämän jo todistanut?

Hienosti käännät asiat aivan päälaelleen jos yrität WP:llä todistella sitä, että uudelle ei ole tilaa.

M$ julkaisi onnettoman huonon alustan, josta sen markkinoilletullessaan puuttui aivan perusominaisuuksia.
Se ei pärjännyt, koska oli HUONO ALUSTA.

Ja sitten kun neljän vuoden jälkeen OSA sen puutteista on vihdoin saatu korjattua, käytät näitä esimerkkeinä, että missään ei ole enää mitään eroa. Meni aika kauan että se sports tracker alkoi siellä WP:ssä taustalla toimia.
Ja se toimii siellä taustalla nykyään vain sen takia M$ tekisi erikseen poikkeussäännön ja rajapinnan juuri sports trackerin kaltaisille softille.

Seuraava uusi, hiukan eri asioita taustalla haluava softatyyppi ei taas WP:ssä toimi, ennenkuin joskus vuotta myöhemmin M$ erikseen lisää taustasuoritusrajapinnan jolla juuri sen toimiminen mahdollistuu.

Meegossa/SailfishOS:ssä kaikki tällaiset on aina toimineet suoraan, ilman mitään ylimääräisiä rajapintoja keltään.

Sailfish tarjoaa erilaisen näkökulman käyttöliittymään mutta tuon lisäksi ei korjaa mitään asiaa joka nykyisissä ohjelmistoissa olisi ns. ihan viturallaan. En usko että laitevalmistajien näkökulmastakaan Sailfish tarjoasi mihinkään ongelmaan ratkaisua.

Mihin nyt verrataan? iOS:ään ja WP:hen verrattuna korjaa onnettoman moniajon sekä lukitun sovelluskaupan, (sekä parantaa hiukan käytettävyyttä.)

Androidiin verrattuna taas käytettävyydeltään paljon parempi.

Lisäksi QML:llä on käsittääkseni näppärämpää koodata pikkusoftia, tosin en ole vielä itse kokeillut, pitäisi.

Androidiin ja iOS:ään verrattuna helpottaisi myös ziljoonan eri viestisoftan viidakkoa, kun samalla integroidulla viestisoftalla voisi jutella eri protokollia eri pluginnien kautta, tosin tällä hetkellä vaan näistä pluginnitoteutuksista on hiukan pulaa, ja joutuu silti käyttämään erillisiä (android-)softia joillekin viestiprotokollille.
(Meegon aikana homma toimi tässä erinomaisesti, mutta M$:n ostettua Skypen skype-pluginnia ei tehty sailfishOS:lle, ja sen jälkeen tuli ja yleistyi whatsapp, jolle ei myöskään tullut viestipluginnia, ja facebook meni muuttamaan viestiprotokollaansa)

Lisäksi SailfishOS on vaan tyylikkäämpi ja ulkonäöltään hienompi käyttöliittymältään kuin mikään noista kolmesta muusta, mutta tälle en itse anna mitään painoarvoa.

Ja se, että alla on "täysin oikea linux" mahdollistaa monia sellaisia juttuja mitä muilla alustoilla ei onnistu. Tai no, androidilla ja iOS:lla onnistuu EHKÄ jos ne roottaa, mutta silloin lähtee takuu. (eikä ole kovin kiva levittää softaa, joka toimii vain rootatuilla laitteilla)

Yritys on varmasti hyvä ja toivon olevani väärässä mutta jotenkin tuntuu, että tässä on nyt vähän samaa fiilistä kuin BeOS tietokoneiden julkistuksessa 90-luvun alussa. Ihan kivoja mutta tilaa markkinoilla ei vain ole.

Se, onko riittävästi tilaa markkinoilla on eri asia kuin se, onko tuote parempi.

kk80

Toisaalta käyttiksen tasolla Ios, Android ja WP täyttävät enimmät kuluttajien vaatimukset ja tarjoavat kehittäjille vähintäänkin kelvot työkalut joilla pukata tuotoksiaan maailmalle.

Teknisellä tasolla WP:n moniajo saattaa olla rajoitetumpi mutta toisaalta täyttää 95% käyttäjäkunnan vaatimuksista (ts. spotify / sportstracker pysyy taustalla vaikka kirjoittaisi viestiä tai surffaisi netissä). Yritän sanoa, että mobiilimaailma on sen verran valmis että tilaa uudelle käyttöjärjestelmälle ei välttämättä löydy, eikö Blackberryn alasajo ja MS:n takkuilu WP:n kanssa ole tämän jo todistanut? Sailfish tarjoaa erilaisen näkökulman käyttöliittymään mutta tuon lisäksi ei korjaa mitään asiaa joka nykyisissä ohjelmistoissa olisi ns. ihan viturallaan. En usko että laitevalmistajien näkökulmastakaan Sailfish tarjoasi mihinkään ongelmaan ratkaisua.

Yritys on varmasti hyvä ja toivon olevani väärässä mutta jotenkin tuntuu, että tässä on nyt vähän samaa fiilistä kuin BeOS tietokoneiden julkistuksessa 90-luvun alussa. Ihan kivoja mutta tilaa markkinoilla ei vain ole.

Näin se tuntuisi olevan. Valtaosalle käyttäjistä, lukuunottamatta siis niitä paria miljoonaa tekniikasta kiinnostunutta, on aivan sama miten se pellin alainen maailma on toteutettu. Vaivattomin ja häiriövapain kasvattaa suosiotaan. Tökkivät, nykivät ja boottailevat taistelevat kakkossijasta.
Seuraavan sukupolven käyttis onkin sitten sellainen, jota voidaan ohjata ihan normaalilla puheella, niinkuin scifielokuvissa nyt puhutaan tietokoneelle. Se saa aikaan uuden ostoryntäyksen. Muistaakseni isolla g:llä on biologisten komponenttien tutkiminen jo aloitettu.

Se on ihan käsittämätöntä kuinka porukka maksaa vaikka kuinka paljon siitä että saa tusina-android-luurin prosessoriin 200 MHz lisää kellotaajuutta , pari megapikseliä lisää kameran ja ja puoli megapikseliä lisää näyttöön pikselitä, joiden määrä ei kuitenkaan ilman suurennuslasia erota, ja käyttäjäkokemuksessa näiden välillä tasan ei yhtään mitään eroa, mutta sitten kun joku tekee jotain joka on oikeasti erilainen ja parempi käyttää, haukutaan että "ei mitään eroa, ihan samat asiat tälläkin voi tehdä".

hkultala

M$ julkaisi onnettoman huonon alustan, josta sen markkinoilletullessaan puuttui aivan perusominaisuuksia. Se ei pärjännyt, koska oli HUONO ALUSTA.

WP seiskassa ja vielä 7.8 oli omat puutteensa (eivät nuo tuon aikaikauden Androiditkaan nyt niin loistavia olleet) mutta WP 8 on kypsä itse alustansa puolesta. Ei WP:n kehno menestys löydy siitä että ihmiset muistelisivat kuinka onneton luuri Lumia 800:n oli vaan Applen vehkeet ja Samsungin tuotepaletti vaan nyt ajaa noiden edelle. Suomessa ja muutamassa muussa euromaassa Lumiat on otettu kaiketi aikahyvin vastaan mutta jossain jenkeissä kynnys iOS vehkeen vaihtamiseksi joksikin muuksi on vain liian suuri.

Sailfish ei nouse mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta ominaisuuspuoli edellä. Ei massoja kiinnosta onko taustalla "oikea Linux". Harvassa ovat myös ne kuluttajat joiden mielestä "lukittu sovelluskauppa" pitäisi jotenkin korjata. Ehkä Sailfishin kryptiset eleet saadaan yhdistettyä jotenkin viileään katumuotiin ja näin alustasta tulee snapchat sukupolven se juttu jota vanhemmat eivät tajua, 40+ ikäluokalle Android on keskimäärin liian monimutkainen käyttis.

Se, onko riittävästi tilaa markkinoilla on eri asia kuin se, onko tuote parempi.

Huonompi, tässätapauksessa keskeneräisempi -tuote ja täydet markkinat on puolestaan sellainen yhdistelmä etten itse ainakaan riskisijoittana lähtisi Sailfishin kelkkaan.

hkultala

…mutta sitten kun joku tekee jotain joka on oikeasti erilainen ja parempi käyttää

Mä kyllä haluan kyseenalaistaa tämän: onko Sailfish oikeasti parempi käyttää. Erilainen toki mutta tuoko Sailfish mobiilikäyttäjän arkeen jotain sellaista josta iOS, WP tai Android käyttäjä voi vaan haaveilla?

hkultala

Se on ihan käsittämätöntä kuinka porukka maksaa vaikka kuinka paljon siitä että saa tusina-android-luurin prosessoriin 200 MHz lisää kellotaajuutta , pari megapikseliä lisää kameran ja ja puoli megapikseliä lisää näyttöön pikselitä, joiden määrä ei kuitenkaan ilman suurennuslasia erota, ja käyttäjäkokemuksessa näiden välillä tasan ei yhtään mitään eroa, mutta sitten kun joku tekee jotain joka on oikeasti erilainen ja parempi käyttää, haukutaan että "ei mitään eroa, ihan samat asiat tälläkin voi tehdä".

Noooo, joku ehkä maksaa noista ominaisuuksien lisäyksestäkin, jotain toista viehättää ehkä uusi muotoilu, toinen taas ei luokittele luureja tusinatavaroiksi, tai yksilöllisiksi timanteiksi, riittää kun tuote miellyttää omaa silmää ja tuntuu mukavalta kädessä, ilman sen syvempiä intohimoja. Käyttäjäkokemus on täysin yksilöllistä. Hienoa onkin, kun löytää laitteen, joka on omasta mielestä erilainen ja parempi käyttää. Ja kuten aikaisemmin jo totesin, kaikilla voi hoitaa perusasiat, eihän laite muuten myisi ollenkaan. Tämä on käsittääkseni tosiasian toteamista, ei suinkaan haukkumista.

"hkultalalle" pojot hyvästä mobiilikäyttisten ominaisuuserittelystä sekä sinnikkäästä väärän väitteen alasampumisesta. Vaikka monia samankaltaisuuksia löytyy, käyttöjärjestelmät eivät ole läheskään toistensa kopioita – eivät pellin alta eivätkä käyttökokemuksen suhteen.

"X3mdogin" lievennetty lausunto toisaalta kertoo sen tosiasian, että ominaisuuskirjo on kaikilla käyttöjärjestelmillä laaja, ja että useimmat merkittävät asiat (jotka on mahdollista tehdä millään matkapuhelimella) saa tehtyä niistä kaikilla – joillakin kylläkin kätevämmin kuin muilla.

hkultala

[offtopic]

Useimmat softat ajetaan androidissa Dalvik-virtuaalikoneessa. Monet softat ajetaan WP:ssä .net-virtuaalikoneessa. Molempien ajamat tavukoodit ovat täysin erilaisia.

Lollipopista eteenpäin ART ja on kyllä reilusti nopeampi kun vanha Dalvik.

Mutta joo, itseä olis myös kiinnostanu jollan puhelin muuten, mutta itselle se on aivan liian tehoton ja näyttökin on liian pieni, resoluutiossakaan ei kehumista. Samsung Galaxy S5:den omistavana ei ole aikomusta vaihtaa, ja tässä nyt myös miettinyt Galaxy Tab S2:den tilaamista. Tulin siihen tulokseen että tilaan.

Muropaketin uusimmat