Uusimmat

Katsaus Intelin langattomaan maailmaan

26.04.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Muropaketin toimitus sai mahdollisuuden osallistua Hotelli Kämpissä 21. kulunutta kuuta pidettyyn lehdistötilaisuuteen, joka esitteli Intelin tulevaisuudennäkymiä langattomien teknologioiden osalta yrityksen teknologiajohtaja Pat Gelsingerin johdolla. Tilaisuus ei valitettavasti tuonut mitään mullistavaa uutta esille, mutta kuvastaa hyvin Intelin linjauksia parin seuraavan vuoden ajalle.

WiMax

Nykyisen WiFi:n seuraaja WiMax on Intelin suunnitelmissa tärkeänä osana tulevaisuuden kehittyvää langatonta teknologiaa. 802.16-standardin pohjalle rakentuva WiMax tulee korvaamaan nykyiset 802.11a/b/g-verkot parin seuraavan vuoden aikana ja ensimmäisiä WiMax-tuotteita on odotettavissa tämän vuoden aikana. Ensimmäisen sukupolven tuotteet pohjaavat 802.16d-standardiin ja tuotteet ovat Access-luokkaa, eli tuotteet ovat tarkoitettu koteihin langattomiin verkkoihin ja tukiasemiin. 802.16d:tä seuraa 801.16e, johon siirtyminen tapahtuu 2005 vuoden aikana ja sen tulisi korvata 802.16d vuonna 2006 markkinoilla. 2005 vuonna uusi teknologia saadaan kannettaviin laitteisiin ja vuonna 2006 se siirtyy mobiilituotteisiin.

Intel osaksi jokaista kotia

Intelin kehityspäällikkö mainitsi tilaisuudessa myös ns. elektronisen kodin näkymistä. Konseptista kun on keskusteltu viimeiset kymmenen vuotta käytännössä ilman suurempaa kehitystä ja valmiita tuotteita. Intel uskoo tilanteen muuttuvan ja eri laitteista pitäisi saada yhteensopiva malli, ilman mitään tiettyä keskusta, koska tähän mennessä kaikki yritykset ovat yrittäneet saada omaa tuotettaan kodin keskipisteeksi. P2P-tyylistä ratkaisua pidetään kuitenkin toimivimpana mallina ja Intel yrittää laajentaa markkinoitaan seuraavan parin vuosikymmenen aikana niin, että jokainen omistaisi jotain tuotteita jotka perustuvat Intelin piireihin. Ei olisi siis ihme jos kymmenen vuoden päästä näemme Intel Inside -tarran television tai radion kyljessä.

Siirtymisvaihe normaalista analogisesta ja digitaalisesta liikenteestä IP-pohjaiseen langattomaan liikenteeseen tulee ottamaan aikansa. Useat yritykset kehittävät tälläkin hetkellä adaptereita, joiden avulla esimerkiksi stereoiden analoginen signaali muutetaan IP-pohjaiseksi ja täten siirtämävaihetta yritetään tehdä kuluttajille helpommaksi.

Digital Home -konseptin raamit lyödään lukkoon Intelillä kuluvan vuoden toisen neljänneksen aikana ja ensimmäisiä tuotteita voidaan odottaa markkinoille loppuvuodesta.

UWB

WiMaxin rinnalla UWB on yksi Intelin tärkeä panostuksen kohde. Kyseessä on tekniikka, joka tulee syrjäyttämään mm. Bluetoothin lyhyiden matkojen langattomana tekniikkana. Tiedonsiirroksi luvataan 500 Mbps ja lähetysmatkat ovat lyhyitä, Joten tekniikka pyrkii karsimaan elektroniikkalaitteiden hankalia johtonivaskoja.

Intelin näkymiä työasemien ja kannettavien osalta

Vaikka lehdistötilaisuuden sisältö koski pääasiassa langattomia tekniikoita, otettiin puheeksi Q&A-osiossa myös prosessorit.

Gelsinger ei pitänyt Prescottin lämmöntuottoa ongelmana ja hänen mukaansa markkinat sopeutuvat korkeampiin lämmöntuottoihin nopeasti ilman suurempia ongelmia tai kustannuksia. Vaikka Prescott-ytimeen pohjautuvat prosessorit tulevat saamaan lisää tehoa, voidaan lämmöntuoton kuitenkin olettaa pysyvän sadan watin tuntumassa. Puheeksi tuli myös x86-64-tekniikan mahdollinen lämmönlisäys, mutta Gelsinger totesi, ettei lämmöntuotto tule lisääntymään kuin parilla prosentilla. Aiemmin mm. Yahmill-koodinimellä tunnettu x86-64-laajennus on kuulemma ollut Intelillä kehitteillä jo viimeiset viisi vuotta, mutta sitä ei ole otettu käyttöön vieläkään, koska Microsoftilta ei ole tullut markkinoille ominaisuutta tukevaa käyttöjärjestelmää.

Intel pysyy vielä hyvin hiljaa Hyper-Threading-laajennuksista, mutta tiedossa on kuitenkin, että moniydin-suorittimet tulevat jossain välissä osaksi sekä työpöytä- että mobiiliprosessoreita.

Viime aikoina paljon mediassa puheena olleet mobiiliprosessoreiden siirtyminen työpöytäkäyttöön ei tule tapahtumaan pian, koska Intel ei näe markkinoita vähän virtaa syöville kokoonpanoille. Paradoksaalisesti Intel on nyt kuitenkin esittelemässä mm. Florencen kaltaisia Tablet-PC:n korvaajia, jotka tuskin tulevat vielä vähään aikaan lyömään itseään läpi.