Uusimmat

Lenovo esitteli uudet Moto Z -sarjan huippumallinsa vaihdettavilla MotoMods-lisäosilla

10.06.2016 10:41 Juha Kokkonen

moto-z-family-100616

Lenovo esitteli myöhään eilen illalla Suomen aikaa uudet Moto Z -lippulaivaälypuhelimensa. Yritys on luopunut huippumalleissaan sekä Motorola-brändistä että X-kirjaimesta ja uudet mallit ovatkin nimeltään Moto Z ja Moto Z Force. Käytännössä kyseessä on saman puhelimen kaksi eri versiota, jotka eroavat toisistaan hieman fyysisten mittojen sekä muutamien teknisten yksityiskohtien muodossa. Molemmat Moto Z -mallit käyttävät uusinta Android Marshmallow 6.0.1 -käyttöjärjestelmää.

moto-z-1-100616

Moto Z -perusmallin kuoret on valmistettu alumiinista sekä ruostumattomasta teräksestä ja se on huippuohut vain 5,19 mm paksuisena. Laitteen kokonaismitat ovat 153,3 x 75,3 x 5,19 mm ja paino vain 136 grammaa. Rakenne on suojattu kosteudelta ja roiskeilta nanopinnoitteen avulla. 5,5-tuumainen QHD-näyttö perustuu AMOLED-paneeliin ja sitä suojaa Gorilla Glass 4 -lasi. Näytön alapuolelle on sijoitettu sormenjälkitunnistin Moto G4 Plussan tapaan.

Useiden muiden tämän vuoden ylimmän luokan älypuhelimien tapaan myös Moto Z:n sisällä sykkii Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia ja 32 tai 64 Gt UFS 2.0 -pohjaista tallennustilaa. Tallennuskapasiteettia voi laajentaa jopa kahden teran muistikortilla. Takakamera pohjautuu 13 megapikselin kuvasensoriin (pikselikoko 1,12 um), optisesti vakautettuun f1.8-aukkosuhteen objektiiviin sekä lasertarkennukseen. Takakamera tallentaa myös 4K-videokuvaa. Etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja sen yhteydessä on laajakulmainen f2.2-objektiivi. Ohuesta profiilista huolimatta sisään on saatu mahtumaan kohtalainen 2600 mAh akku, joka tukee pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta. Myös kuulokkeet kytketään USB Type-C:hen.

moto-z-force-1-100616

Moto Z Force on näyttöpaneeliltaan ja perusraudaltaan identtinen sisarmallinsa kanssa. Näyttöä suojaa kuitenkin toisen sukupolven ShatterShield-rakenne, jonka taataan olevan aiemman tapaan halkeamaton ja pirstoutumaton. Myös Forcessa alumiinia ja terästä yhdistelevä rakenne on suojattu roiskeilta nanopinnoitteella. Fyysiset mitat ovat hieman sisarmallia suuremmat: 155,9 x 75,8 x 6,99 mm ja 163 grammaa. Kamerapuolella takakamera on tarkempi 21 megapikselin versio ja sen apuna on lisäksi vaiheentunnistukseen perustuva tarkennus. Muut kameraominaisuudet ovat samat kuin sisarmallissa. Akun kapasiteetti on kasvatettu 3500 milliampeerituntiin, joka riittää valmistajan mukaan 40 tunnin toiminta-aikaan. Sisarmallia nopeammalla TurboCharge-pikalatauksella akkuun saa vartissa 15 tunnin edestä lisää toiminta-aikaa.

moto-z-mods-100616

Ehkäpä mielenkiintoisin erikoisominaisuus on MotoMods-lisäosat, jotka kiinnitetään Moto Z -mallien takakuoreen. MotoModsit kiinnittyvät voimakkailla magneeteilla ja kommunikoivat puhelimen kanssa kuudentoista kontaktinastan avulla. Lenovo on toteuttanut niitä yhteistyössä useamman lisätarvikevalmistajan kanssa. Yksinkertaisimmat MotoModsit ovat yksinkertaisesti näyttäviä Style-takakuoria, jotka napsautetaan takakuoren suojaksi. Lisäksi tarjolle tulee aluksi ainakin 2200 mAh lisäakku, JBL:n kaiuttimet sekä videoprojektori, joka pystyy luomaan 70 tuuman kuvan 854 x 480 pikselin resoluutiolla. Lenovo kertoi MotoModsien olevan yhteensopivia myös seuraavan sukupolven Moto Z -puhelimien kanssa. MotoModseja on luvassa myöhemmin lisää myös muilta yhteistyökumppaneilta.

Yhdysvalloissa uutuusmallit tulevat Verizonin valikoimiin Droid Edition -versioina kesän aikana. Muualla maailmassa uutuuksien myynti alkaa syyskuussa. Hinnoittelusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.