Marvel-sankari Vivon asialla: Iron Manista tuli kiinalaispuhelinten mainosmies

13.05.2016 09:26 | Tatu Junni

Iron Man

Ovensa länsiviihteelle avannut Kiina on jatkuvasti yhä merkittävämpi markkina-alue amerikkalaisstudioille. Kuluttajille tämä näyttäytyy sikäläisten tuotteiden määrän kasvussa isoissa Hollywood-elokuvissa.

Toisinaan tuotesijoittelu saa aikaan nurinkurisia tilanteita.

Suomenkin teattereissa pyörivän Captain America: Civil Warin laajassa hahmokatraassa on mukana Tony Stark alias Iron Man. Robert Downey Jr.:n esittämä keksijänero on haalinut asekaupoilla ja huipputeknologialla miljardiomaisuuden. Silti Marvel Studiosin sankari käyttää Vivoa, huokeaa kiinalaispuhelinta, jota ei ole tuotu Yhdysvaltain markkinoille.

Alkuvuodesta maailman älypuhelinvalmistajien TOP 5 -listalle nousseen Vivon tuoreen V3-mallin hinta pyörii näytön koon mukaan noin 300 dollarin hujakoilla. Tony Starkilla ei ole siis mitään syytä käyttää puhelinta – paitsi tietenkin Vivon ja Marvelin sopima tuotesijoittelu.

Captain America: Civil Warin tarinassa Iron Man tekee tiivistä yhteistyötä maansa hallituksen ja tiedustelupalvelun kanssa jahdatessaan muita supersankareita. PC Magazinen toimittaja Sascha Seganin mukaan juuri tämä asetelma asettaa koko elokuvan uskottavuuden vaakalaudalle. ”Yhdysvaltain hallitus ei ikimaailmassa antaisi elokuvan hahmojen käyttää kiinalaisvalmistajan puhelinta etenkin niiden tietoturvariskin tuntien”, Segan kirjoitti taannoin.

Vielä kahdessa ensimmäisessä Iron Man -elokuvassa (2008 & 2010) Tony Starkin puhelin oli LG:n valmistama. Iron Man 3:n (2013) kohdalla Kiinan markkinat alkoivat kutkuttaa Marvelia ja luuri vaihtui Alcatelin Onetouch Idoliin.

Vaikka älypuhelinmarkkinat tuntevat katsojat nauravat Captain America: Civil Warin räikeälle epäkohdalle, on hymy ollut herkässä myös Marvel Studiosin ja sen omistaja Disneyn kokouspöydissä. Supersankarielokuva kun ylsi Kiinassa avausviikonloppunaan lähes 100 miljoonan dollarin lipputuloihin. Maailmanlaajuisesti kasassa on tämän viikon loppuun mennessä jo yli 800 miljoonan dollaria.