MediaTek valmistelee 12 nanometrin järjestelmäpiiriä

18.07.2017 13:24 | Muropaketin toimitus

MediaTekin valmistama järjestelmäpiiri tikittää monen halvemman luokan älypuhelimen sisuksissa. Qualcommin jäljessä kulkeva valmistaja aikoo nyt viedä piiritekniikkansa uuteen aikaan.

Maailman kolme suosituinta järjestelmäpiirien valmistajaa ovat Qualcomm, MediaTek ja Spreadtrum. Lippulaivaluokkaan kahdella jälkimmäisellä ei juuri ole asiaa, mutta keskiluokassa ja siitä alaspäin niiden piirejä löytyy yleisemmin. MediaTekin odotettu Helio X30-piiri on kuitenkin Meizun tulevassa Pro 7 -lippulaivassa.

Keskiluokassa MediaTek on menettänyt asiakkaita ja markkinaosuuksiaan, kun globaaleille markkinoille hamuavat Oppo, Vivo ja Xiaomi ovat vaihtaneet Qualcommin piireihin, ja Xiaomin tapauksessa myös omaan piirivalmistukseen. Myös lähes täysin Mediatekiin aiemmin luottanut Meizu on valinnut puhelimiinsa viime aikoina myös Qualcommin Snapdragoneita. Yrityksen katetuotto onkin pudonnut lähes 50 prosentin tasolta tasosta noin 35 prosenttiin.

Lippulaivalaitteisiin tarkoitetun ja 10 nanometrin viivanleveydellä valmistetun X30-piirin lisäksi Mediatek onkin Digitimesin mukaan valmistelemassa uutta, 12 nanometrin tekniikkaan perustuvaa järjestelmäpiiriä. Piirin valmistaa TSMC. Tarkoituksena on tehdä MediaTekistä haluttavin valmistaja piirin suorituskyvyn ja hinnan suhteen. Tarkempia tietoja uutuuspiiristä ei vielä ole.