Uusimmat

Microsoft esitteli Windows Phone Mango-päivityksen

24.05.2011 19:33 Juha Kokkonen

WP Mango 7.1

Microsoft on juuri esitellyt Mango-päivityksen Windows Phone -käyttöjärjestelmälle. Päivityksen viralliseksi nimeksi tulee Windows Phone 7.1 ja se tarjoaa yli 500 uudistusta. Julkaisun uudistukset on jaettu kolmeen pääryhmään – helpompaan viestintään, fiksumpiin sovelluksiin ja parannettuun internetiin.

Sosiaalisista verkoista mukaan tulevat päivityksen myötä Twitter ja LinkedIn ja ne ovat Facebookin tapaan täysin integroituina järjestelmään. Facebook tukee nyt myös sijaintipäivityksiä ja kasvojen tunnistusta kuvia tagatessa. Henkilöitä on mahdollista jakaa ryhmiin, joiden avulla viestien lähettäminen sekä sosiaalisten verkkojen päivitysten seuraaminen on helpompaa. Yhdistettyjen viestiketjujen avulla käyttäjä voi keskustella Facebook-chatin, Live Messengerin ja tekstiviestien avulla samassa näkymässä. Yhdistetyt sähköpostilaatikot sekä sähköpostien keskustelunäkymä helpottavat viestien hallintaa. Lisäksi Mango-päivitys tukee myös tekstistä ääneksi- ja äänestä tekstiksi -toimintoja.

Sovellusten tehokasta hyödyntämistä parantaa moniajo, joka mahdollistaa nopean sovellusten välillä liikkumisen sekä taustalla pyörivät sovellukset. Avoinna olevat sovellukset saa näkyviin puhelimen paluunäppäintä pitkään painamalla. Sovelluksia on myös pyritty tekemään entistä yhtenäisemmäksi osaksi käyttöjärjestelmää. Tästä esimerkki on sovellusten hyödyntämien hauissa, eli vaikkapa kirjasta otetun kuvan perusteella puhelin osaa tarjota sähköistä versiota samasta kirjasta esimerkiksi Amazonin verkkokaupan kautta. Perusnäkymää vastaavaa Live Tiles -näkymää on parannettu niin, että kuvakkeet voivat tarjota entistä enemmän tietoa ja dynaamisempaa sisältöä.

Internet-puolella uutta on Internet Explorer 9 -selain, joka perustuu samannimiseen työpöytäselaimeen ja sisältää täyden HTML5-tuen sekä rautatason kiihdytyksen. Uusi Local Scout -haku tarjoaa tietoa lähialueen ruokapaikoista ja nähtävyyksistä. Monipuolistunut Bing-hakukone tarjoaa Mangon myötä myös puhelimen kameraa hyödyntävän Vision-haun, mikrofonia hyödyntävän Voice-haun sekä musiikkihaun avulla.

Ensimmäiset WP 7.1 -laitteet tulevat kauppoihin ensi syksynä ja samalla päivitys tulee saataville myös vanhoille Windows Phone 7 -laitteille. Päivityksen yhteydessä Microsoft laajentaa myös Windows Phonen maatukea, joka kattaa todennäköisesti myös Suomen. Mango SDK:n beetaversio tulee ohjelmistokehittäjien ladattavaksi vuorokauden kuluessa. Samalla Microsoft ilmoitti Acerin, Fujitsun ja ZTE:n liittyvän Windows Phone -remmiin. Nokia käyttää WP 7.1:stä ensimmäisissä Windows Phone -puhelimissaan.

Microsoftin lehdistötiedote

YouTube, Joe Belfiore shows off Windows Phone Mango