MikroPC: Kilpailijoihin verrattuna Nokia Lumia 920:n näyttö on nopea, mutta epätarkempi
Uutisoimme TaskuMurossa marraskuun lopulla MikroPC-lehden tekemistä havainnoista ja mittauksista Nokia Lumia 920:n näytöstä, jonka kirkkauden mittaamisessa on otettava huomioon automaattinen kirkkaassa auringonvalossa ulkona päälle kytkeytyvä suuren kirkkauden tila.
MikroPC on jatkanut tutkimuksiaan ja testejä älypuhelinten kosketusnäyttöjen saralla ja uusimmassa numerossa mitataan Lumia 920:n, Apple iPhone 5:n ja Samsung Galaxy S III:n näyttöjen nopeudet ja kosketuksen osumatarkkuudet.
Lumia 920:n näyttö on nopein
Lumia 920:ssa on käytössä 4,5-tuumainen IPS-kosketusnäyttö, jonka vasteajaksi Nokia ilmoittaa noin yhdeksän millisekuntia. Näytössä käytetään Nokian näyttö- ja kosketustekniikasta vastaavan johtajan Markku Lambergin mukaan Synapticsin kanssa yhteistyönä räätälöimää ClearPad 3 -sensoria. Lisätietoja PureMotion HD+ -nimellä markkinoitavasta näytöstä löytyy Nokian julkaisemasta White Paper -dokumentista (PDF).
MikroPC:n testeissä puhelimien näyttöjen nopeutta mitattiin ottamalla valokuvasarjoja 1/500 sekunnin valotusajalla, kun näytöllä pyöri Lagomin vasteaikatesti, jossa vaaleanharmaa (RGB-arvoina 192, 192, 192) palkisto liikkuu tummanharmaan (64, 64, 64) pohjan päällä. Testi mallintaa näytöille hankalinta tilannetta, jossa harmaasävystä siirrytään toiseen.
Lagomin testissä ruudulla pyöritetään kymmentä palkkia 60 kuvan sekuntinopeudella. Jos kuvassa ruudulla näkyy tasan kymmenen palkkia eikä yhtään haamukuvaa, kuva on piirtynyt alle 16,7 millisekunnissa eli yhden ruudunpiirron aikana. Kaksi haamukuvaa tarkoittaa alle 33,3 millisekuntia, ja niin edelleen. Kuvista analysoitiin tulokset laskemalla ”haamukuvien” määrä.
Lumia 920:lla ”haamupalkkeja”, joissa pikseleiden väri on vasta vaihtumassa, oli keskimäärin 0,59 kappaletta. Galaxy S III:lla palkkeja näkyi 1,41 ja iPhone 5:llä 3,18. Tulos 1,00 kertoisi karkeasti, että näytön kuvapisteiden värin vaihtamiseen kuluu keskimäärin 16,7 millisekuntia – pienemmät tulokset tarkoittavat lyhyempää vasteaikaa, suuremmat pidempää.
Tulosten perusteella Nokian väitteet kilpailijoita 2,5 kertaa nopeammasta vasteajasta pitävät todellakin paikkansa. Galaxy S III kärsi haamukuvista 2,4 kertaa niin paljon kuin Lumia. Lumian tapaan IPS-paneelilla varustettu iPhone 5 haamuili vielä enemmän, 5,4-kertaa niin paljon kuin Lumia 920.
Samsung Galaxy S III:n näyttö on kosketustarkin
Kosketuksen osumatarkkuutta mitattiin tamperelaisen testausjärjestelmiä valmistavan Optofidelityn kosketusnäyttötestirobotilla. Robotti kosketti näyttöjä 2 x 2 millimetrin matriisilla ja ”sormena” robotti käytti yhdeksän millimetrin sylinterin mallista messingistä valmistettua kosketuspäätä, jonka kosketuspinta on tasomainen. Koska testikolmikon näytön koot ovat 4,8-, 4,5- ja 4,0-tuumaa, oli mittauspisteitä näytön koosta riippuen eri määrä. iPhone 5:n kosketusnäyttö ei reagoinut kosketukseen lainkaan näytön reunoilla, joten näytöistä rajattiin kuuden millimetrin alue reunoilta pois.
Lumia 920:n näyttö oli testikolmikon epätarkin ja suurin mitattu heitto todellisen kosketuskohdan ja laitteen tulkitseman kosketuskohdan välillä oli 2,29 millimetriä. Mitattu ero oli 26 kertaa yli yhden millimetrin, jota Optofidelity pitää testeissä hyväksyttävänä rajana. Tarkin testikolmikosta oli Samsungin Galaxy S III, jonka kosketusnäytöllä suurin heitto oli 0,78 millimetriä ja iPhone 5:llä suurin heitto oli 1,02 millimetriä. Lumia 920:n epätarkkuus selittynee näytön Super Sensitive Touch -ominaisuuden korkealla herkkyydellä ja siihen liittyvillä algoritmeilla, jotka mahdollistavat näytön käytön esimerkiksi avaimilla tai hanskat kädessä.
iPhone 5 jätti tunnistamatta 13,6 % kosketuksista
Osumatarkkuustestissä tuli myös esille, että iPhone 5:n näyttö jätti rekisteröimättä kokonaan 181 kosketusta, Lumia 920 11 kosketusta ja Galaxy S III ei yhtään kosketusta.
MikroPC, Lumia 920:n näyttö on ylivoimaisesti nopeampi kuin iPhonen
Lähde: mPC 12/2012