MIT kehitti uuden äänentunnistuspiirin säästämään akkua

20.02.2017 09:28 |

Jose-Luis Olivares/MIT

Maailman teknisten oppilaitosten terävintä kärkeä edustavassa Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa on taas kehitetty uutta. MIT:n tutkijat kertovat kehittäneensä uudenlaisen, pelkästään puheentunnistukseen keskittyvän piirin. Tavallinen älypuhelin kuluttaa watin verran ajaessaan puheentunnistusohjelmaa, mutta uudella sirulla kulutus putoaa 0,2-10 milliwattiin. Säästöä tulee siis 90-99 prosentin verran ohjelmalliseen ratkaisuun verrattuna.

Tutkijoiden mukaan keksinnön ansiosta puheentunnistus voidaan tuoda laitteisiin, joihin sitä ei aiemmin voitu virrankulutuksen vuoksi ajatellakaan. Lisäksi se luonnollisesti pidentää akunkesto jo olemassaoleviin ratkaisuihin yhdistettynä.

Hyvänä esimerkkinä mainitaan entistä itsenäisimmiksi ja puheella enemmän ohjattavaksi muuttuvat älykellot. Tutkijaryhmää vetänyt Anantha Chandrakasan uskoo, että puheentunnistuksen paikallinen suorittaminen ja siitä koituva energiansäästö on kriittinen kehitysvaihe uudenlaisten älylaitteiden luomisessa.

Suuri osa energiansäästöstä on saatu aikaan rakenteella, jossa osa piiristä tarkkailee koko ajan ääniä ja päättelee, onko kyseessä pelkkää taustahälyä vai reagointia vaativaa, varsinaista puhetta. Vasta, kun äänet on tunnistettu puheeksi, herätetään loppuosa piiristä tunnistamaan puhutut sanat.

Muropaketin uusimmat