Uusimmat

Myös Sonyn puhelimia myytiin heikosti alkuvuonna

28.04.2016 23:37 Pekko Lainiala

Sony Xperia -laitetoimitukset

Olemme viime päivien aikana kertoneet Applen osavuosikatsauksesta, joka osoitti iPhone-mallien myynnin heikentyneen sekä Microsoftin katsauksesta, jossa Lumia-puhelimien myynnin kerrottiin vähentyneen selkeästi.

Nyt alkuvuoden epäonnistujiin liittyy myös Sony, sillä Xperia-uutisointiin keskittyvä XperiaBlog kertoo yhtiön vuosikatsauksesta. Sonynkaan tapauksessa tilanne ei tullut erityisenä yllätyksenä, sillä yhtiö kertoi jo tammikuun lopulla odottavansa noin 3,5 miljoonan laitteen toimitusmäärää vuoden 2016 ensimmäiselle neljännekselle.

Xperia-älypuhelimia toimitettiin 3,4 miljoonaa kappaletta, kappalemääräisesti laitteita on toimitettu näin vähän viimeksi vuoden 2010 kesäneljänneksellä. Vuositasolla nyt päättyneellä 12 kuukauden jaksolla toimitettiin 24,9 miljoonaa laitetta, joka tarkoittaa 36 prosentin pudotusta edeltävään 12 kuukauden jaksoon.

Sony on jo aikaisemmin kertonut, että tarkoituksena on muuttaa laitteiden painoa enemmän high end -suuntaan, joten vaikka laitteita toimitettiin määrällisesti vähemmän, ei tilanne vaikuta aivan niin pahalta liikevaihdossa mitattuna. Vuoden ensimmäisen neljänneksen lasku on liikevaihdossa mitattuna 38 prosenttia (vrt. 57 % laitteissa mitattuna) ja vuositason 36 prosentin lasku laitetoimituksissa näyttäytyy liikevaihdossa vain 20 prosenttiyksikön pudotuksena.

Yhtiö ei ole antanut arviota huhtikuun alusta alkaneen vuosineljänneksen osalta, koska huhtikuun puolessa välissä tapahtunut maanjäristys on vaikuttanut Sonyn toimintaan sulkemalla tehtaita.