UUSIMMAT

Näin asennat uuden Android N -kehittäjäversion Nexus-puhelimeesi

13.03.2016 17:48 | Juha Kokkonen

android-n-asennus-0-130316

Google julkisti hieman yllättäen viime torstaina Android N Developer Preview -kehittäjäversion, jonka odotettiin näkevän päivänvalon vasta Google I/O 2016 -tapahtumassa toukokuun puolivälissä. Uusi Androidin ennakkoversio esittelee ominaisuuksia, jotka tullaan näkemään Androidin seuraavassa suuremmassa versiopäivityksessä todennäköisesti loppuvuodesta. Käyttäjille näkyviä uusia käyttöliittymäuudistuksia ovat mm. jaetun näytön näkymä, entistä monipuolisemmat ilmoitukset, ilmoitusvalikon uudistetut pikatoiminnot sekä informatiivisempi asetusvalikko.

Android N Developer Preview on nimensä mukaisesti ensisijaisesti sovellus- ja laitekehittäjille sekä harrastajille tarkoitettu esiversio seuraavasta Androidista. Versio ei ole oletusarvoisesti soveltuva päivittäiseen normaalikäyttöön älypuhelimessa tai taulutietokoneessa. Koska kyse on varhaisesta alfa-esiversiosta, löytyy käyttöjärjestelmästä runsaasti tunnettuja ongelmia ja puutteita. Developer Preview 1 -version tunnetuista ongelmista voit lukea lisää Androidin kehittäjäsivuilta. Jokainen käyttäjä asentaa siis kehittäjäversion laitteeseensa omalla vastuulla. Android N:n yhteydessä Google tarjoaa ensimmäistä kertaa mahdollisuuden asentaa kehittäjäversion OTA-päivityksenä suoraan puhelimeen, joka tekee sen testaamisesta melko vaivatonta erityisesti harrastajien näkökannalta.

Jos ymmärtää ja hyväksyy Android N:n kehittäjäversioon liittyvät riskit, on sen asentaminen yhteensopivaan Nexus-laitteeseen hyvinkin yksinkertaista. Yhteensopivia laitteita ovat tällä hetkellä Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C ja Android One -puhelimet. Laitteen yhdistäminen kehittäjäohjelmaan tapahtuu kirjautumalla Android Beta Program -sivulle samalla Google-tilillä, joka on käytössä päivitettävässä laitteessa. Sivulla näkyy kaikki Google-tiliin liitetyt yhteensopivat laitteet, joiden yhdistäminen mukaan kehittäjäohjelmaan onnistuu vihreää ”enroll device” -nappia painamalla. Tämän jälkeen päivitys tulee saataville OTA:na (Over-The-Air) suoraan laitteeseen 24 tunnin sisällä (itselläni tuli välittömästi).

Kun Android N Developer Preview -versio on asennettu laitteeseen, pysyy se mukana kehitysohjelmassa ja saa 4-6 viikon välein Android N:ään liittyviä parannuspäivityksiä. Kun Android N:n lopullinen versio julkaistaan, päivittyy myös viimeisin kehittäjäversio siihen. Halutessaan käyttäjä voi myös irtaantua helposti kehittäjäohjelmasta ja palauttaa laitteeseensa viimeisen virallisen Android-version. Se onnistuu samalta sivulta kuin kehitysohjelmaan liittyminen ja palauttava ohjelmistoversio ilmestyy puhelimeen OTA-päivityksenä. Palauttaessa on tärkeää kuitenkin huomata, että samassa yhteydessä kaikki laitteen data pyyhkiytyy pois.

TaskuMuro asensi noin 1,1 Gt kokoisen Android N Developer Preview 1 -version ongelmitta Nexus 6P -puhelimeen. Päivitys vei kokonaisuudessaan noin 10-15 minuuttia ja kaikki asennetut sovellukset sekä puhelimen muistissa ollut data pysyi tallessa. Varmuuskopiointi on kuitenkin suositeltavaa ennen päivitystä, koska kyse on kuitenkin alfa-versiosta.

Muropaketin uusimmat