Nokia N80

29.04.2006 00:00 |

Nokian N-sarjan huippuvarusteltu N80-älypuhelin on saapunut suomalaisten kauppojen hyllyille reilun 600 euron hintalapulla varustettuna. N80 julkistettiin alunperin jo viime marraskuussa ja toi markkinoille joukon uusia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Nyt kun N80 on viimein myös tavallisen kadun tallaajan käsien ulottuvissa, lienee aika katsastaa vieläkö ominaisuudet painavat ostajan vaakakupissa korkeaa hintaa enemmän.

Liukuvakantinen N80 oli Nokian ensimmäinen kyseistä matkapuhelintyyppiä edustava tuotos. Painoa hopeisena ja mustana versiona saatavalle N80:lle on kertynyt muhkeat 134 grammaa ja ulkomittoja 96 x 50 x 23 millimetriä. Kompakti N80 on ominaisuuksiinsa verrattuna pieni, mutta ei pärjää kokovertailussa markkinoiden pienemmille 3G-matkapuhelimille.

Puhelimen etupuolta hallitsee erittäin terävä ja kontrastikas värinäyttö, joka kykenee 352 x 416 resoluutioon. N80:n mahdolliselle ostajalle tärkein ominaisuus on ilman muuta erittäin korkea liitettävyys eri verkkoihin. Nelitaajuuspuhelimesta löytyy WiFi ja tuki UPnP-tekniikalle, jonka ansiosta puhelin kytkeytyy langattomaan lähiverkkoon saumattomasti. Sähköpostin ja internet-sivujen selaaminen onnistuu Wi-Fi:n lisäksi myös 3G-datayhteyksiä tai vanhempaa GPRS:ää käyttäen. WWW-sivujen selaamiseen Nokia on asentanut N80:seen uuden selaimen, joka tukee uutta Mini Map -toimintoa. Selain näyttää miniatyyrikuva näytöllä, josta paljastuu sijainti selattavalla sivustolla.

N80:n ominaisuuksiin kuuluu toki myös korkeatasoinen kolmen megapikselin digitaalikamera, jonka käytettävyys ei ole aivan parasta tasoa ja ominaisuuksista uupuu kokonaan automaattinen tarkennus. Kuvien muokkaaminen puhelimessa onnistuu sen sijaan helposti ja kuvanlaatukaan ei jätä kylmäksi. Kuten muihinkin nykyaikaisiin älypuhelimiin, on N80:seen saatu mukaan kohtuulliset multimediaominaisuudet. Mediasoitin toistaa useita tunnetuimpia musiikkiformaatteja ja MPEG-4-pakattua videota. Video-, kuva ja äänitiedostot tallentuvat puhelimen mukana toimitettavalle 128 megatavun miniSD-muistikortille.

Yrityskäytössä QuickOffice-ohjelmiston kattava tuki yleisimmille tiedostoformaateille on tarpeellinen lisä. Korkearesoluutioiselta näytöltä dokumenttien selaaminen on helppoa, mutta valitettavasti N80:n tavallinen numeronäppäimistö ei ole tekstin syöttämisessä qwerty-näppäimistön tasoa.

Akun kesto N80:ssä on muiden älypuhelimien tapaan heikko. Peruskäytössä puhelimen Li-Ion-akun teho riittää noin 200 tunnin valmiusaikaan ja monipuolisella multimediakäytöllä akun saa tyhjäksi muutamassa tunnissa.