Uusimmat

Nokia N95

30.09.2006 20:45 Antti Valkeinen

Nokia julkaisi viime viikolla uuden huippumallin suosittuun N-sarjaan. N95:n merkittävin uudistus edellisiin versioihin nähden on GPS-paikannin. Noin 550 euron hintainen N95 saapuu kauppojen hyllyille ensi vuoden alussa.

Puhelimen perusominaisuudet ovat erittäin kattavat, kuten kaikissa N-sarjan puhelimissa. Tarjolla on 3G-verkkotuen lisäksi WiFi, Bluetooth ja muun muassa microSD-muistikorttipaikka. Symbian OS:n päälle rakennettu S60 -käyttöliittymä on tuttu muista Nokian multimediamalleista, odotettuna uutuutena mukaan on saatu entistä parempi WWW-selain.

Ulkomuodoltaan N95 on liukuvakantinen. 2,6 tuuman värinäyttö hallitsee puhelimen etupaneelia perustilassa yhdessä navigaationäppäimien kanssa. Tarvittaessa numeronäppäimistön saa esiin liu’uttamalla takakantta alaspäin ja multimedianäppäimet puolestaan saa esiin liu’uttamalla takakantta toiseen suuntaan.

Musiikin ystäviä N95 muistaa normaalikokoisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän kautta ja uudella entistä paremmalla videokameralla nauhoitetut videot saa näkyviin myös TV-ulostulon kautta. Viiden megapikselin digitaalikamera Carl Zeissin optiikalla varustettuna kilpailee kuvanlaadussa uusimpien digipokkarien kanssa.

Entisistä huippumalleista tutut, mutta kehittyneemmät ominaisuudet jäävät GPS-paikantimen varjoon. Nokia tarjoaa N95-malliin peräti 100 maan kattavat kartat, joiden avulla ravintolat ja nähtävyydet löytyvät hetkessä. Maksua vastaan GPS-ohjelmistoon on ostettavissa lisäominaisuuksia, kuten kaupunkioppaita ja puheohjaus.

Akun kesto ja laitteen fyysinen koko ovat perusmalleihin verrattuna vähintään maltillisia.