UUSIMMAT

NVIDIA penää korvauksia Qualcommilta määrävän markkina-aseman väärinkäytöstä

07.04.2016 16:49 Petrus Laine

NVIDIA IceraNVIDIA on käynyt viime vuoden ahkeraan oikeutta mobiilimaailman jättejä vastaan. Tällä kertaa yhtiö penää korvauksia Qualcommilta, mutta perusteena ei ole väitetyt patenttirikkeet kuten yleensä, vaan määrävän markkina-aseman väärinkäyttö.

Bloombergin mukaan NVIDIA vaatii Qualcommia korvaamaan sen pieleen menneen mobiilimaailmanvalloituksen aiheuttamat kulut. Yhtiön mukaan se käytti 352 miljoonaa dollaria hankkiakseen Iceran ja sen modeemiteknologiat, jotka jäivät tyhjänpantiksi neljä vuotta kauppojen jälkeen. NVIDIAn näkemyksen mukaan se oli pakotettu ajamaan kännyköihin suunniteltujen Tegran kehitystyön ja tuotannon alas Qualcommin käytettyä väärin määräävää markkina-asemaansa. Yhtiön kertoo Qualcommin temppujen johtaneen ensin viivästyksiin asiakkaiden tilauksissa, aiottua pienempiin tilauksiin ja lopulta jopa sopimusten perumiseen.

NVIDIAn ajoitus vaateiden kanssa tuskin on sattumaa, sillä EU on parhaillaan tutkimassa Qualcommin mahdollista monopolia. EU:n tutkijoiden mukaan Qualcomm on saattanut esimerkiksi myydä piirejään alle tuotantokustannusten lytätäkseen kilpailevan Iceran kysynnän.