PhoneArena mittasi OnePlus 3:n näytön kolorimetrillä ennen ja jälkeen sRGB-tilan tuonutta päivitystä

13.07.2016 16:11 | Juha Kokkonen

oneplus3-6

OnePlus julkaisi hiljattain OnePlus 3:lle päivityksen, joka toi mukanaan kaivattuja parannuksia muistinhallintaan sekä näytön värintoistoon. OnePlus 3:n AMOLED-näyttö sai ulkomaisissa testeissä kritiikkiä räikeästä ja tarkkuudeltaan täysin pielessä olevasta värintoistosta. Siitä syystä yritys lisäsi puhelimen kehittäjäasetusvalikkoon sRGB-kuvatilan, jonka tarkoituksena on tehdä kuvasta realistisemman näköinen ja värintoistoltaan tasapainoisempi.

PhoneArena-sivusto on kaivanut ohjelmistopäivityksen jälkeen kolorimetrin uudelleen esiin ja verrannut alkuperäisiä mittaustuloksia päivityksessä lisätyssä sRGB-tilassa tehtyihin tuloksiin. Tulokset ja havainnot ovat odotettuja, mutta myös tietyiltä osin hieman yllättäviä.

Kuva: PhoneArena

Kuva: PhoneArena

sRGB-tila hillitsee värejä selvästi maltillisempaan suuntaan ja värintoisto on huomattavasti aiempaa tarkempaa. Gamma-arvo on erittäin hyvä 2,2 ja värilämpötila lähellä 6500 kelvinin vertailuarvoa. Ruudulle ilmestyi sRGB-tilan myötä kuitenkin silmin havaittava kellertävän vihertävä sävy, joka ei varmasti miellytä kaikkien silmää. Asiaa ei helpota se, että ihmissilmällä on taipumus korostaa vihreitä värisävyjä.

TaskuMuro testaa OnePlus 3:a parhaillaan ja artikkeli julkaistaan ensi viikolla. Myös me olemme ehtineet testaamaan sRGB-tilaa ja olemme tehneet silmämääräisesti pitkälti samat havainnot kuin PhoneArena. Lisämainintana sRGB-tilan ollessa käytössä näytön värilämpötilan hienosäätöpalkki ei valitettavasti ole käytettävissä, joten kellertävyyttä ei saa sillä keinolla vähennettyä.