Pohjois-Korea kopioi härskisti iPadin – mutta vain nimeltä

31.05.2017 14:33 | Muropaketin toimitus

Pohjois-Koreassa tavallinen kansa ei pääse internetiin, eikä vapauksia tai elämän mukavuuksia ole tarjolla yltiöpäisesti muutenkaan. Maan omaa elektroniikkatuotantoa on kuitenkin olemassa. Nyt julkisuuteen on ponnahtanut korealaisversio Applen iPadista.

Ryonghung iPad -laitteen kerrotaan käyttävän neliytimistä 1,2 gigahertsin prosessoria, gigatavua keskusmuistia ja kahdeksan gigatavun kiintolevyä. Ulkoisen näytön tablettiin saa kiinni HDMI-liitännällä, ja paketissa toimitetaan mukana myös näppäimistö. Tabletti on varustettu myös ”verkkoyhteyksillä”. Köykäiset speksit vaikuttavat takavuosien Android-tabletilta, ja korealaispadista uutisoineen Gizmodon mukaan täysin vastaavilla ominaisuuksilla varustettu laite olikin tarjolla Pohjois-Koreassa jo vuonna 2013. Tosin silloin ilman Applelta varastettua tuotenimeä.

Laitteen käyttöjärjestelmästä ei ole tietoa, mutta mainosteksti kertoo sen osaavan laajan kirjon erilaisia toimintoja. Tabletilla voi esimerkiksi lukea digitaalisia sisältöjä, tehdä toimistotyötä tai käyttää jotakin sen yli 40 sovelluksesta. Erilliset sovellukset toimitetaan SD-muistikortilla, ja niiden joukossa on ainakin maanviljelys- ja lääkärisovellus.

Pohjois-Koreassa on aiemminkin kopioitu Applen tuotteita, esimerkiksi lähes täysin identtinen iMac on nähty maan elektroniikkamessuilla. Myös OS X -käyttöjärjestelmästä on tehty oma kansallinen Red Star 3.0 -versionsa. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un puolestaan käyttää aitoja Applen tuotteita, ainakin mikäli maasta peräisin oleviin valokuviin on luottaminen.

Muropaketin uusimmat