Pust-to-talk – kännykästä radiopuhelin

27.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Mobiilimaailma täydentyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla ja kuluvan vuoden aikana onkin tullut monia uusia innovaatioita matkapuhelimiin. Yksi näistä oli yhdistää perinteisen radiopuhelimen tekniikka matkapuhelimiin. Tekniikka kantaa nimeä Push-to-talk over Cellular (PoC) eli lyhyemmin PTT.

Standardi ja tekniikka

Vaikka PTT tekniikkana on ollut käytössä jo jonkin aikaa suuren meren toisella puolella, ei sitä ole vielä tavattu Euroopan GSM-verkoissa. Nokia, Ericsson, Motorola ja Siemens Mobile kuitenkin tiedostivat tarpeen ja alkoivat yhdessä ajamaan läpi standardia tekniikalle. Standardi tulee olemaan avoinna kaikille, joten PTT-laitteita tulee ilmaantumaan markkinoille myös muiltakin kuin edellä mainituilta valmistajilta.

Tekniikka seuraa 3GPP-järjestön IP Multimedia Subsystems (IMS) -spesifikaatioita, joten se toimii nykyisessä 2G-verkossa käyttäen GPRS- ja EDGE-tekniikoita. Tulevaisuudessa se pystytään myös toteuttamaan kolmannen sukupolven WCDMA-verkossa tai WLAN-tekniikkaa apuna käyttäen.

PTT toimii siis pakettipohjaisena IP-liikenteenä. Käytännössä se toimii kuitenkin puhelimen erillistä PTT-näppäintä painamalla ja puhumalla normaalin radiopuhelimen tapaan. Erona on kuitenkin kantama, koska PTT toimii maailmanlaajuisesti.

Tulevia päätelaitteita

Vaikka operaattorit ovatkin vasta korkeintaan koeajamassa tekniikkaa Euroopassa, alkavat matkapuhelinvalmistajat jo tuomaan markkinoille PTT-yhteensopivia päätelaitteitaan.

Nokian 5140 on yrityksen ensimmäinen PTT-puhelin, joka julkaistiin muutama kuukausi sitten, mutta toistaiseksi sen toimituksia ei ole aloitettu. Yritys on myös ilmoittanut tuovansa markkinoille useita PTT-yhteensopivia malleja vuoden 2004 puolella, mukaan lukien Symbian-pohjaisen älypuhelimen. Vuodesta 2005 lähtien yrityksen kaikki GPRS/WCDMA-puhelimet tulevat sisältämään PTT-ominaisuuden.

Myös Siemens on liikekannalla, kuten uutisissamme on aiemmin kerrottu. Saksalainen matkapuhelinjätti kun on luvannut sisällyttää PTT:n kaikkiin sen tuleviin keskiluokan malleihin vuoden 2004 puolen välin tienoilla.

Motorolakin on aloittanut testaamaan omia mallejaan ja se yhdessä muiden valmistajien kanssa uskoo saavansa tekniikan kuluttajien ulottuville vuoden 2004 aikana.

Kuluttajan hyöty

Loppupeleissä on kuitenkin kuluttajista kiinni, miten PTT menestyy, joka puolestaan riippuu täysin uuden tekniikan hyödyistä. PTT:n yleistymisen uskotaan tapahtuvan lähes kaikilla kuluttajaryhmillä, koska PTT tarjoaa normaaleihin puheluihin nähden nopeutta ja edullisuutta puhumisessa. Negatiivisia puolia ovat kuitenkin vasteajat ja radiopuhelimista tuttu ongelma, eli käyttäjät eivät voi puhua kuin yksi kerrallaan.

PTT on kiistatta mielenkiintoinen tekniikka, joskin ei periaatteeltaan kovinkaan uusi sellainen. Toivottavasti operaattorien hinnoittelu tulee kuitenkin pysymään alhaisena, koska ilman halvempia hintoja kovin moni on tuskin valmis siirtymään PTT:hen normaaleista puheluista.