UUSIMMAT

Sonyn kehittelemässä kellossa e-ink-näyttö ulottautuu kellotaulusta rannekkeeseen

01.12.2014 09:42 | Teemu Hynninen | 7

Japanilaisella Sonylla on kehityksessä mielenkiintoinen kello, joka ei tarjoa juurikaan niin sanottuja älyominaisuuksia, mutta on muutoin erittäin mielenkiintoinen tapaus. Siinä pääosassa on e-ink, eli niin sanottu e-paperi. Kyseessä on paperin ominaisuuksia jäljittelevä näyttöteknologia, jonka näkyvyys kirkkaassa auringonvalossa on loistava ja virrankulutus minimaalinen perinteisiin näyttöteknologioihin nähden. Tekniikkaa on toki älykelloissa käytetty aikaisemminkin, mutta Sonyn ratkaisussa e-ink levittäytyisi kellotaulusta aina rannekkeeseen asti. Toisin sanoen koko kello koostuisi periaatteessa näytöstä. Projektia työstää varsinaisesti startup-yritys nimeltään Fashion Entertainments (FES), joka The Wall Street Journalin mukaan on osa Sonya. 

Sonyn ratkaisu on erittäin mielenkiintoinen ja mahdollistaa kellon muunneltavuuden ilman osien vaihtelua. Se on todella ohut ja rakenteeltaan hyvin yhtenäinen sekä selkeä. Kello toimii nappiparistolla, josta sille riittää virtaa peräti 60 päiväksi. Varsinaisia älyominaisuuksia siinä ei toistaiseksi ole, mutta kiehtovana kokonaisuutena se esittelee tulevaisuuden visioita puettavan teknologian osalta.

Nyt nähtävä kello on tietojen mukaan vain yksi monista Sonyn projekteista, joiden avulla yhtiö pyrkii kehittelemään uusia ratkaisuja puettavan teknologian saralla. Hyvä tapa testata tuotteen kiinnostavuutta on esitellä se maailmalle joukkorahoituskampanjan kautta. Näin on toimittu myös FES-kellon kohdalla, jonka rahoitustavoite ylittyi yli 700 000 jenillä, eli reippaalla 4700 eurolla. Tietojen mukaan kampanjaan osallistuneet henkilöt saavat kellon itselleen toukokuussa. Mahdollinen laajempi saatavuus on tässä vaiheessa kuitenkin pelkästään suuri kysymysmerkki, joten kellosta kiinnostuneiden ei kannata toivoa liikoja. Ehkä idea nähdää tulevaisuudessa älyominaisuuksilla rikastetussa laajemmille markkinoille suunnatussa versiossa?

The Verge, Sony’s e-paper watch is a thing of minimalist beauty

YouTube, FES, FES Watch Hands-On

Keskustelu

Kelpais. Slimmi ja muokattava niin kelpais kyllä. Eri asia vaan, että saisi olla ihan oikeasti ladattava. Jotenkin nappiparistojen vaihtelu ei innosta joka toinen kuukausi.

Kyllähän tämmöinen voisi olla ensimmäinen älykello (kun siis vastaava semmoinen tulee) itsellä. Ja samaa mieltä frissyn kanssa tuosta ladattavuudesta.

Ladattavalla akulla ja ne älytoiminnot niin kiinnostaa kovasti.
Itse kaipaisin enemmänkin elintoimintojen seuraamista kuin urheiluun panostamista, mm. nukkumisen seuranta olisi ihan hiton hyvä.

Tälläiset pitäisi polkaista nopeasti ulos, jos Sony meinaa olla vielä olemassa parin vuosikymmenen päästä.
Eikä saisi turia vaan kuunnella ostajia.

Kunnollinen liitettävyys tietokoneeseen tietysti mukaan ja se pitäisi olla helppo, BT ja / tai WiFi.

Yhtä muodikas kuin digitaalikellot aikanaan. Kellohan ei ole älykello, vaan että kellon kellotaulu tehdään näytöllä. jee miten hienoa. Aivan kuten analoginen kello tietokoneen näytöllä ei kukaan olisi tällästä keksinyt. Suoraan joutaisi romukoppaan.

Mieluummin rannekello hologramminäytöllä. Nappipariston vaihto kahden kuukauden välein ei isommin kiihota.

Niin siis itse pidän tuossa nimenomaan siitä, että saa kellon ilmeen muutettua. Älykellot on nyt vähän niin ja näin…ennemmin tosiaan terveyteen liittyvää kuin komnnunikointiin.

Sinällään ymmärrän kyllä, että jos sulla on headsetti ja näet kellosta kuka soittaa (kuvana) niin ihan näpärää. Omasta mielestäni älykelloilta vaaditaan liikaa. Vähemmän, pidempään, edullisemmin.

Luulisi, jotta tollaiseen saisi jo jonkun aurinkokennolatauksen tai vastaavan hoitamaan akun kuntoon!

Muropaketin uusimmat