Sonyn uusi kenno mahdollistaa huippunopean kuvaamisen puhelimilla

08.02.2017 09:40 | | 4

Sony

Näyttävien videohidastusten luominen vaatii kuvaamista selvästi videon esitysnopeutta korkeammalla kuvataajuudella. Harvat puhelimet pystyvät satojen kuvien sekuntivauhtiin, ainakaan riittävällä resoluutiolla. Sonyn uusi innovaatio tuo kuitenkin älypuhelimiin aivan uuden nopeusluokan.

Keksintö perustuu kolmekerroksiseen CMOS-kennoon, jossa perinteisen kaksikerroksiseen kuvakennoon on lisätty vielä kerros DRAM-muistia. Kennolta menee 19,3 megapikselin valokuvan tallentamiseen vain 1/120 sekuntia. Vanhempiin ja selkeästi hitaampiin CMOS-ratkaisuihin verrattuna tämä parantaa merkittävästi mahdollisuuksia kuvata liikkuvia kohteita.

Videokäytössä 1080p-tarkkuuden kuvaa voi tallentaa jopa tuhannen kuvan sekuntivauhtia. Tarve superhidastustukselle on mahdollista tunnistaa ohjelmallisesti, jolloin 1000 fps-tila kytketään päälle. Ilman supernopeutta kennolla voi tallentaa Full HD -tarkkuudella 240 kuvaa sekunnissa.

Sony julkisti keksintönsä Solid-State Circuits Conference -tapahtumassa San Franciscossa. Tekniikan saapumisesta valmiisiin tuotteisiin ei vielä ole tietoa.

Keskustelu

Saataisiin nyt se ohjelmistopuoli edes kuntoon ennenkö aletaan kehittämään jotain ihme kennoja. Nykyisistäkin kennoista vain pikkanen potentiaali saadaan huonojen softien takia ulos. Minimivaatimuksena olisi nyt edes bittivirran säätö sekä videon, että audion osalta ja manuaaliset säädöt kuten focus, valotus ja valkotasapaino.

Ei valmistajat halua mitään detaljisäätöjä kamerasovellukseen. Koska Kuluttajat eivät halua käyttää niitä. Kuluttaja haluaa vain että kamera ottaa hyviä kuvia helposti. Ja tämän kennon kanssa Kuluttaja haluaa tehdä hauskoja hidastusvideoita joille voi nauraa ystävien kanssa. Säätäjät voi säätää järkkäreillä.

Tupsa

Saataisiin nyt se ohjelmistopuoli edes kuntoon ennenkö aletaan kehittämään jotain ihme kennoja. Nykyisistäkin kennoista vain pikkanen potentiaali saadaan huonojen softien takia ulos. Minimivaatimuksena olisi nyt edes bittivirran säätö sekä videon, että audion osalta ja manuaaliset säädöt kuten focus, valotus ja valkotasapaino.

Kaikki kyseiset säädöt on mahdollista kolmannen osapuolin softilla sekä Android-puolella, että iOS-maailmassa. esim. FiLMiC Pro.

Eipähän vain ole. Esimerkiksi kännykkämaailman paras kamera, Sony Xperia Z1, ei onnistu. Onneksi sentään löytyi useiden bugillisten ohjelmien jälkeen Open Camera, jossa voi lukita tarkennuksen ja valotuksen. Mutta kun niitä pitäisi pystyä säätämään käsin, kuten Lumioissa.

Ok, myönnetään, jos lyöt likemmän kiloeuron tiskiin niin saat LG:ltä sen kuvauspuhelimen. Eipä kuitenkaan tee mieli puhelimeen sijoittaa niin paljoa, kun puhelin kulkee kuitenkin mukana niin sisällä, ulkona, metsässä ja joka paikassa. Kuitenkin se tipahtaa jossakin vaiheessa.

Jokuhan sanoo mielelään, että hanki oikea kamera. Mutta sittenpä mennään taas yli 8 000 euron vehkeisiin, joissa vasta alkaa käsisäädöt olevan esillä ilman valikoissa vaeltamista.

Edelleen joku tokaisee nyt, että hanki sitten se tonnin puhelin. En. Koska samat osat löytyvät niin 200 euron kuin 900 euron puhelimista. Tietysti myös optiikassa ja kennoissa on eroa, mutta mielestäni kohtuullisempien hintaluokkien ihan hyvät kamerat tahallaan rampautetaan ohjelmallisesti estämällä manuaaliset säädöt.

Muropaketin uusimmat