Stanfordin yliopiston keksintö voi siirtää räjähtävät akut historiaan

18.01.2017 08:46 | Muropaketin toimitus

Samsungin Galaxy Note 7:n räjähtelevät akut ovat tuttu ilmiö varmasti jokaiselle TaskuMuron lukijalle. Nyt ScienceAdvances on raportoinut Stanfordin yliopiston tekemästä keksinnöstä, jonka pitäisi siirtää akkujen räjähdysvaara historiaan.

Innovaatio perustuu tuttuun litium-ionitekniikkaan, mutta järjestelmässä on sisäänrakennettu ”palosammutin”. Akun positiivisia ja negatiivisia elektrodeja erottaviin muoviosiin on lisätty trifenyylifosfaattia. Jos akun lämpötila nousee yli 150 celsiusasteeseen, muovi sulaa ja vapauttaa kemikaalia, joka estää akun syttymisen. Kokeissa alkava palo on sammunut jopa 0,4 sekunnissa.

Idea ei sinällään ole uusi, vastaavia kokeiluja ovat tehneet muutkin. Projektia vetäneen Yi Cuin mukaan heidän ratkaisunsa eroaa kuitenkin kilpailevista keksinnöistä ratkaisevalla tavalla. Stanfordin tuotos nimittäin ei vaikuta akun kapasiteettiin laisinkaan.

Vaikka idea olisikin toimiva, on yliopistotason tutkimuksesta vielä pitkä matka kauppoihin ostettavaksi tuotteeksi. Vuosien saatossa nähdyistä akku-uutisista on myös helppo päätellä, että suurin osa akkukeksinnöistä ei koskaan pääse edes tuotantoon asti.