Suomaiset käyttivät dataa viime vuonna erityisesti itsenäisyyspäivänä ja pelien julkaisuhetkillä

25.03.2021 18:25 | Muropaketin toimitus

DNA on julkaissut tilastoja suomalaisten datankäytöstä. Niiden perusteella kovimmat käyttöpiikit osuivat itsenäisyyspäivän iltaan ja pelien julkaisupäiviin.

DNA:n tilastoista näkyy, että vuoden kovin yksittäinen datapiikki saavutettiin 6. joulukuuta 2020 noin kello 20. Tuolloin mobiilidatan käyttö nousi hetkellisesti jopa 20 prosenttia ympäröivien päivien datahuippuja korkeammalle.

DNA:n datatilastoista käy myös ilmi, että pelaamisen osuus datan käytöstä kasvaa niin ikään tasaista vauhtia. Esimeriksi suositun Call of Duty -sarjan päivityksen julkaisu 12. kesäkuuta 2020 aiheutti väliaikaisesti 17 prosenttia korkeamman huipun ympäröiviin päiviin verrattuna. Kiinteän laajakaistan dataa tarkastellessa pidemmällä aikavälillä käy myös ilmi, että sekä vuosina 2019 että 2020 useat liikennepiikit ovat liittyneet pelijulkaisuihin tai -päivityksiin.

Koronaviruksen vaikutus näkyi ylipäätään kasvaneena datankäyttönä. Esimerkiksi mobiilidatan käyttömäärät DNA:n verkossa pomppasivat yli 30 prosenttia heti poikkeusolojen alkaessa maaliskuussa 2020, ja loka–joulukuussa liittymäkohtainen kuukausikäyttö oli 35 prosenttia edellisvuotta korkeammalla – noin 38,8 gigatavua kuukaudessa.