Uusimmat

Suomalaisten harras toive toteutuu: Nokia-älypuhelimet tekevät comebackin Android-pohjaisina

18.05.2016 13:50 Juha Kokkonen

nokia-logo-180516

Suomalaisten kannalta mobiililaitemarkkinoilla tulee tapahtumaan lähiaikoina mielenkiintoisia asioita, sillä Microsoft ilmoitti hetki sitten päässeensä sopimukseen peruspuhelinliiketoimintansa myymisestä FIH Mobile Ltd:lle sekä suomalaiselle HMD Global Oy:lle. Kauppasummaksi kerrotaan 350 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. FIH Mobile on elektroniikkajätti Foxconnin tytäryhtiö. Osana kauppaa FIH Mobilen omistukseen siirtyy myös Vietnamin Hanoissa sijaitseva Microsoftin tuotantolaitos.

Kauppaan kuuluu Microsoftin peruspuhelinliiketoimintaan liittyvät brändit, ohjelmistot, palvelut, huoltoverkosto, asiakasopimukset ja kriittiset jakelusopimukset. Kaupan myötä myös 4500 Microsoftin työntekijää siirtyy FIH Mobilen tai HMD Globalin palvelukseen. Tästä eteenpäin Microsoft keskittyy Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmäänsä sekä Lumia-älypuhelimiinsa. Kaupan odotetaan toteutuvan kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Samanaikaisesti Nokia julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo myöntäneensä HMD Global Oy:lle maailmanlaajuisen yksinoikeuden Nokia-tavaramerkin käyttöön matkapuhelimien ja taulutietokoneiden osalta seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Sopimuksen pohjalta HMD maksaa Nokia Technologiesille lisenssimaksuja myytäviin tuotteisiin liittyvistä tavaramerkeistä ja patenteista. Microsoftin kanssa tehdyn kaupan sekä Nokian kanssa tehdyn lisenssisopimuksen myötä HMD:stä tulee ainoa lisenssin haltija kaikille Nokian tavaramerkillä myytäville mobiililaitteille.

FIH:n ja HMD:n yhteistyökuviossa HMD vastaa Nokia-laitteiden tavaramerkistä, myynnistä, markkinoinnista ja jakelusta. HMD:n kerrotaan sijoittavan 500 miljoonaa dollaria Nokian puhelinten ja taulutietokoneiden markkinointiin seuraavan kolmen vuoden aikana. Rahan kerrotaan tulevan sijoittajilta sekä peruspuhelinliiketoiminnan tuotoilla. Nokia kertoo, ettei se rahoita HMD:n toimintaa eikä omista yrityksen osakkeita, mutta saa paikan yrityksen hallituksesta.

FIH Mobile vastaa ilmeisesti (tämän suhteen lehdistötiedotteissa on hieman ristiriitaisuuksia) Microsoftin peruspuhelinliiketoiminnan hankkimisen kuluista ja sen rooli tulee olemaan Nokia-brändättyjen mobiililaitteiden valmistuksessa ja kehityksessä. HMD on kirjoittanut FIH:n kanssa yhteistyösopimuksen Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuisen liiketoiminnan kehittämiseksi.

nokia-comeback-180516

Virallisen lehdistötiedotteen ohella Nokia ilmoittaa sivuillaan selkokielisesti, että sen brändi tekee paluun maailmanlaajuisille puhelin- ja taulutietokonemarkkinoille. Nokian tutkimusten mukaan yrityksen brändi on edelleen viiden halutuimman brändin joukossa ihmisten hankkiessa uutta älypuhelinta – siitäkin huolimatta, ettei niitä ole tällä hetkellä saatavilla. Nokian tulevat älypuhelimet ja taulutietokoneet tulevat pohjautumaan Android-käyttöjärjestelmään ja yritys kertoo seuraavansa tarkasti, että myytävät tuotteet vastaavat kuluttajien Nokian laitteille asettamia odotuksia kuten korkea laatu ja muotoilu sekä kuluttajalähtöiset innovaatiot. Myös peruspuhelinten myynti jatkuu Nokia-brändin alla.

Kaupparekisterin mukaan HMD Global Oy on perustettu viime marraskuussa 2500 euron alkupääomalla. HMD:n taustalla kerrotaan olevan Smart Connect LP -niminen pääomasijoitusyhtiö. HMD:n toimitusjohtajaksi tulee Arto Nummela, joka on tällä hetkellä Microsoftin mobiililaiteyksikön Aasian toiminnanjohtaja ja ollut aiemmin Nokian palveluksessa. Hallituksen puheenjohtajaksi nousee puolestaan Florian Seiche, joka vastaa tällä hetkellä Microsoft Mobilen Euroopan myynnistä ja markkinoinnista.