Uusimmat

TaskuMuro MWC:ssä – Osa 4: HTC One M9 -ensituntumat

10.03.2015 14:27 Juha Kokkonen

One M9

Messualueen toisessa päässä hallissa seitsemän pääkohteena oli taiwanilaisen HTC:n osasto sekä yrityksen uusi huippumalli One M9, joka Galaxy S6:n tapaan pyöri ennen julkaisuaan melkoisen huhumyllyn keskellä. HTC:n mukaan M9 yhdistää edeltäjämalliensa M7:n ja M8:n parhaat puolet. Julkaisukuvien perusteella M9 oli muuttunut hyvin vähän edeltäjästään, joten menimme mielenkiinnolla tarkastamaan pitikö tämä paikkaansa myös käytännössä.

Teknisesti One M9 tuo mukanaan odotettuja parannuksia edeltäjäänsä nähden. Uutta laitteen sisällä ovat mm. kahdeksanytiminen Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, 50 % enemmän RAM-muistia (3 Gt) sekä noin 10 % suurempi akku (2840 mAh). Näytön koko ja tarkkuus ovat sen sijaan pysyneet samana. Kamerapuolella HTC on päätynyt tekemään varsin merkittävän linjanvaihdoksen, josta hetken päästä lisää.

Klikkaa ”lue lisää” nähdäksesi koko jutun.

M9

M9

Ulkoisesti One M9 suorastaan hämmentää, sillä ensisilmäyksellä se näyttää lähes identtiseltä edeltäjämalli M8:n kanssa. On erikoista, ettei HTC:n muotoiluosasto ole päätynyt loihtimaan laitesukupolvien välille suurempaa eroa. One M9:n ja M8:n ulkoiset erot löytyvät lähinnä pienistä yksityiskohdista, joiden havaitseminen vaatii jopa älypuhelinmarkkinoita seuraavalta henkilöltä tarkkaavaisuutta. M9 on hieman edeltäjäänsä lyhyempi, kapeampi ja kevyempi. Värivaihtoehdoissa uutta on kaksivärinen kulta-hopea vaihtoehto, jossa etupaneelissa kyljessä on kullanvärinen viimeistely ja takakuori on hopeanvärinen.

Suurimmat eroavaisuudet mallien välillä löytyvät M9:n kyljistä. Puhelimen etupaneelia ei ole enää upotettu yhtä syvälle puhelimen sisään, vaan se on enemmän kohollaan ”kelluvana” elementtinä, joka puolestaan aiheuttaa etupaneeliin terävämmät reunat. Myös kylkiin takapaneelin puolelle HTC on muotoillut terävän kulman, jonka tarkoituksena on ilmeisesti tarjota pitävämpi ote puhelimesta. Pyöristettyjen kulmien puuttuessa ainakin käyttömukavuus on heikentynyt M8:aan verrattuna.

Positiivinen pieni parannus on virta/lukitusnäppäimen siirtyminen puhelimen yläpäädystä oikean kyljen keskelle äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden alapuolelle. On kuitenkin käytettävyyden kannalta hieman kummallista, että HTC on muuttanut äänenvoimakkuuden säätimet kahdeksi erilliseksi nappulaksi, jolloin niiden erottaminen virtapainikkeesta käsikopelolla hankaloituu.

M9

M9 on ehkäpä helpoin erottaa edeltäjästään takapuolelta, jossa kameraa suojaavan safiirilinssin muoto on muuttunut pyöreästä pyöristetyksi suorakulmioksi. Samalla HTC on luopunut kahden kameran Duo Camera -ratkaisusta. Lisäksi takakuoren alumiinipinnan harjatusta viimeistelystä on tehty aiempaa karheampi, jolla on mitä ilmeisimmin pyritty vähentämään laitteen liukkautta, joka oli ongelmana joillain M8:n käyttäjillä. Karhean pinnan myötä vaikutelma on muuttunut hienostuneesta hieman teollisempaan suuntaan.

M9

M9

Kameraosastolla HTC on tehnyt One M9:n myötä varsin radikaalin linjamuutoksen, sillä viimeiset pari vuotta se on liputtanut matalaresoluutioisen ja suurikennoisen UltraPixel-kameran puolesta, mutta nyt takakamera on vaihtunut Sonyn 20 megapikselin taustalta valotettuun (BSI) kuvasensoriin, jonka parina on f2.2 27,8 mm objektiivi ilman optista vakautusta. Myös etukamera on vaihtunut, sillä aiemman viiden megapikselin sensorin sijaan siinä käytetään nyt M8:ssa takakamerana ollutta neljän megapikselin UltraPixel-kennoa f2.0 26,8 mm laajakulmaobjektiivilla.

M9 kamera

Testasimme myös pikaisesti uuden takakameran toimintaa haastavissa messuolosuhteissa ja totesimme kuvaussovelluksen pysyneen lähes muuttumattomana. Nopean ensikokeilun ja muutaman hieman hämärässä otetun testikuvan zoomailun perusteella uuden takakameran kuvanlaatu ei suoranaisesti häikäissyt. Tarkempia johtopäätelmiä otettujen kuvien perusteella ei kuitenkaan vielä kannata tehdä.

Suoraan sanoen ensitapaaminen One M9:n kanssa jätti hieman hölmistyneen fiiliksen – tässäkö tämä nyt oli? Tuntuu siltä, että HTC olisi voinut julkaista saman puhelimen jo vuosi sitten (järjestelmäpiiriä lukuun ottamatta). Myös kamerateknisten innovaatioiden vaihtuminen Sonyn bulkkisensoriin vaikuttaa erikoiselta kehityssuunnalta.

One M9:n käytettävyyden puolesta on positiivista, ettei HTC ole lähtenyt mukaan näytön koon kasvattamiskilpaan, vaan on pitänyt näytön läpimitan viidessä tuumassa. Tämä toisaalta vaatii kuitenkin sen, että yrityksen on piakkoin julkaistava myös suurempi phablet-kokoluokan huippumalli suurta näyttöä kaipaavien tarpeiden tyydyttämiseksi. M9:n näytön Full HD -resoluutio on puolestaan täysin riittävä ja tarjoaa varmasti etua kilpailijoihin nähden akunkeston osalta.

HTC One M9 tulee Suomessa myyntiin maaliskuun viimeinen päivä 779 euron suositushintaan. TaskuMuro testaa M9:n kevään aikana.

Muropaketin uusimmat