UUSIMMAT

TaskuMuro MWC:ssä – Osa 5: Jolla Tablet -ensituntumat

10.03.2015 17:45 | Juha Kokkonen | 5

Jolla Tablet

MWC-messuilla halusimme malttamattomina päästä testaamaan myös kehitysvaiheessa olevaa Jolla Tablet -taulutietokonetta, jonka yritys julkaisi menestyksekkäänä joukkorahoitusprojektina viime joulukuussa. Ykköshallissa sijainneella Jollan osastolla saimme esittelyn uudesta Jolla Tabletista sekä Sailfish 2.0 -käyttöjärjestelmän keskeisistä ominaisuuksista itse Jollan perustajiin kuuluvalta ja nykyään operatiivisen johtajan ominaisuudessa toimivalta Marc Dillonilta.

Klikkaa ”lue lisää” nähdäksesi koko jutun.

Jolla Tablet

Ensivaikutelma Jolla Tabletista on positiivinen. Siinä on käytetty samoja muotoilukikkoja kuin Jolla-puhelimessa ja laite erottuukin mukavasti taulutietokoneiden massasta pyöristetyillä päädyillään ja suorilla valkoisilla kyljillään. Pyöristettyjen päätyjen myötä Jolla Tabletia on mukavampi käyttää vaakatasossa. Fyysiseltä toteutukseltaan laite osoittautui erittäin tukevaksi ja jopa yllättävän laadukkaan tuntuiseksi.

Jolla Tablet

7,85 tuuman IPS-näyttö on tarkka (2048×1536) ja uusi Sailfish OS -käyttöjärjestelmän uuden 2.0-version käyttöliittymä näyttää siinä edustavalta. Kakkosversiossa Jolla on laittanut käyttöliittymän navigointirakennetta uusiksi ja pyyhkäisyeleiden merkitykset ovat hieman muuttuneet Jolla-puhelimen Sailfish 1.x -versioista. Sivusuunnassa näyttöä pyyhkäisemällä käyttäjä pääsee liikkumaan moniajokorttinäkymän, aiempaa monipuolisen ilmoituskeskuksen (Events) sekä ns. partnerinäkymän välillä. Partnerinäkymässä tabletti voi näyttää yhteistyökumppanin omaa sisältöä, kuten esimerkiksi lentokoneessa lentoyhtiön omia toimintoja. Moniajonäkymässä alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä aukeaa sovellusvalikko ja ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä profiilivalikko, josta saa muutettua sekä käyttöliittymän ulkoasua että hälytysasetuksia. Auki olevasta sovelluksesta palataan moniajonäkymään näytön ulkopuolelta sivusta keskelle päin pyyhkäisemällä.

Sailfish OS 2.0 vaikutti tabletissa hyvin toimivalta ratkaisulta ja se pyöri esittelylaitteella erittäin sulavasti. Samat käyttöliittymäkomentoihin liittyvät uudistukset ovat luvassa Tabletin myynnin alkamisen jälkeen myös Jolla-puhelimiin.

Jolla Tablet

Jolla Tabletin takakuori on täysin tasainen ja sen pinta on karheaa mattapintaista muovia, joka tuntuu erehdyttävästi alumiinilta. Marc Dillonin mukaan laitteessa on kuitenkin käytetty metallia ainoastaan näyttöä ympäröivässä metallikehyksessä, josta on käyttäjälle näkyvillä vain pieni kaistale. Takakuoren keskiosaa koristaa kiiltävänmusta Jollan logo, joka on toteutuksena tyylikäs. Viiden megapikselin takakamera on sijoitettu takakuoren toisessa päädyssä sijaitsevan erillisen kaistaleen nurkkaan. Laitteen toiselta pitkältä kyljeltä löytyy USB-liitäntä ja muistikorttipaikka sekä vastakkaiselta puolelta virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä kuulokeliitäntä.

Marc Dillon & Jolla Tablet

Noin kymmenen minuutin ensituntumien perusteella Jolla Tablet onnistui yllättämään erittäin positiivisesti ja se vaikutti ennakko-odotuksia valmiimmalta tuotteelta. Uudistettu Sailfish OS -käyttöjärjestelmä toimi sulavasti ja sen uudistettu käyttölogiikka tuntui sopivan hyvin tablettikäyttöön. Fyysisesti laite on tukevan tuntuinen ja persoonallisen näköinen. TaskuMuro tilasi oman Jolla Tabletinsa heti joukkorahoituskampanjan alettua ja saamme laitteen testiin heti ensimmäisessä aallossa toimitusten alettua.

Keskustelu

Onko mitään tietoa vielä, että mitä kaikkia videomuotoja tuo osaa pyörittää raudalla? Ja toimiiko kaikki ilmoitetut ilman bugeja, no sitä ei varmasti tiedä kukaan ennen myyntiä.

Stringer

Onko mitään tietoa vielä, että mitä kaikkia videomuotoja tuo osaa pyörittää raudalla? Ja toimiiko kaikki ilmoitetut ilman bugeja, no sitä ei varmasti tiedä kukaan ennen myyntiä.

Ainakaan minulla ei ole vielä mitään tietoa asiasta.

Intelin oman videopurun lisäksi tuossa Atomissa on myös PowerVR VXD392, niin h264:n lisäksi myös VP8 on raudaltaan tuettu.

Onpas muuten hyvän näköinen tabletti! Toivottavasti toimii yhtä hienosti kun nyt vaikuttaa. Kameralta en odota kummoisia mutta toivon ettei moni sitä käytäkään juuri muuhun kuin QR-koodeihin tai satunnaisiin muistinpanojen kuvaamiseen.

Muropaketin uusimmat