UUSIMMAT

TaskuMuro MWC:ssä – Osa 8: Microsoft Lumia 640- ja Universal Foldable Keyboard -ensituntumat

11.03.2015 11:35 | Juha Kokkonen

MWC:n kolmoshallissa sijainneelle Microsoftin osastolle suuntasimme tuoreet Lumia 640- ja Lumia 640 XL -mallit mielessä ja saimme lisäksi niiden kylkeen ihmeteltäväksi myös uuden Bluetooth-yhteyttä käyttävän Unversal Foldable Keyboard -näppäimistön. Erityismaininnan Microsoft ansaitsee poikkeuksellisen hyvistä lehdistötiloista tuotteisiin tutustumista ja valokuvaamista varten ja kuulin matkan varrella vastaavia kehuja myös muilta kollegoilta.

Klikkaa ”lue lisää” nähdäksesi koko jutun.

Universal Foldable Keyboard

Universal Foldable Keyboard on matkakäyttöön tarkoitettu kevyt ja ohut täysikokoinen Bluetooth-näppäimistö, jonka tarkoituksena on saada älypuhelimesta ja tabletista enemmän irti. Näppäimistön rakenne on suojattu roiskeita vastaan, joten pienet vahingot eivät koidu heti sen turmioksi. Avattuna komeuden paksuus on vain runsaat viisi millimetriä. Laite käyttää Bluetooth 4.0 -tekniikkaa ja se on paritettavissa kahden iOS-, Android- tai Windows-laitteen kanssa. Käytettävän laitteen vaihtaminen onnistuu nopeasti oikean ylänurkan painikkeesta.

Universal Foldable Keyboard

Universal Foldable Keyboard

Universal Foldable Keyboardin näppäimet ovat mattapintaista muovia ja kuoret tekstiilipintaista materiaalia. Näppäintuntuma on kelvollinen – juuri enempää ei näin ohuelta laitteelta voikaan odottaa. Näppäimistön puoliskot on taitettavissa kuljetuksen ajaksi yhteen, jolloin kokonaisuudelle muodostuu paksuutta vain 11,5 mm. Samalla näppäimistön virrat katkeavat automaattisesti. Sisäänrakennettu akku ladataan näppäimistön päädystä löytyvän micro-USB-liittimen kautta ja toiminta-ajaksi luvataan jopa kolme kuukautta. Ensituntumien perusteella kokonaisuus vaikutti varsin toimivalta ja näppäräkäyttöiseltä apuvälineeltä paljon mobiililaitteillaan kirjoittavalle.

Lumia 640

Uusi Lumia 640 on ensimmäinen uutta 40-sarjan sukupolvea edustava Lumia-malli ja se sijoittuu alle 200 euron hintaluokkaan. Muotoilullisesti 640:n tunnistaa oitis Lumia-perheen jäseneksi – siitä löytyy polykarbonaatista valmistetut värikkäät unibody-kuoret sekä näyttölasin peittämä etukuori. Laaduntuntu on sitä perustasoa, jota tämän hintaluokan laitteelta voi odottaa. Siinä ei ole valittamista, mutta laadukkaammankin tuntuisia Lumia-malleja on nähty. Etenkin kuorien sovitus olisi ainakin esittelylaitteessa voinut olla aavistuksen tiukempi. Natinoita rakennetta koetellessamme emme kuitenkaan havainneet.

Teknisten ominaisuuksien osalta 640 nostaa jälleen 600-sarjan rimaa hieman parempaan suuntaan aneemisesti varustellun 630-mallin jälkeen. Tässä hintaluokassa viiden tuuman IPS HD -näyttö, Snapdragon 400 -neliydinpiiri, kahdeksan megapikselin takakamera ja 2500 mAh akku ovat kelpo ominaisuuksia. Siinä missä 630 tuntui askeettisen karsitulta, ei 640:stä onneksi enää välity samaa vaikutelmaa. Näytön terävyys vaikutti hyvältä ja kuvanlaatu messuolosuhteissa tarkasteltuna kohtalaiselta.

Lumia 640

Lumia 640:n takakuori jatkuu monien muiden Lumia-mallien tapaan yhtenäisenä ”kaukalona” näyttölasin reunoille asti. Muotoilultaan takakuori noudattaa Lumia-malliston uudempaa hieman kulmikasta linjaa. Käsituntuma on yllättävän mukava, vaikka muotoilu ei olekaan aivan yhtä pyöristettyä kuin joissain muissa Lumia-malleissa. Osassa Lumia 640:n värivaihtoehdoista kuoret on valmistettu dual shot -tekniikalla, jolloin kuorissa näkyy saumattomasti kahta eri värisävyä (kuten kuvan puhelimessa oranssia ja punaista).

Lumia 640 XL

Lumia 640:stä julkaistiin samalla myös suurempi XL-lisänimellä varustettu versio, jota voi pitää Lumia 1320 -mallin seuraajana. Nimensä mukaisesti 5,7-tuumaisella IPS HD -näytöllä varustettu laite on varsin kookas, eikä sitä voi pitää edes omassa kokoluokassaan erityisen solakkana. Vertailun vuoksi esimerkiksi saman kokoisella näytöllä varustettu Samsung Note 4 on pituus- ja leveyssuunnassa useamman 3-4 mm pienempi. 1280×720 pikselin tarkkuus tämän kokoluokan näytössä ei ole erityisen korkea, mutta ensikokemusten perusteella se vaikutti riittävän varsin hyvin. Positiivisena yksityiskohtana 640 XL:n näyttö tukee kätevää vilkaisunäyttö-ominaisuutta, joka on viime aikoina uupunut monesta Lumia-mallista.

Kuten mallinimenkin puolesta on loogista, muistuttaa 640 XL muodoiltaan erittäin paljon pienempää sisarmalliaan. Koko etupuolta peittää Gorilla Glass 3 -lasi, jonka reunoille asti takakuoren yksiosainen polykarbonaattikuori ylettyy. Laatuvaikutelma on samaa tasoa sisarmallin kanssa – puhelin on perustukeva, mutta erityistä vau-elämystä se ei herätä ja kuoren sovitus runkoon voisi ehkä olla aavistuksen tiukempi. Teknisenä eroavaisuutena pienempään 640:een näytön yläpuolella sijaitseva etukamera on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä yhden sijaan.

640 XL

Lumia 640 XL:n takapuolella huomio kiinnittyy välittömästi yhteen erityiseen seikkaan – suurehkoon takakameran linssiin, joka on hieman kohollaan muusta takakuoresta. Microsoft onkin pakannut 640 XL:ään pienen yllätyksen, sillä 1/3-tuumaisen kamerakennon tarkkuus on 13 megapikseliä ja sen parina on Zeiss-objektiivi. Onkin hieman erikoista, ettei puhelimen oikeasta kyljestä löydy lainkaan erillistä kamerapainiketta.

Irrotettavissa olevan takakuoren alta löytyy vaihdettava 3000 mAh akku, jolla luvataan yhdellä latauksella jopa vuorokauden verran puheaikaa. Akunkeston saralla 640 XL noudattaa toivottavasti myös käytännön tasolla Lumia 1320:n viitoittamaa hyväksi havaittua tietä.

Uutuudet

Lumia-malliston alapäässä on viimeaikoina ollut melkoista tungosta ja myös uudet 640-mallit tuovat valinnanvaraa houkuttelevaan hintaluokkaan. Onneksi 640 ja 640 XL asemoituvat sentään sekä hinnaltaan että ominaisuuksiltaan hieman 400-, 500 ja 63x-sarjan mallien yläpuolelle. Ensituntumien perusteella molemmat 640-mallit tulevat tarjoamaan varsin toimivan ominaisuuskattauksen hintaluokassaan. Esimerkiksi HD-tarkkuuden näyttöä voi pitää hyvänä perustasona, joka ei kuitenkaan toistaiseksi ole täyttynyt ainakaan liian monessa alle 200 euron puhelimessa. 640 XL:n 13 megapikselin kameran suorituskyky on mielenkiintoista nähdä käytännössä ja samalla se asettaa ylempien 730- ja 830-mallien kamerat mielenkiintoiseen asemaan. Molemmat Lumia 640 -mallit tulevat myös saamaan Windows 10 -päivityksen, kunhan se aikanaan tulee saataville.

Lumia 640:n myynti alkaa valituilla markkinoilla huhtikuussa ja sen veroton suositushinta on 139 euroa 3G-versiosta sekä 159 euroa 4G-versiosta. Lumia 640 XL puolestaan tulee saataville valituilla markkinoilla yhden ja kahden SIM-kortin versioina vielä maaliskuun aikana. Sen veroton suositushinta on 189 euroa 3G-versiosta sekä 219 euroa 4G-versiosta. Suomen saatavuutta ja tarkkaa hinnoittelua ei ole vielä vahvistettu. Universal Foldable Keyboardin myynti alkaa heinäkuussa 99,95 dollarin suositushintaan.