Uusimmat

TaskuMuron pikatestissä Creative ZEN X-Fi

11.10.2008 01:26 Juha Kokkonen

Muropaketti testasi viime keväänä Creativen ZEN -multimediasoitinta yhdessä Applen iPod nanon kanssa. Heinäkuussa Creative julkisti parannellun ZEN X-Fi-mallin, jonka mainostettiin olevan varustettu WLAN-yhteydellä sekä pikaviestintämahdollisuudella. Saimme testattavaksi 16 gigatavun X-Fi:n ja tiivistimme mietteemme siitä pikatestin muotoon. ZEN X-Fi on tarjolla kolmella eri tallennuskapasiteettivaihtoehdolla, 8, 16 ja 32 gigatavua, joista pienimmästä puuttuu WLAN-ominaisuus. Halvimmillaan ZEN X-Fi -mallien hinnat liikkuvat 130, 190 ja 260 euron tuntumassa.

ZEN X-Fi toimitetaan pakattuna kirkkaasta kovasta muovista valmistettuun rasiaan, joka on saanut selvästi vaikutteita iPod nanon pakkauksesta. Soitin on näytillä muovikannen alla muovisessa pidikkeessään ja tulppamalliset nappikuulokkeet sen vieressä. Pakkauksen taustapuolelta löytyy soittimen tärkeimpiä ominaisuuksia kuvaavat pienet symbolit, tietokoneen järjestelmävaatimukset, ilmoitus sisältä löytyvistä ohjeista lukuisilla eri kielillä sekä pienet kuvat muutamista saatavilla olevista lisävarusteista.(jatkuu…)

Pakkauksen sisältöön kuuluu siis soitin, todella lyhyt USB-kaapeli, ohjelmisto-CD, käyttöohjeet lukuisilla eri kielillä (myös suomeksi), erikokoisia nappikuulokkeiden sovitetulppia sekä EP-830-nappikuulokkeet. Mukana toimitettavat EP-830-kuulokkeet ovat tavallista laadukkaammat vakiokuulokkeet ja ne maksavatkin yksinään kaupassa noin 40 euroa. Kuulokkeiden äänenlaatu on aivan jotain uutta halpoihin vakionappeihin tottuneille, ja varmasti melko harvalle tulee todellista tarvetta vaihtaa kuulokkeita parempiin. EP-830:sten äänimaailma huomattavasti avarampi ja rikkaampi kuin perus-vakiokuulokkeilla, mutta kalliisiin kuulokkeisiin tottunut hifistelijä saattaa huomata pientä ontumista korkeampien taajuuksien toistossa. Laadukkaampien kuulokkeiden toimittaminen pakkauksen mukana on mielestäni hyvä ratkaisu, sillä Creativelle niistä tuskin koituu kovinkaan monen euron lisäkustannuksia, mutta kuluttajan ei tarvitse marssia kuulokekaupoille heti soittimen ostettuaan.

Käsituntumalla ZEN X-Fi tuntuu täysin identtisen kokoiselta ZEN-mallin kanssa. Raakoja lukuja tarkastelemalla voidaan kuitenkin huomata, että 55 x 83 x 12,5 mm kokoinen ja 70 gramman painoinen ZEN X-Fi on puoli milliä ZEN-mallia paksumpi ja 11 grammaa painavampi. Soittimen kuoret näyttävät metallisilta, mutta käteen ottaessa niiden huomaa olevan muovia. Kaikki kulmat ovat pyöristetty ja etukuorta kiertää tummansävyinen kromikehys. Näytön ympäristö on kiiltävää mustaa muovia ja takakuori mattapintaista hopeanväristä muovia. Laaduntuntu on kohdallaan eikä nitinöitä tai natinoita esiinny, mutta silti metallia imitoiva muovipinta jättää pienen pettymyksen maun suuhun.

Viimeistään hetken ZEN X-Fi:tä käsissä pyöriteltyään huomaa, että kyseessä on käytännössä uusilla kuorilla ja muutamalla lisäominaisuudella ryyditetty ZEN. Näyttö on sama 2,5 tuuman 320×240 pikselin 16 miljoonan värin ruutu ja akunkestoksi luvataan samainen 25 tuntia musiikkikäytössä (15 tuntia sisäisellä kaiuttimella) tai viisi tuntia videokäytössä. Näppäinten sijoittelu on täysin samanlainen, vaikkakin suuntaohjaimen toteutuksessa on eroa. Tuettuja äänitiedostoja ovat MP3, WMA (DRM 10), AAC (M4A), WAV ja Audible. Videopuolelta tuettuina ovat WMV9, MPEG4, DivX ja XviD (320 x 240). Muita ZENistä tuttuja ominaisuuksia ovat 32 muistipaikan FM-radio, SD/SDHC-muistikorttipaikka sekä mono-WAV-muotoon tallentava ääninauhuri.

Uusia ominaisuuksia ZEN-malliin nähden ovat X-Fi-äänenparannustekniikka, langaton WLAN-yhteys, uudistettu näppäinasettelu, sisäänrakennettu kaiutin sekä soittimen mukana toimitettavat luokkaa laadukkaammat EP-830-nappikuulokkeet. WLAN-tuki tuo mukanaan sellaiset toiminnot kuin tiedostojen etätoisto, Creative MediaBox sekä pikaviestintä.

Creative ZENin näppäimet arvosteltiin keskinkertaisiksi Muropaketin viimekeväisessä vertailussa, ja X-Fi:ssä kaikki näyttäisi olevan laitettu uusiksi. Näytön vierestä löytyy nyt vain ryhmä pyöreitä nappuloita. Tarkemmin katsottuna muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut niin paljon, kuin voisi luulla. Nelisuuntainen suuntapainike sekä sen keskellä sijainnut valintapainike ovat vaihtuneet yhdeksään neliömuotoon sijoitettuun pyöreään metallinappulaan, jotka ajavat käytännössä saman asian. Keskimmäinen pyöreä namiska toimii valintapainikkeena ja reunojen keskimmäiset nappulat pysty- ja vaakasuuntaisina nuolinäppäiminä. Kulmiin jäävien neljän näppäimen todellinen merkitys on hieman hämärä, mutta ainakin päävalikossa niillä pääsee hyppäämään nopeasti valikon alkuun, puoliväliin sekä loppuun, ja pikaviestintätilassa niistä on näennäistä apua kirjoittaessa. Nappuloiden liikerata on lyhyt ja painaessa on kuultavissa naksahdus. Lyhyestä liikkeestä huolimatta tuntuma on hieman epämääräinen ja välillä käskyt menevät perille hieman epämääräisesti. Yhdeksän metallinäppäimen ala- ja yläpuolelle sijoittuvat pyöreät muovinäppäimet ovat etukuoren pinnan tasalla ja tarjoavat samat toiminnot kuin vastaavissa paikoissa sijaitsevat näppäimet ZEN-mallissa. Sokkona ZEN X-Fi:n näppäinten käyttö vielä onnistuu, mutta esimerkiksi taskun tai muun kankaan läpi käyttö on mahdotonta. Yleisesti ottaen näppäinten osalta on menty pahasti takapakkia – tavallinen nelisuuntainen nuolipainike yhdessä valintapainikkeen kanssa olisi paljon toimivampi vaihtoehto.

Soittimen taustakuori on alumiinia jäljittelevää mattapintaista muovia ja on melko liukas kädessä pidettävä. Liukukytkimellä toteutettu virta- ja lukitusvalitsin löytyy päädyn sijasta laitteen pohjasta. Pinnan tasolla oleva kytkin vaatii isompisormiselta kynsien käyttöä. Soittimen päädyssä sijaitsevat pieni pyöreä merkkivalo, 3,5 mm kuulokeliitäntä, mini-USB-liitäntä datansiirtoon ja lataukseen sekä pieni kynänpään kokoinen reset-painike. Mikrofonin aukko sijaitsee toisella pitkällä kyljellä lähellä kulmaa ja sen viereen asemoituu SD/SDHC-muistikorttipaikka. Muistikorttipaikka on edelleen toteutukseltaan kelvoton, sillä kortin sisältöä ei pysty integroimaan soittimen oman muistin sisältöön. Esimerkiksi kortilta löytyvää musiikkia voi kyllä kuunnella, mutta se on tehtävä erittäin karsituin ominaisuuksin muistikortti-valikon kautta. Vastakkaiselta pitkältä kyljeltä löytyy noin sentin levyinen ja tulitikun vahvuinen aukko, jonka takaa löytyy soittimen sisäinen kaiutin. Kaiutin on suurimmallakin äänenvoimakkuudella melko hiljainen ja ääneltään kylmän diskanttisointinen. Joihinkin hiljaisiin itsenäisiin kuunteluhetkiin kaiutin silti varmasti kelpaa.

Ohjelmiston ja valikoiden osalta ZEN X-Fi on käytännössä identtinen ZEN-mallin kanssa, tietenkin lukuunottamatta uusia toimintoja. Valikkorakenne on edelleen toimiva ja looginen, ja halutessaan päävalikon sisältöä pääsee muokkaamaan oman maun mukaiseksi. Uutuusominaisuudet löytyvät päävalikosta X-Fi- ja Online-kohtien takaa. X-Fi-valikosta löytyy yksinkertaistetusti valinnat X-Fi Crystalizer ja X-Fi Expand -toimintojen kytkemiseen. X-Fi-äänenparannustekniikoiden toimivuus on hieman mielipiteitä jakava aihe, mutta ainakaan itse en niitä nähnyt tarpeellisiksi Creativen omilla EP-830 sekä Kossin PortaPro -kuulokkeilla kuunnellessa. X-Fi Crystallizer tuntui luovan kappaleisiin hieman vaikeasti määriteltävää korostusta, joka ei kuitenkaan ollut häiritsevää. Suoranaisesti en kuitenkaan huomannut sen lisäävän tai jättävän pois kappaleista mitään.

Langaton verkkoyhteys on ominaisuus, jolla ZEN X-Fi:tä on markkinoitu ja jota useimmat pitävät tärkeimpänä uudistuksena. Soitin löytää langattomat verkot ongelmitta ja tarjoaa mahdollisuuden tallettaa kymmenen useiten käytetyn verkon tiedot muistiin. Siihen se kaikki hyvä suunnilleen sitten päättyykin, sillä kaikki laitteen WLAN:ia hyödyntävät toiminnot on rampautettu heikolla toteutuksella. Jo heti alkuun hihat meinaavat palaa pitkää verkon salausavainta syöttäessä. Media Server -toiminto etsii suurempia kyselemättä käytössä olevan verkon mediatiedostoja jakavat tietokoneet ja näyttää ne ruudulla. Tiedostoja voi kuunnella ja katsella verkon yli, mutta toistotoiminnot ovat tällöin muistikortin tapaan hyvin rampautettuja. Vaihtoehtoisesti tiedostot voi myös ladata verkon yli soittimen muistiin siirtonopeuden liikkuessa 0,5 Mt/s tuntumassa. Media Server -valikon kautta pääsee käsiksi myös Creative MediaBox -toimintoon, joka tarjoaa Creativen servereillä sijaitsevaa podcast-materiaalia striimattuna soittimeen. Podcast-valikoima on pitkälti rajoittunutta tuntemattomiin englanninkielisiin julkaisuihin.

ZEN X-Fi:n pikaviestintätoiminnot kuulostivat julkaisun yhteydessä todella näppärältä idealta, mutta käytäntö ei tässäkään tapauksessa ole aivan yhtä ruusuinen. Käyttäjän on aluksi luotava ZEN X-Fi Chat Account Creativen sivuilla, jonka jälkeen soittimeen luodaan oma simppeli avatar-kuva valmiista palikoista. Alias-nimeä ei ole mahdollista käyttää, sillä soitin käyttää automaattisesti käyttäjän rekisteröimää koko nimeä. Kun avatar on luotu, käyttäjä voi ottaa yhteyden Creativen pikaviestintäserveriin. Tarjolla on Creativen oma verkko sekä yhdyskäytävät Yahoo!:n ja MSN:n palveluihin. Kun pikaviestiyhteys on muodostettu, käyttäjä voi keskustella kerrallaan vain yhden kaverin kanssa. Lisäksi soittimen muita toimintoja, kuten musiikkitoistoa, ei voi käyttää samanaikaisesti. Viimeinen ja suurin naula arkkuun on tekstisyötön toteutus. Lehdistötiedotteen perusteella sai ymmärtää, että soittimen yhdeksän näppäimen rykelmä mahdollistaisi kännykkää imitoivan tekstinsyöttötavan. Teksti naputellaan kuitenkin ruudulle paljon monimutkaisemmin. Näppäimien muodostaman neliön reunojen keskimmäisillä näppäimillä valitaan näytölle ilmestyvältä ”kännykän näppäimistöltä” haluttu näppäin, jonka jälkeen keskinäppäintä painetaan niin monta kertaa, että oikea merkki tulee kohdalle. Ennustavaa tekstinsyöttöä ei ole. Näppäinneliön kulmanäppäimillä pääsee siirtämään kursorin suoraan virtuaalinäppäimille 1, 3, 7 ja 9, mutta käytännössä se ei juurikaan nopeuta kirjoittamista. Vaihtoehtoisena tekstinsyöttöratkaisuna on malli, jossa näppäimet kiertävät kehänä näytön reunoilla, mutta se ei tarjoa sen kummoisempaa helpotusta näppäilytuskaan.

ZEN X-Fi:tä suunnitellessaan Creativen insinöörit ovat keskittyneet aivan vääriin seikkoihin. ZEN-mallista saadun käyttäjäpalautteen kuuntelemisen sijaan uutuussoittimeen on päätetty lisätä kourallinen mielenkiintoisia ominaisuuksia, joista merkittävän osan toteutus on kuitenkin jätetty täysin puolitiehen. Nykyisellään ZEN X-Fi:n WLAN:ia käyttävät toiminnot ovat lähes hyödyttömiä ja näppäinratkaisussa on menty pahasti takapakkia. ZEN X-Fi ei ole missään nimessä huono soitin, mutta ZEN-malliin nähden se on kehno kehitysaskel ja ainoat sen ostamista puoltavat valtit ovat hyvät EP-830-kuulokkeet sekä sisäänrakennettu kaiutin.

Hyvää

  • Näyttö
  • Hyvät kuulokkeet
  • Käyttöliittymä
  • Ominaisuudet (kalenteri, nauhuri, FM-radio yms.)
  • Äänenlaatu
  • WLAN-yhteys

Huonoa

  • Näppäimet
  • WLAN:ia käyttävien toimintojen huono toteutus
  • SD/SDHC-muistikorttipaikan hyödynnettävyys

Creativen ZEN X-Fi -tuotesivut