Uusimmat

TaskuMuron pikatestissä Nokia N96

07.10.2008 16:59 Juha Kokkonen

Nokia esitteli N96:sen mallistonsa huipulle jo viime helmikuun alussa, mutta Nokialle tyypilliseen tapaan kuningasmallin toimitukset alkovat vasta paljon myöhemmin, eli Suomen markkinoista puhuttaessa syyskuun 24. päivä. N96 on seuraaja suositulle N95/N95 8GB-mallille, mutta uutta ei ole tarjolla merkittävissä määrin. Tärkeimmät uudistukset ovat uudempi käyttöliittymän versio, tuplattu sisäinen muisti sekä DVB-H-viritin. Puhelimen suositushinta on 945 euroa, mutta todellinen hinta on asettunut Suomessa näin aluksi runsaaseen 700 euroon. Saimme testikappaleen N96:sta ja pääsimme tutustumaan siihen käytännössä noin viikon ajan. Tässä pika-artikkeli aiheesta.

N96 toimitetaan mustansävyisessä pahvipakkauksessa jonka pinnasta löytyy kulmikkaita kuvioita. Kannesta löytyy laitteen kuva ja taustapuolelle on printattu tiivistelmä tärkeimmistä ominaisuuksista. Lisäksi kanteen on liimattu tarra, joka kertoo puhelimen muistista löytyvän esiladatun täysimittaisen Transformers-elokuvan. Pakkauksen sisällä ensimmäisenä vastaan tulee muovikehyksen sisään suojattu puhelin. Tarvikkeet ovat sijoiteltuna pakkauksen sisälle kahteen kerrokseen. Myyntipakkaukseen kuuluu puhelimen ohella BL-5F-akku, kuulokkeet, mikrofonilla varustettu johdollinen musiikkikaukosäädin, micro-USB-datakaapeli, TV-ulostulojohto, pienikokoinen seinälaturi, autolaturi, ohjelmistolevy sekä käyttö- ja pikaoppaat eri kielillä.

Ulkonäöllisesti N96 ei tarjoa mitään uutta, sillä se on kuin suurennettu N81-malli. Värien, materiaalien ja näppäinsijoittelun osalta N96 on kuin kopio N81:stä, eikä perehtymättömämpi varmasti osaisi erottaa niitä toisistaan. N96 mukailee N-sarjan viimeisintä muotoiluvirtausta yhdessä N78- ja N85 -mallien kanssa ja on hämmästyttävää, kuinka vähän persoonallisuutta Nokia on sivellyt huippumallinsa muotokieleen.

Ominaisuuksien osalta N96:een on pakattu lähes kaikki mitä älypuhelimesta voi kuvitella löytyvän. 2,8 tuuman värinäyttö, viiden megapikselin kamera automaattitarkennuksella, tuplaledisalama, 3G HSDPA-tuki, WLAN, sisäänrakennettu A-GPS-vastaanotin, DVB-H-TV-viritin, 16 gigatavun sisäänrakennettu muisti, microSD/microSDHC-muistikorttipaikka, sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, RDS-FM-radio, 3,5 mm kuulokeliitäntä, TV-ulostulo ja Bluetooth v2.0 A2DP-tuella. Suorittimena toimiva 264 megahertsin Dual ARM 9 on tehottomampi kuin N95:ssa käytetty 332 MHz versio, joka on melko erikoista. RAM-muistia N96:sta löytyy 128 megatavua.

N96:sta löytyy S60 3rd Edition käyttöliittymä Feature Pack 2 -päivityksellä. Ohjelmistopuolella N96:sta löytyy mm. perinteiset musiikki- ja videosoittimet, karttaohjelmisto kolmen kuukauden ilmaisella ääniohjatulla navigoinnilla, kameran videonauhoitusmahdollisuus 30 fps ruudunpäivityksellä, N-Gage-pelitoiminto ja esiladattu Tetris-peli, sähköpostiohjelma (POP&IMAP) sekä webbiselain. Toimisto-ohjelmistot mahdollistavat Word-, Excel-, Powerpoint- ja PDF-dokumenttien avaamisen sekä ZIP-tiedostojen purkamisen. (jatkuu…)

N96:n rakenne on liukuläppämallia, eli numeronäppäimistö paljastuu liukuvan päälliosan alta. 103 x 55 x 18 mm kokoinen laite on melko kookas varsinkin farkkujen taskussa pidettäväksi. 125 gramman massa on toisaalta hyvinkin maltillinen ulkomittoihin ja ominaisuuksiin nähden. Puhelimen kuoret ja runko ovat täyttä muovia, joka on kyseenalaista tämän hintaluokan laitteelle. Kuorten etuosa on naarmuille ja sormenjäljille arkaa kiiltävänmustaa muovia ja kyljet mattapintaista shampanjansävyistä hopeanväristä muovia. Kuoret ovat melko tukevat eikä testikappaleen liukumekanismissa ollut havaittavissa sivuttaissuuntaista klappia. Pystysuunnassakin välystä tuntui vain ehkäpä noin millin kymmenyksen verran. Liukumekanismin avaaminen yhdellä kädellä on hankalaa, sillä puhelimen päältä ei löydy mitään kohoumaa, josta peukalolla työntämällä päälliosan saisi tukevasti liikkeeseen. Liikkeeltään liukukansi on tasainen ja sopivan jähmeä. Kaikesta huolimatta materiaalivalinnat ja laatutuntuma eivät ole kohdallaan puhelimen 700 euron hintalappu huomioiden.

Puhelimen kylkiin ja päätyihin on sijoitettu runsaasti painikkeita ja liitäntöjä. Oikealta sivulta löytyy kameran laukaisinpainike, äänenvoimakkuuden/zoomauksen nuolinäppäimet sekä kulmista metallisella ristikolla suojatut kaiuttimet. Kameran laukaisinpainike on kooltaan liian pieni ja tuntumaltaan onneton. Kuvaa otettaessa tarkennus tapahtuu painamalla nappia puoliväliin, mutta porrastus on niin epäselvä, että kuvat saattavat epäonnistua ajoittain painikkeen takia. Pohjaan on sijoitettu pieni latauspistoke, datakaapelille tarkoitettu microUSB-liitäntä sekä pieni mikrofonin aukko. Vasempaan kylkeen on löytänyt paikkansa microSD-muistikorttipaikan luukku. Virallisesti tuettuna ovat kortit kahdeksaan gigaan saakka, mutta myös 16 gigatavun microSDHC-korttien on raportoitu toimivan moitteetta.

N96:n kookas näyttö on vaikuttanut siihen, että hallintanäppäimet ovat löytäneet paikkansa pieneltä kaistaleelta näytön alapuolelta. Pieneen tilaan suuntanäppäimen ympärille on kerätty kaikkiaan 11 näppäintä, joka heikentää väkisin käyttöergonomiaa. Lisäksi kaikki näppäimet hopeanvärisiä suuntanäppäintä ja multimedianäppäintä lukuunottamatta ovat samassa tasossa, joten näppituntumalla oikeaa näppäintä on vaikeaa löytää. Lähimmäs kehämäisen suuntanäppäimen ympärille on sijoitettu median toistossa käytettävät edellinen-, seuraava-, play/pause- ja stop-näppäimet, joiden symbolit näkyvät vain taustavalaistuksen ollessa päällä. Näppäinten tarpeellisuus on kyseenalainen, sillä samat toiminnot olisivat hoituneet perinteiseen tapaan myös suuntanäppäimen avulla. Ohut kehämäinen suuntanäppäin jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itse en ainakaan nähnyt sen käyttöä ongelmalliseksi. Kehän sisäreunaan on sijoitettu valkoinen valo, jonka saa halutessaan sykkimään pehmeästi tasaisin väliajoin. Suuntanäppäimen keskellä sijaitsee suurikokoinen tasapintainen valintanäppäin, jonka painaminen ei tuota ongelmia.

Liukuläpän ollessa avattuna yläpuoliskon alareunassa sijaitsevien valikko- ja c-näppäinten käyttö helpottuu, sillä puhelimen painopiste muuttuu helpommin pideltäväksi. Yläosan näppäinten kokoon ja sijoitteluun nähden niiden käytettävyys on yllättävänkin hyvä. Myös puhelimen numeronäppäimet ovat kiiltävää muovia ja keräävät täten sotkua ja sormenjälkiä. Numeronäppäimet ovat tyydyttävän kokoiset ja tuntumaltaan onnistuneen näpäkät, mutta miinuspuolena näppäinten välistä ei löydy minkäänlaisia korotuksia, joten näppäinten tunnistaminen toisistaan hankaloituu. Lisäksi liukuläppäpuhelimille tyypillisesti ylimmän rivin näppäimiä on hieman hankalampi käyttää, koska ne ovat aivan kiinni ylemmän puoliskon alareunassa. Ongelma olisi ratkaistavissa jättämällä pieni tyhjä kaistale ylimmän numeronäppäinrivin yläpuolelle.

Tässä vaiheessa lienee paikallaan tarkennus aiemmin mainittuun: N96:n rakenne on itse asiassa kaksoisliukuläppä, kuten edeltäneissä N95-malleissakin nähtiin. Käytännössä kaksoisliukuläppä tarkoittaa sitä, puhelimen kansi on rakennettu liukuvaksi kahteen suuntaan ja myös puhelimen toisesta päädystä löytyy näppäimiä. Nämä neljä kiiltävän mustaa tasapintaista näppäintä toimivat apuna musiikki- ja pelikäytössä ja niiden symbolit tulevat esiin taustavalaistuksen myötä. Näppäinten symbolit vaihtuvat käyttötarkoituksen mukaan – perinteiset musiikinhallintasymbolit vaihtuvat pyöreisiin pelisymboleihin kun siirrytään N-Gage-pelien pariin. Näinollen puhelinta voi pitää vaakatasossa kaksin käsin pelikoneen tavoin. Näppäinten liike on lyhyt ja niitä on painettava takareunasta.

Laitteen näyttönä toimii siis 16 miljoonan värin LCD-näyttö, joka on kooltaan 2,8 tuumaa ja 240×320 pikseliä. Monelle näytön resoluutio on pettymys, sillä monista kilpailevista tuotteista löytyy selvästi tarkempi näyttö. Pikselimäärästä huolimatta kyseessä on Nokian parhaista näytöistä – kuva on kirkas, tarkka ja värikylläinen. Kiihtyvyysanturin ansiosta näytön kuva kääntyy automaattisesti vaakatasoon puhelimen mukana. Esimerkiksi webbiselauksessa vaakasuuntainen näkymä toimii paremmin.

Koska N96 on suunnattu erityisesti multimediakäyttöön, sijaitsee 3,5 mm kuulokeliitäntä käytännöllisesti keskellä laitteen päällä. Liitäntään voi kytkeä joko kaukosäätimellä varustetun jatkojohdon tai suoraan mitkä tahansa kuulokkeet. N96:n kuulokelähdön äänenlaadussa on tapahtunut parannusta esimerkiksi N95-malleihin nähden, mutta äänikentässä on havaittavissa edelleen vääristymiä, eikä äänenlaatu pärjää vertailussa esimerkiksi iPhonea tai useimpia MP3-soittimia vastaan. Kuvassa kuulokeliitännän vasemmalla puolella näkyy virtapainike, joka on hieman turhan pieni ja jäykkäliikkeinen esimerkiksi profiilien näppärään vaihtamiseen. Kuulokeliitännän oikealla puolella näkyy puolestaan jousipalautuva liukukytkin, jonka avulla automaattinen näppäinlukko kytketään päälle ja pois. Ratkaisu on mielenkiintoinen, sillä näppäinlukkoa ei saa lainkaan kytkettyä päälle näppäimistön kautta, mutta osoittautui erittäin toimivaksi pienen totuttelun jälkeen.

Takakuori on kiiltäväpintaista muovia, jonka sisällä on havaittavissa metallista kimalletta sekä kolmiulotteisia aaltokuvioita. Kuviointi on melko mielenkiintoinen ratkaisu tämän hintaluokan puhelimeen, varsinkin kun etukuori on tasaisen kiiltävän musta. Automaattitarkenteinen viiden megapikselin Carl Zeiss Tessar -kameramoduli yhdessä kahdesta teholedistä muodostuvan salaman kanssa muodostavat takakuoren ylempään puoliskoon oman saarekkeensa. Valitettavasti kameran suojalinssille ei ole mitään suojamekanismia, joten pidemmän päälle se on alttiina naarmuille ja kolhuille. Kuvien laatu on kamerapuhelimien kärkipäätä, pitkälti automaattitarkennuksen ansiosta, mutta silti kuvanlaatu tuotti allekirjoittaneelle pienen pettymyksen. Etenkin sisätiloissa kuvat jäivät väreiltään elottomiksi, eivätkä osoittautuneet yleisestikään laadultaan sen kelvollisemmiksi, kuin 3,2 megapikselin Carl Zeiss Tessar -kameralla varustetun N73-mallin kuvat. Osa kameran suojalinssiä ympäröivästä hopeanvärisestä kehyksestä on nostettavissa pystyyn, jolloin se toimii puhelinta viistosti pystyssä pitävänä tukena kovilla ja tasaisilla pinnoilla. Idea on näppärä ja joissain tilanteissa toimiva, muttei erityisen tukeva.

Takakuori on tukevaan tuntumaan nähden heppoisen oloisesti kiinni muutamalla muoviväkäsellä ja sen alta paljastuu tylsä näkymä. Kun akku on paikoillaan, ei näkyvissä ole mitään elektronisia komponentteja. N96:ssa käytetään BL-5F-akkua, jonka Li-Ion-kennot tarjoavat virtaa 950 mAh. Akku on alimitoitettu puhelimen ominaisuuksiin nähden ja on erittäin kummallista, että Nokia on päätynyt käyttämään sitä huippumallissaan. Jo kertaalleen N95:n alitehoinen akku päivitettiin N95 8GB -mallissa tehokkaampaan 1200 mAh versioon, joten päätös käyttää uuden sukupolven N96:ssa jälleen tehottomampaa akkua, on järjetön. Testijaksolla akku kesti Pirkanmaan ja Satakunnan alueella liikuttaessa peruskäytössä 2-3 päivää. Netissä surffaillessa akun sai sippaamaan 2-3 tunnissa.

N96:n lukuisista ominaisuuksista ehkäpä eniten kiinnostusta keräsi DVB-H-virittimeen perustuva mobiili-TV-ominaisuus. Monien ennakkoluulot kuvanlaatua kohtaan olivat suuret, mutta yllättyminen oli aina positiivista. Lähetykset näkyivät Tampereen keskustan tuntumassa, niin ulkona kuin sisälläkin, aina vähintäänkin kohtalaisesti. Myös ohjelmien tekstityksistä saa selvää suuren näytön ansiosta. Mobiili-TV-lähtetyksistä vastaa Digita ja verkko kattaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudun laajasti sekä Turun, Tampereen ja Oulun alueet. Peittoalue kattaa noin 40% suomalaisista. Kanavatarjonta on tällä hetkellä suoraan sanoen heikkoa, sillä televisiokanavista tarjolla ovat vain MTV3 sekä The Voice. Mobiilitelevision katselemiseen N96:sta ei siis kannata vielä hankkia.

Series60 3rd Edition Feature Pack 2 -käyttöliittymä on tuttua kauraa Nokialaisiin älypuhelimiin tutustuneille, mutta tuo silti mukanaan muutamia nopeudellisia ja visuaalisia parannuksia. Aktiivisen valmiustilan ruutua on monipuolistettu ja valikoiden siirtymäanimaatiot ovat näyttävämpiä. Kuvagalleriaan on tehty parannuksia ja avoinna olevien sovellusten lista on nyt tarjolla myös jokaisen pop-up-valikon ylimmäisenä valintana. Pieniä viilauksia ja parannuksia on paljon, joten niitä ei tämän lyhyen pika-artikkelin yhteydessä ole mielekästä käydä suuremmassa mittakaavassa läpi.

Yleisesti ottaen N96:n valikot ja toiminnot toimivat ripeästi, toisin kuin joissain vanhemmissa S60 3rd Edition -puhelimissa. Nettisivujen selailu on vaaka-asennossa yllättävän toimivaa näytön 320×240 pikselin resoluutiosta huolimatta ja myös WLAN toimi moitteetta pidempienkin surffailusessioiden ajan. GPS-vastaanottimen herkkyys tuntuu olevan parantunut aiemmista malleista ja 2,8 tuuman näyttö ei ahdista enää liikaa navigointikäytössä. Nokian oma karttaohjelmisto ei edelleenkään tyydytä kaikkien tarpeita navigointikäytössä, mutta onneksi sisäinen GPS-vastaanotin toimii myös kolmansien osapuolion navigointiohjelmien kanssa. Puheluissa N96:n kuulokeääni on yksi parhaita joita olen kuullut – äänessä on lämpöä, voimakkuutta ja syvyttä tavallista enemmän.

Yhteenvetona Nokia N96 on mobiililaite, josta löytyy lähes kaikki mahdollinen pieneen tilaan pakattuna. Yksi tärkeä kuitenkin puuttuu, ja se on kosketusnäyttö. N96 julkaistiin jo helmikuussa, mutta saapui markkinoille vasta nyt syksyllä. Puolessa vuodessa aika on jo ehtinyt ajaa tietyiltä osin ohi, varsinkin kun edeltäjämalli N95 8GB tarjoaa lähes samat herkut. Nokian syksyn uutuuksista odotetuin onkin N96:n sijasta nykytrendien mukaisesti kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic, joka sijoittuu keskihintaisten älypuhelinten luokkaan. N96 on sulavasti toimivalla ohjelmistolla varustettu monitoimipakkaus, joka ei kuitenkaan tarjoa huikealle hinnalleen vastinetta. Lähes samat ominaisuudet ovat tarjolla jo puolta halvemmissa Nokian älypuhelimissa.

Hyvää:

  • Näyttö
  • Runsaat ominaisuudet
  • 16 gigatavua muistia
  • Näppäinten tuntuma
  • Parantunut GPS-vastaanottimen herkkyys
  • Mobiili-TV:n kuvanlaatu
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä ja kauko-ohjain
  • Autolaturi pakkauksen mukana
  • Sulavasti toimiva S60 3rd Edition FP2 -käyttöliittymä

Huonoa:

  • Hinta
  • Kuorten materiaali ja laaduntuntu
  • Näppäinten ergonomia
  • Ei suojaa kameran linssille
  • Kameran laukaisinpainikkeen huono tuntuma
  • Akku ja akunkesto
  • Prosessoriteho edeltäjämalliin nähden
  • microUSB-liitännän kautta ei voi ladata puhelinta

Nokia N96 -tuotesivu