UUSIMMAT

Tekeekö Palm paluun? HP myi oikeudet eteenpäin

02.01.2015 15:19 | Petrus Laine | 3

Palm on monelle tuttu merkki etenkin PDA-laitteistaan. Myös älypuhelimia valmistanut yritys myytiin HP:lle vuonna 2010. HP tappoi merkin vuoden kuluessa kaupoista ja lopetti myös yhtiön WebOS-käyttöjärjestelmän kehittämisen pian sen jälkeen. Vuosien hiljaiselon jälkeen näyttää siltä, että Palm on valmiina nousemaan haudastaan.

HP on myynyt Palm-brändin ja siihen liittyvät tuotemerkit Wide Progress Global Limited -yhtiölle. Pöytälaatikkoyritykseksi luokiteltava WPGL on ollut tähän asti olemassa täysin tyhjänpanttina, ja nyt sen ainut funktio on toimia Palm-oikeuksien haltijana ainakin vähän aikaa. Netin salapoliisit alkoivat selvittämään nopeasti mistä kaupoissa on tarkemmin kyse ja nyt näyttää käytännössä varmalta, että HP myi oikeudet todellisuudessa Alcatel OneTouchille.

Ensimmäiset vihjeet uudesta omistajasta saatiin, kun palm.com-osoite alkoi ohjata vierailijat hpwebos.com-osoitteen sijasta mynewpalm.com-osoitteeseen. Mynewpalm.comin sisältö on toistaiseksi vain Palmin logo, jonka alla oleva teksti vaihtelee ”Coming Soon”:n ja ”Smart Move”:n välillä, joista jälkimmäinen on samalla Alcatel OneTouchin slogan. Koska pelkkä yhtenevä slogan voisi olla vain sattumaa, tarvittiin väitteelle uudesta omistajasta tietenkin lisää todisteita. Niitä saatiin, kun selvisi että sopimukset oikeuksien siirrosta allekirjoitti Wide Progress Global Limitedin puolelta Nicolas Zibell, Alcatel OneTouchin Amerikkojen ja Tyynen valtameren alueen osaston johtaja.

Spekulaatioiden mukaan Palmin oikeuksien oston myötä kiinalaisen TCL:n suurimmaksi osaksi omistama Alcatel OneTouch tulisi myymään älypuhelimiaan tulevaisuudessa nimenomaan Palm-merkillä. Yhtiön menekki on ollut heikkoa etenkin Yhdysvalloissa, jossa Alcatel OneTouch on merkkinä käytännössä tuntematon. Palmin myötä yhtiö saisi myytyä puhelimiaan jo tunnetun merkin voimin, minkä oletetaan nostavan niiden menekkiä selvästi.

Kerro kommenteissa onko sinulle älypuhelimen merkillä väliä, vai ostatko puhelimen vain sen ominaisuuksien perusteella.

webOS Nation, It looks like Alcatel Onetouch purchased the Palm trademarks from HP

Keskustelu

Toivon mukaan se merkki tai brändi ei itsellä valintoihin liialti vaikuta, mutta Palmilla kyllä oli aikoinaan ihan onnistuneita tuotteita ja WebOS ei sinänsä konseptina mitenkään aivan typerin ollut Palmin/HP:n aikoina. Varsinkin sen jälkeen, kun Nokia tappoi Maemo/Meegon ja esimerkiksi Ari Jaaksi siirtyi niistä piireistä HP:lle vastaa WebOS-käyttöjärjestelmän kehityksestä tai jotain vastaavaa. Eikä nuo form factorit myöskään olleet mitään aivan typeriä noissa kapuloissa, kun ymmärrettiin myös fyysisen näppäimistön edut.

Tuskin se mitenkään täydellinen ikinä ollut ja varmasti se olemattomalle menestykselle oli loppujen lopuksi ihan järkeviäkin syitä. Nyt taitaa WebOS olla kaupallisessa käytössä lähinnä LG:n telkkareissa ja Ari Jaaksikin istuu Jollan hallituksessa. Silti mennyt jotenkin suurin mielenkiinto vaihtoehtoisiin mobiilikäyttöjärjestelmiin vuosia sitten, että vaikka WebOS nähtäisiin uudestaan Alcatel Onetouchin toimesta (Hämäävä nimi kun on sellainenkin yhtiö olemassa televerkoissa kuin Alcatel-Lucent). Ei kyllä itseäni hirveästi kiinnosta enään..

Edit: Olisi kyllä voinut tuota nimeä hieman Googletta. Alcatel OneTouch on ilmeisesti Alcatel-Lucentin ja TCL:n yhteinen konsepti ja on jo 2004 käynnistetty. Myöhemmin Alcatel-Lucent menetti kiinnostuksen ja myi osakkeet TCL:lle, mutta nimi jäi kuitenkin elämään. En kyllä ihan täysin ymmärrä miksi, mutta mikäli Palminkin oikeudet piti ostaa, ehkäpä heillä on jonkinlainen mielenhäiriö ratsastaa vanhoilla tuotemerkeillä.

Olen Palm fani. Heidän puhelintaan minulla ei koskaan ole ollut, mutta käytän edelleen jonkin verran Tungsten TX:ää ja Palm Desktopia joka mielestäni on paras kalenterisofta. Android puhelimeeni olen viritellyt Palm emulaattoria. Adobe ilmeisesti kaatoi aikanaan Palmin kun päivitteli turhan laiskasti Flashia jolloin nettipuoli takkusi heidän PDA -laitteissaan. Nyt taas Flash taitaa olla vähitellen siirtymässä html 5:n myötä historiaan, ihan tarpeeksi siitä on jo harmia ollutkin. ITC -alalla ei mikään ole ikuista. Ei tuhokaan välttämättä.

Muropaketin uusimmat