Uusimmat

Olemus ja perusominaisuudet

21.06.2020 19:00 Ilari Hauhia

Olemus ja perusominaisuudet

Ulkoisesti Honor 9X Lite on ihan tyylikkään näköinen. Testilaitteen turkoosi väritys herättää huomiota, minkä voi käyttäjästä riippuen nähdä hyvänä tai huonona puolena. Puhelimen lasinen tausta peilaa valoa, joten siitä voi ihastella omaa kuvaansa. Tausta kerää myös sormenjälkiä puoleensa hyvin tehokkaasti.

Lasitaustaisen puhelimen runko on valmistettu alumiinista. Puhelin istuu käteen hyvin ja sen ulkomitat ovat 160,4 x 76,6 x 7,8 millimetriä. Painoa laitteella on 188 grammaa ja se tuntuu kädessä keveältä. Honor 9X Liten oikealle reunalle aseteltujen nappien tuntuma on sekin hyvä. Hintaluokkaan nähden myös puhelimen reunat ovat varsin kapeat.

Puhelimen näytön tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, mikä on varsin tyypillistä Honor 9X Liten hintaluokassa. Näytön väritoisto ja kontrasti ovat riittävän hyviä, kuin muistetaan, että kyse on varsin kohtuuhintaisesta puhelimesta. Maksimikirkkaus saisi kuitenkin olla korkeampi, sillä kirkkaassa päivänvalossa näytöstä on vaikea saada enää selvää.

Honor 9X Liten taakse asetettu sormenjälkitunnistin lukee sormenjäljen nopeasti. Sormenjälkitunnistin on kuitenkin asetettu puhelimessa melko korkealle ja siihen osuminen vaatii etusormelta jonkin verran kurottamista.

Puhelimen kaiuttimen ääni ei ole kaksinen ja ääni kuulostaa purkkimaiselta. Kaikeksi onneksi Honor 9X Litestä löytyy 3,5 millimetrin audioliitäntä kuulokkeita varten.

Ohjelmiston puolesta Honor 9X Liten Android 9 Pien päällä toimiva EMUI 9.1 on sinällään ihan toimiva, mutta vanhentunut. Laitteelle ole välttämättä koskaan luvassa edes Android 10 -päivitystä, ovella pikku hiljaa kolkuttelevasta Android 11:sta puhumattakaan. Puhelimen tietoturvapäivityksien puolesta laitteesta löytyi harmillisen vanha helmikuun tietoturvapäivitys.

Muihin käyttöliittymiin, kuten puhtaaseen Androidiin tottuneelle, Honor 9X Litestä löytyvä EMUI saattaa aiheuttaa aluksi pientä hämmennystä, sillä oletusasetuksilla esimerkiksi täysi sovellusvalikko ei ole päällä, vaan kaikki applikaatiot kasautuvat aloitusruuduille.

Sovellusvalikon voi kuitenkin ottaa käyttöön asetuksista. EMUI:ssa näytön alareunassa on vielä erilliset virtuaaliset painikkeet kotiruudulle, takaisin-näppäimelle ja auki oleville sovelluksille.

Käyttöliittymään on esiasennettu muutamia Huawein ja tämän yhteistyökumppaneiden sovelluksia. Niihin kuuluvat muun muassa Facebook, Booking.com, Amazon Shopping, SwiftKey, Ebay sekä joukko Huawein omia palveluita ja työkaluja kuten Huawei Video sekä HiCare. Mukana ovat toki myös Googlen esiasennetut sovellukset. Ylimääräiset sovellukset voi kuitenkin halutessaan poistaa laitteesta tavalliseen tapaan.

Kirin 710 riittää edelleen peruskäyttöön, kuten netin selaamiseen, sosiaalisen median käyttämiseen, viestittelyyn ja kevyeen pelaamiseen. Esimerkiksi valikoita selatessa kannattaa kuitenkin varautua pieneen nykimiseen, eikä laitetta voi suositella varsinaiseksi pelipuhelimeksi. Esimerkiksi kevyet Candy Crush ja Angry Birds toimivat vielä pelattavasti, mutta vaikkapa raskas Asphalt 9: Airborne oli jo nykivä kokemus.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja perusominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat