UUSIMMAT

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

21.06.2020 19:00 | Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Honor 9X Liten takaa löytyy kaksi kameraa, jotka ovat 48 megapikselin f1.8-aukolla toimiva pääkamera sekä kahden megapikselin syvyyskamera.

48 megapikselin kamera pienentää kuvat pixel-binning-tekniikalla 12 megapikselin kuviksi. Pixel-binningin avulla neljä pikseliä yhdistyy yhdeksi, joka lisää kuviin esimerkiksi valoa. Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja aukkoarvo f2.0.

Pääkamera ottaa hintaluokkaansa nähden ihan hyviä kuvia, vaikka kuvien laatu ei tietenkään vastaa kalliimpien puhelimien ottamien kuvien laatua. Hyvässä valossa otettujen kuvien kontrasti, värit ja valotukset onnistuvat keskimäärin hienosti. Myös hämäräkuvat onnistuvat erillisen hämäräkuvatilan avulla kohtuullisesti, jos puhelimen saa pidettyä kuvauksen aikana paikoillaan.

Kuvauksessa helpotti kamerasovellukseen upotettu ja täysin automattisesti toimiva Camera AI, joka tunnistaa kuvauskohteen ja parantaa kuvaa sen avulla. AI:n saa kytkettyä pois päältä, mutta pääosin se vaikutti toimivan hyvin.

Honor 9X Litestä puuttuvat kuitenkin nykyään jo monista 200 euron hintaluokastakin löytyvistä puhelimista löytyvät lisäkamerat. Erityisesti kuvaaja jää kaipaamaan tele- ja laajakulmakameroita, jotka mahdollistaisivat kuvaamisen erilaisissa tilanteissa. Itse kamerasovellus on onneksi helppokäyttöinen.

Etukameran tarkkuus ja laatu riittävät hyvin sosiaalisen median käyttöön, kuten vaikkapa Snapchat-selfiehin.

Videokuvauksen puolella Honor 9X Lite kykenee 1080p tarkkuuteen 60 FPS:n nopeudella. Korkeampi tarkkuus olisi tietysti mukava, mutta nykyiselläänkin kamera ottaa kohtalaisen hyvää videokuvaa.

Honor 9X Lite -puhelimen suorittimena on 12 nanometrin prosessilla valmistettu, kahdeksanytiminen Kirin 710. Se koostuu neljästä 2,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä ja neljästä 1,7 gigahertsin Cortex-A53-ytimestä. Grafiikasta vastaa Mali-G51-grafiikkasuoritin.

Keskusmuistia puhelimessa on neljä gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. MicroSD-muistikortin avulla tallennustilaa voi laajentaa vielä 512 gigatavulla.

Suorituskykytesteistä Antutu ja Geekbench 5 tunnistivat Honor 9X Lite – mallin Honor 8X -puhelimeksi, todennäköisesti koska puhelimien järjestelmäpiirit ja muistien määrä ovat täsmälleen samat. Tämä alleviivaa puhelimien yhtäläisyyttä entisestään.

Suorituskykytesteissä verrokeiksi valittiin samalla Kirin 710F -suorittimella varustettu Huawei P Smart Z sekä Motorolan Snapdragon 665:llä varustettu One Hyper. Kuten tuloksista voi nähdä, ovat puhelimet varsin tasaväkisiä.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissa koko kolmikko suoriutui hyvin tasaisesti.

Myös graafista suorituskykyä mittaavassa Antutu-testissä tuloksissa oli jo enemmän vaihtelua. Motorola vie selvästi voiton, mutta Honor 9X Lite pärjää nyt hieman Huawei P Smart Z -mallia paremmin.

Lähinnä suorittimen laskentakykyä mittaavassa Geegbench-testissä Huawei  ja Honor suoriutuvat tasatahtiin, Mutta Motorola nappaa tässäkin kärkipaikan.

Yleisempää suorituskykyä mittaavassa PCMarkissa voittajaksi kiri jälleen Motorola One Hyper. P Smart Z jäi Antutun tapaan porukan  hännille.

Myös akkukestossa puhelimet pärjäsivät kohtalaisen tasaisesti, joskin Honor 9X Lite jäi testijoukon viimeiseksi.

Tosielämässä Honor 9X Liten 3750 milliampeeritunnin akku kesti aamusta iltaan kohtuullisen hyvin ja hyvin vähäisellä käytöllä akusta voi riittää virtaa jopa kahdeksi vuorokaudeksi. Mikäli laitteella suoritti akkua kuluttavia toimintoja, kuten katsoi videoita tai pelasi, oli välilataukselle tarvetta jo kesken päivän. Puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen kestää vajaat kaksi tuntia.

Puhelimen micro-USB-portin kautta tapahtuva lataus on kilpailijoihin verrattuna verkkaista mukana tulevalla 10 watin laturilla, eikä puhelin tue pikalatausta. Pikalatauksen puuttumisen huomaa kuitenkin selvästi, mikäli akkuun haluaisi nopeasti hieman lisävirtaa. Myös vanhanaikaisen micro-USB-kaapelin käyttäminen oli ikävää, mikäli suurin osa muista ladattavista laitteista tukee USB-C:tä ja latautuu näin tarvittaessa yhdelläkin laturilla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja perusominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto