Uusimmat

Olemus

18.03.2022 19:00 Ilari Hauhia

Olemus

Motorola Edge 30 Pro -puhelimen yleisilme on varsin hillitty. Laitteen kamerayksikkö on asetettu takapuolen vasempaan ylänurkkaan. Etupuolelta löytyy keskitetty näyttöreikä etukameraa varten. Motorolan puhelimille tyypilliseen tapaan laitteen takapuolta löytyy pieni Motorolan logo.

6,7-tuumaisen näytön myötä puhelin on suurikokoinen, ja sen käyttäminen yhdellä kädellä on vähintäänkin vaivalloista. Edge 30 Pron strategiset mitat ovat  163,1 x 76 x 8,8 millimetriä ja se painaa 196 grammaa.

Vaikka kyse on alemman lippulaivaluokan puhelimesta, on laitteen kuori valmistettu edelleen muovista. Puhelimen tuntuma on kyllä kohtuullisen laadukas, mutta muovipintaisen rungon laatuvaikutelma ei silti yllä metallirunkoisten tai lasilla päällystettyjen kilpailijoiden tasolle.

Mattapinta ei kuitenkaan kerää kovinkaan pahasti sormenjälkiä, eikä se ole kovin liukas. Silikonisen suojakuoren kanssa laite kuitenkin pysyy kädessä vieläkin paremmin.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on asetettu laitteen oikealle reunalle virtapainikkeen yhteyteen. Sivunäppäimet on asetettu oikealla reunalla hyvin korkealle, ja sormenjälkitunnistimelle osuminen saattaa olla hankalaa varsinkin pienikätisemmille käyttäjille. Äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitetut näppäimet löytyvät aivan oikean reunan ylälaidasta. Näppäimien tuntuma on hyvä, vaikka niihin osuminen voikin sijoittelusta johtuen olla hankalaa.

Edge 30 Pron 6,7-tuumainen 2400 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva pOLED-näyttö toimii 144 hertsin virkistystaajuudella. 144 hertsin näytöt ovat puhelimissa vielä verrattain harvinaisia ja käyttö tuntuukin erittäin sulavalta. Käytännön ero 120 hertsin näyttöön verrattuna tuntuu kuitenkin minimaaliselta. 144 hertsin tilan kanssa ei tullut vastaan erityisempiä ongelmia, joskin esimerkiksi harva peli tukee 144 hertsin tilaa.

Näytön tarkkuus on sekin pelkällä pikselimäärällä mitattuna hieman matala verrattuna joihinkin kilpailijoihin, mutta käytännössä tarkkuus riittää peruskäyttöön oivasti.

Edge 30 Pro -mallin näytön laatu on sulavuuden ohella myös muuten korkea. Maksimikirkkaus riittää hyvin myös ulkokäyttöön, kontrastit ovat kohdallaan ja väritoisto miellyttää silmää. Ruudulta katsoo mielellään vaikkapa Netflix-sarjoja.

Näytön väritoistoa voi säätää neutraalin ja saturoidun väliltä. Myös värilämpötilan säätäminen on mahdollista.

Edge 30 Pro’n alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä puhelimen stereokaiuttimien toinen kaiutin. Stereokaiuttimien äänenlaatu on varsin hyvä ja niiden kautta katselee mielellään vaikkapa satunnaisia videoita. Puhelin on lisäksi yhteensopiva niin Snapdragon Sound- kuin Dolby Atmos -äänentoistonkin kanssa. 3,5 millimetrin audioliitäntää ei ole mukana, ja myös microSD-muistikorttien paikka on jätetty kokonaan pois. Kaksois-SIM-tuki laitteesta kuitenkin löytyy, joskaan eSIM-tukea ei ole käytössä.

Värinäpalaute on puhelimessa hyvällä tasolla – värinän huomasi selvästi myös suojakuoren ollessa käytössä. Puhelin tuntuu pysyvän verkossa myös haastavissa olosuhteissa, kuten porraskäytävissä ja hisseissä.

5G-tuen ohella Edge 30 Pro tukee myös WiFi 6:tta sekä 6E:tä, Bluetooth 5.2:ta sekä NFC:tä. Laite on suojattu pölyä ja roiskeita vastaan IP54-standardin mukaisesti.

Edge 30 Prossa on käytössä käytännössä puhdas Android 12 -käyttöjärjestelmä höystettynä valmistajan omilla My UX -lisukkeilla. Kokonaisuus on hyvin toimiva, erityisesti mikäli arvostaa puhtaan Androidin yksinkertaisuutta.

Motorolan Akilleen kantapäänä nähtyä päivityslupausta on parannettu kahteen vuoteen, eli luvassa on todennäköisesti päivityksiä Android 14 -versioon saakka. Kahden vuoden ohjelmistotuki on kuitenkin moniin kilpailijoihin verrattuna edelleen kehnon puoleinen. Tietoturvapäivityksiä on sentään luvassa kolmeksi vuodeksi. Testihetkellä Android-tietoturvapäivitysten taso oli tammikuun 2022 tasolla.

Edge 30 Pro tukee Motorolan Ready for -teknologiaa, jonka myötä puhelimen voi yhdistää vaikkapa näyttöön tai televisioon vaikkapa USB-C – HDMI -kaapelilla, joka täytyy tosin ostaa erikseen. Windows-koneeseen puhelimen voi yhdistää myös langattomasti WiFin kautta Motorolan Ready for -ohjelman avulla. Tällöin puhelin muuttuu taskussa kulkevaksi minitietokoneeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat