Uusimmat

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

30.07.2021 11:00 Ilari Hauhia

Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä

OnePlus Nord 2 5G takapuoli

OnePlus Nord 2 5G lainaa muotoilunsa selvästi OnePlus 9 -mallistolta. Lasikuorisen puhelimen etupuolella näytön reunat ovat hillityn pienet ja etukamera on sijoitettu puhelimen vasempaan ylänurkkaan. Näyttöpaneeli on tasainen eikä se kaarru reunoja kohti.

Takapuolella ulkonäköä hallitsevat vasempaan ylänurkkaan asetettuun kameramoduuliin istuvat kaksi suurikokoista kameraa, pienempi makrokamera sekä LED-salama. Kamerakyhmy erottuu hieman muusta taustasta, mutta suojakuorta käyttämällä ero tasoittuu. Muutenkaan kokoero ei ole häiritsevä, eikä puhelin keiku pöydällä ilman kuoria kovin häiritsevästi.

Puhelimen takakuoren keskellä näkyy edelleen OnePlussan logo. Kokonaisuudessaan harmaana ja sinisenä saatavilla oleva puhelin on sangen tyylikäs, varsinkin mikäli sitä vertaa samasta hintaluokasta löytyviin muovikuorisiin puhelimiin.

Kädessä lasikuorinen laite tuntuu hyvältä eikä se ole erityisen liukas. Sormenjäljet kyllä erottuvat lasikuoresta, mutta eivät onneksi kovin pahasti.

OnePlus Nord 2 5G sivu

Puhelimen virtanäppäin sekä käytössä olevaa äänitilaa hallitseva liukunäppäin löytyvät laitteen oikealta reunalta. Liukunäppäimen avulla voi vaihtaa ääniprofiilia äänettömän, värinätilan ja äänellisen tilan välillä. Äänenvoimakkuutta säädetään laitteen vasemmalta kyljeltä löytyvillä näppäimillä. Kaikkien näppäimien tuntuma on hyvä, joskin niiden reunat ovat hieman terävät ja saattavat tökätä ilman suojakuoria käytettäessä käteen.

OnePlus Nord 2 5G:n alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä kaiutin. Toinen kaiutin sijaitsee puhelimen yläreunassa, ja yhdessä stereokaiuttimien äänenlaatu on puhelimien standardeilla yllättävän hyvä. Kun äänenvoimakkuuden säätää maksimiin, alkaa ääni hieman särkyä, mutta muuten kaiuttimet sopivat hyvin esimerkiksi satunnaiseen videoiden katseluun.

OnePlus Nord 2 5G näppäimet

Puhelimesta löytyy kaksi nano-SIM-paikkaa. Muistikortille laitteessa ei kuitenkaan ole tilaa.

OnePlus Nord 2 5G:n 90 hertsin virkistystaajuudella toimivaa AMOLED-näyttöä katselee mielellään. Väritoisto on tarkkaa ja kontrastit sekä mustat kohdat näyttävät AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan hyvältä. Korkeasta virkistystaajuudesta on iloa erityisesti vaikkapa pitkiä tekstejä selatessa, jolloin tekstin liike näytöllä on sulavaa. Lisäksi muutamat pelit tukevat 90 hertsin ruudunpäivitysnopeutta, joskin tuen korkealle virkistystaajuudelle toivoisi olevan hieman yleisempi.

Näyttöön on integroitu sormenjälkitunnistin, joka hoitaa hommansa hyvin. Lisäksi puhelimessa voi halutessaan käyttää etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, joka ei kuitenkaan ole yhtä tietoturvallinen tapa avata puhelinta. Myös kasvojentunnistus tunnistaa käyttäjänsä niin kauan, kun tunnistus tehdään hyvässä valaistuksessa. Pimeässä tai hämärässä tunnistustarkkuus kuitenkin heikentyy eikä lukitus suostu aina aukeamaan.

OnePlus Nord 2 5G alareuna

Käyttöliittymänä OnePlus Nordissa on OnePlussan oma OxygenOS 13.2, joka pohjautuu Android 11 -versioon. Puhelimelle on luvattu Androidin versiopäivitykset kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Näin laitteelle ovat luvassa vielä ainakin Android 12- ja 13 -päivitykset.

Erilaiset käyttöliittymät Androidin päällä ovat aina pitkälti mielipide- ja tottumiskysymyksiä, mutta ainakin omasta mielestäni OxygenOS on kenties paras versio Androidista mitä on tarjolla. Se vastaa yksinkertaisuudessaan pitkälti puhdasta Androidia, mutta mukaan on liitetty muutamia hyödyllisiä lisäominaisuuksia. OxygenOS on myös graafisesti tyylikäs. Testiyksilön kohdalla käyttöjärjestelmään oli jäänyt vielä hieman kiinankielistä tekstiä, joka tuli esille ohjelmistopäivityksen yhteydessä, mutta muuten ongelmia ei tullut vastaan.

OnePlus Nord 2 5G ylhäältä

Nimensä mukaisesti OnePlus Nord 2 5G tukee 5G-yhteyksiä. Testissä Elisan 5G-verkko löytyi vaivatta ja ulkona latausnopeus ylitti 500 megabitin sekuntirajan selvästi. Sisätiloissa 5G ei kuitenkaan toiminut aivan yhtä hyvin ja latausnopeudet laskivat selvästi noin 50 megabittiin sekunnissa. Tämä on luonnollista, sillä 5G-signaali ei läpäise seiniä kovin tehokkaasti ja sen vahvuus kärsii näin sisätiloissa.

4G:n ja 5G:n välillä hyppiminen oli onneksi vaivatonta eikä verkon vaihtumista edes huomannut tavallisessa käytössä. 5G-yhteyksien ohella OnePlus Nord 2 5G tukee myös NFC:tä ja sen myötä esimerkiksi Google Pay -maksuja.

Puhelin löysi testissä Elisan 5G-verkot mukavan tehokkaasti myös kuuluvuusalueen reunamilta ja nopeudeksi mitattiin asunnon ulkopuolella reilusti yli 500 megabittiä sekunnissa. Terassilta sisälle siirryttäessä latausnopeus laski kuitenkin merkittävästi noin kymmenesosaan ulkona mitatusta nopeudesta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näyttö, olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat