Tuoreet Jolla-uutiset: 200 miljoonan allianssi Hong Kongiin, käyttöliittymän koodinimi Sailfish ja puhelimen julkistus marraskuussa

03.10.2012 11:16 |

Suomalaisen ex-Nokialaisten perustaman MeeGo-pohjaista ekosysteemiä kehittävän Jollan suunnitelmista on kerrottu uutta tietoa.

Lehdistötiedotteen mukaan Jolla on onnistunut keräämään yhteistyökumppaneilta, joihin lukeutuu piirivalmistajia, OEM- ja ODM-valmistajia, operaattoreita ja jälleenmyyjiä, 200 miljoonaa euroa kehittääkseen Jollan MeeGo-pohjaisen käyttöjärjestelmän ympärille ekosysteemiä ja toimintaa johdetaan Hong Kongista käsin. Jolla uskoo, että seuraava iso muutos mobiilimarkkinoilla nähdään Kiinassa, johon yritys panostaa vahvasti.

Yrityksen kehittämän MeeGo-pohjaisen käyttöjärjestelmän koodinimi on Sailfish ja Jolla tulee lisensoimaan sitä laitevalmistajille keväällä 2013. Sailfish rakentuu avoimen lähdekoodin projektien Qt:n ja Mer Coren päälle ja skaalautuu käytettäväksi muun muassa älypuhelimissa, taulutietokoneissa ja televisioissa.

Toimitusjohtaja Jussi Hurmiola kertoo Wall Street Journalin haastattelussa, että yritys aikoo julkistaa ensimmäisen puhelimensa ensi kuussa. Jollan oma laite erottuu markkinoilla käyttöliittymän, muotoilun ja markkinoinnin avulla muista Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmää käyttävistä puhelimista.

Jolla, Lehdistötiedote

Wall Street Journal, Ex-Nokia Team to Launch New Phone

Engadget, Jolla resuscitates MeeGo with ’Sailfish’ OS, plans to show off new device this November

Keskustelu

Tuossa tosiaan näyttää olevan paljon rautavalmistajia takana. Eri asia sitten, mitä Google sanoo/tykkää/tekee (ja mitä ne tekee salassa…) kun tuollainen tulee. Käytännössähän jos tuossa toimii Android-softat niin tuohan on iilimato googlen ekosysteemille, jonka NE TEKI.

Kuulostaa kyllä loistavalta, mutta jos tuolta ei tule patenttipaskaa niskaan niin ei tule sitten mistään. Oma veikkaus on, että Jolla tulee kyllä olemaan oikeussalissa ja paljon.

Tietysti, mitäpä se valmistajia haittaa jos Jolla-menee oikeuteen… ne vaan osti palvelua :) Kyllä tässä joku rikastuu ja ja joku konkkaa. Sitten ilmestyy toinen samanlainen ja tapahtuu täysin identtinen kuvio.

@ 11, 12, 13

Heh, piti sanomani että Wikipedian mukaan perustettu maaliskuussa 2011 :)

Ei ole enää pitkä aika, jos ensi kuussa tosiaan saa ensimmäisen luurin ulos… jännitys tiivistyy.

Jos siihen sais crysiksen, ni ostasin heti. Jos se se vaan pyöris…

28. Jos androidi softa pyörisi siinä niin menestymisen mahdollisuudet olisivat paljon paremmat. Jos vertaa siihen että pitäisi alkaa kasaamaan apps kauppaan softaa täysin nolla tilanteesta. Ainakin keskiverto kännykän ostaja haluaa ne angry birtsit ja bad piggit siihen luuriin

Android-softien suhteen ei ole muuta kuin huhuja tällä hetkellä. Jolla ei ole virallisesti kommentoinut asiaan muuta kuin että eivät ole vielä paljastaneet softa-strategiaansa.

@25
Muistaakseni tuossa pitäisi toimia myös androidin softat. Korjatkaa jos olen väärässä.
Samanlainen Qt/QML API tuohon kun N9:ssä niin ostan puhelimen varmasti.

No toivottavasti menee puikkaireihin. Menestys taitaa riippua aika paljon siitä alkaako sovellutusten tekijät tukemaan sitä.

Saadaanko vielä muutama arvio siitä kuinka pitkään firma on ollut pystyssä ja miten pitkä on väli marraskuu 2011 – lokakuu 2012? Only in Muro.

Haluaisinpa sitten nähdä sen kaverin joka pistää nopeammin pystyyn firmaa joka kerää 200 miljoonaa kehitysrahaa.

Jos on marraskuussa 2011 perustettu yritys siitä ei saa edes vuotta aikaiseksi jos omien syvien laskutomitusten mukaan nyt on vuosi 2012 ja elon laskuopin mukaan nyt on lokakuu. Joten vajaat 11 kk vanha firma. On se perkele että ei osata enää edes laskea normi vähennyslaskua/summaa. Ja Kreikkalaisia vielä jaksetaan noitua huonoiksi laskemaan…

@17
pitää se firma siltikki perustaa sinne pöytälaatikkoon. Mikäli pöytälaatikko-status sinulle terminä on tuttu. Tietenki, jos ei ole, niin eihän sitä välttis heti tajua.

@16 pitää se firma siltikki perustaa sinne pöytälaatikkoon. Mikäli pöytälaatikko-status sinulle terminä on tuttu. Tietenki, jos ei ole, niin eihän sitä välttis heti tajua.

@5 Siellä sulkujen sisällä oli myös hiukan matikkaa ihmeteltäväksi, näet se pöytälaatikkostatus. Tietty jos termi ei ole tuttu niin eihän sitä välttis heti tajua…

Ei siitä ainakaan yhtä vanhanaikaista tule kuin ios6.
Ja toivottavasti on houkutteleva ainakin nokia n9 käyttäjille.
Mutta ei varmasti tule isoja edes kiusaamaan.

Näytä kaikki kommentit

@1

Ei se ny ihan faileimmasta päästä ole (failfish? olipa hyvä juttu). Lainaus wikipediasta liittyen kyseiseen fisuun:

Individuals have been clocked at speeds of up to 110 kilometres per hour (68 mph), which is the highest speed reliably reported in any water creature

Jollahan on sanonut että niiden etuna on mm. nopeus verrattuna isompiin yhtiöihin, joten ehkä et huomannut että nimellä voi olla myös jokin piilotarkoitus ;)

@10

Kuten jo edellä mainittu, niin taidat elää eri vuodessa / kuukaudessa kuin muut? :)

@6 Wikipedian mukaan marraskuussa 2011 perustettu, eli yli puolitoista vuotta sitten. Kyllä siitä ainakin saa väännettyä pari vuotta vanhan.

Lehdistötiedotteen mukaan Jolla aikoo hankkia vaiheittain yhteensä 200M€ investointeja eikä suinkaan vielä ole saanut näin paljon kasaan, kuten Muropaketin uutinen virheellisesti toteaa.

… Purjekalathan ovat nopeita uimareita huippunopeus n.110km/h. Joten jos käyttöliittymän nimestä voi jotain päätellä, niin sulava ja nopea se tulee olemaan :P

@5 Lokakuussa 2011 pystytetty = muutaman vuoden vanha? Ei tuosta tule muutamaa vuotta vääntämälläkään

@4 Jolla on ollut olemassa jo muutaman vuoden (josta yli puolet pöytälaatikossa), joten erityisestä nopeudesta ei voi vielä puhua. Työn tuloksen jälki on myös vielä näkemättä, jos lopputulos on Pong 2.0 niin aika sama siinä vaiheessa onko mennyt kaksi kuukautta vai vuotta.

Tämä firma ei ainakaan omaa Nokian huonointa puolta, eli hitautta. Noksukin pärjäisi paremmin, jos pystyisivät reagoimaan nopeammin markkinatilanteeseen. Ikävä kyllä siellä kypsytellään parin kuukauden hommaa aina vuosi.

Se on koodinimi, lopullinen markkinoille tuleva tuote voi olla hyvinkin eri niminen.

Muropaketin uusimmat