Uusimmat

U3-standardi

28.09.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Monet Windows-ohjelmat ovat tiukasti sidottuja alustaansa ja tekevät asennuksen yhteydessä monenlaisia merkintöjä kiintolevylle, Windowsin rekisteriin ja omiin asetuksiinsa. Käytännössä tälläisen ohjelman kopioiminen toiselle tietokoneelle tai käyttäminen esimerkiksi siirrettävältä tallennusmedialta voi osoittautua mahdottomaksi ilman kokonaan uutta asennusta. Yhdysvaltalainen U3-yritys on kehittänyt U3-standardin, joka tuo mukanaan vastauksen moniin ongelmiin. Yksinkertaisuudessaan U3-standardi sisältää standardoituja ohjelmistomäärityksiä, joiden avulla ohjelmia voi suorittaa tietokoneeseen kytketyltä USB-muistitikulta ilman erillistä asennusta.

Toimiakseen U3-standardin mukainen ohjelma tarvitsee parikseen U3-standardia tukevan muistitikun. Standardia tukevat muistitikut sisältävät automaattisesti käynnistyvän käyttöliittymän, jonka avulla tikulle tallennettuja ohjelmia voidaan hallita, käynnistää ja päivittää uudempaan versioon. U3-standardin mukainen käyttöliittymä toimii toistaiseksi vain Windows 2000 – ja Windows XP -käyttöjärjestelmissä.

U3-standardin mukainen ohjelma kopioi tarvittavat käynnistystiedot sitä suorittavalle tietokoneelle, mutta ei jätä sammutettaessa jälkeensä tiedostoja tai esimerkiksi rekisterimerkintöjä. Ohjelmien suoritus koordinoidaan U3-käynnistyspaneelin kautta, joka tarkistaa ennen ohjelman käynnistystä esimerkiksi käyttäjäoikeudet ja siivoaa ohjelman jättämät jäljet, vaikka USB-muistitikku poistettaisiin koneesta suorituksen aikana.

Herkkäluontoisen tiedon tallentamista varten U3-yhteensopivat USB-muistitikut sisältävät tallennusalueen, joka saadaan käyttöön vain U3-laiterajapinnan kautta. Alueelle voidaan tallentaa ja lukea tietoa suojaamattomana tai salasanalla suojattuna.

Peruskäyttäjälle U3-standardi tuo mukanaan yksinkertaisen ja toimivan tavan käyttää haluamiaan ja omaan makuun sopivaksi säädettyjä ohjelmia tietokoneesta riippumatta. Suurimmat USB-muistien valmistajat ovat jo sopineet tukevansa U3-standardia ja esimerkiksi Kingston aikoo tuoda ensimmäiset U3-yhteensopivat muistitikut markkinoille jo lokakuussa. Laitevalmistajien lisäksi ohjelmistotalot ovat lähteneet innolla mukaan ja U3-versioita ohjelmistoista voi odottaa muun muassa Applelta, ACD Systemsiltä, MCAfeelta, Mozillalta, Skypeltä, Symanteciltä ja Winampia kehittävältä AOL:lta. U3-standardin saadessa suosiota ohjelmistotuki kasvanee.