Upouusista Android-puhelimista löytyi haittaohjelmia

15.03.2017 09:20 | | 1

Haittaohjelmilta välttymiseen riittää monen mielestä terveen järjen käyttö, esimerkiksi sovelluksia ei kannata asentaa kuin varmasti turvallisista lähteistä. Valitettavasti omilla puhelimen käyttötavoilla ei ole mitään merkitystä, jos laitteessa on haittaohjelmia jo, kun se avataan paketista.

Check Pointin testin mukaan näin oli asian laita ainakin 36 laitteen kohdalla. Saastuneiden laitteiden listalta löytyy niin Samsungin, LG:n, Asuksen kuin Xiaominkin tuotteita.

Testatut laitteet kuuluivat tarkemmin määrittelemättömälle telekommunikaatioalan suuryritykselle. Puhelimissa ei ollut käytössä valmistajan oma ROM, mutta jossain vaiheessa toimitusketjua laitteisiin oli asennettu useita erilaisia haittaohjelmia. Joistain löytyi esimerkiksi kiristysohjelma Slocker, joka salaa puhelimen tiedot ja pyytää rahaa ne palauttaakseen, toisista taas koko järjestelmän kaappaava ja mainoksia väkisin esittävä Loki.

Check Point kuuluttaa edelleen hyvien käytäntöjen perään omasta tietoturvasta huolehdittaessa. Valmiiksi asennettua haittaohjelmaa on kuitenkin vaikea estää, eikä sen toimintaakaan välttämättä huomaa  puhelimen käyttäytyessä samalla tavalla uudesta asti. Check Pointin löydöksissä kuudessa tapauksessa haittaohjelmaa ei pystytty poistamaan muutoin kuin asentamalla uusi ROM-tiedosto.

Keskustelu

Testatut laitteet kuuluivat tarkemmin määrittelemättömälle telekommunikaatioalan suuryritykselle.

Onko nämä jonkin telkummunikaatioalan yrityksen myymiä, esim operaattori versioita, vai onko jokin telokommunikaatio alan yrityksen omassa käytöss olevia laitteita, johon on jossain vaiheessa asennettu jokin spesiaali firmis, tarkoituksella tai vihamiellisesti, teksti viittaa jälkimmäiseen, mutta voisi ehkä olla myös leväperäisyyttä.

Laite merkeillä ei muuta merkitystä kuin se että niitä ko firma sattuu käyttämään

Muropaketin uusimmat